De britiske kultheltene Simon Pegg og Nick Frost har et relativt stort og hengivent publikum blant verdens filmfans etter komediene «Hot Fuzz» og «Shaun of the Dead», samt kultserien «Spaced».

Sammen med regissør Edgar Wright er de nå kinoaktuelle både i USA og England med «The World’s End», en film vi i redaksjonen har sett veldig fram til. Kritikkene har vært svært gode, med 90 prosent på Rotten Tomatoes, og selv om kinosalget i hverken England eller USA har vært veldig mye å rope hurra for er det åpenbart at filmen står høyt på må se-lista for mange filmfans denne høsten.

Derfor framstår det som forferdelig kortsiktig og rett og slett jækla dumt når det nå er klart at filmen ikke settes opp på kino i Norge.

Nyheten kommer via NRK Filmpolitiet-journalist Andreas Hadsel Opsvik og Filmweb-ansatt Eline Sommerstad på Twitter:

Hva er det som skjer her?

Vel, først og fremst er det viktig å huske på at slike avgjørelser som oftest tas av distributør, i dette tilfellet Universal Pictures, sentralt – og altså ikke av det norske lokalkontoret eller av norske kinosjefer.

Skal vi gjette er dette rett og slett et spørsmål om kroner og øre, der man har sett på hvordan de tidligere filmene deres har gjort det på kino, sett hvordan «The World’s End» har gjort det i markedene den er lansert, og kommet til at det rett og slett ikke vil være lønnsomt å slippe den her til lands.

Samtidig er dette et risikabelt spill i en usikker tid for filmbransjen. Ved å droppe utgivelser som «The World’s End» på kino i mindre markeder, risikerer man å støte fra seg en veldig hengiven gruppe filmfans, som tradisjonelt er kinoens kjernepublikum.

Man risikerer å dytte stadig flere av disse over til pirattjenester, og tilliten til at favorittfilmene noen gang blir satt opp her («The World’s End» var lenge oppført med en releasedato 18. oktober, før den plutselig ble droppet for et par dager siden) forvitrer.

Dette kunne såklart blitt kompensert ved tidligere vod-slipp av filmer som ikke kommer på kino, men foreløpig er det få tegn til at noe slikt er rett rundt hjørnet.

Montages hadde en interessant sak da det ble klart at Danny Boyles «Trance» og Steven Soderberghs «Side Effects» ikke ville komme på kino, der de korrekt observerte at det er de typiske mellomfilmene – de som ikke er skamløst kommersielle eller tradisjonelt kunstnerisk «høyverdige» – som nå taper kampen om kinoplassene.

– Vi har sett en utvikling de siste årene som viser at et sjikt av filmer som tidligere kunne gjøre det ganske bra på norske kinoer ikke lenger gjør det, sa Åge Hoffart i SF Norge til Montages den gang.

Universal har forresten også valgt å droppe komedien «This is the End» med James Franco, Jonah Hill, Seth Rogen etc. – en annen film vi hadde sett litt fram til.

Når vi eventuelt kan få se den på VOD eller dvd i Norge er ikke klart, men den slippes på hjemmekino i USA i oktober.

Da er den samtidig ute på alle verdens piratnettsider, og potensialet for inntekter her til lands synker trolig tilsvarende.

 

PS: Takk til @tvmaury på Twitter for tipset. Sjekk også ut hans ypperlige Serienytt.no.