• På fredager går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene. Nå har vi utvidet med enda flere streamingtjenester!
  • Du kan også få disse streamingtipsene på e-post ved å registrere din mailadresse her.

Netflix:

Se «Romjul med familien» (miniserie, 2020).

Flix’n tar julen på alvor, og de har sluppet flere nye serier og filmer til sitt julearsenal. Innholdsmaskinen sparer ikke på kruttet.

«Romjul med familien» er et småsprøtt familiedrama fra Tyskland med noen fantastiske karakterer som gir liv til den «moderne kjernefamilien». Det er ikke alltid det er like fett å feire jul i barndomshjemmet. Nydumpa Bastian gleder seg til en høytid sammen med familien etter at et tøft år går mot slutten. Det er det vel noen av oss som kan kjenne seg igjen i. Idyllen får seg en knekk (pun intended) når broren kommer hjem med ekskjæresten hans.

Vil du heller se…

Den norske versjonen? Se «Hjem til jul 2» (serie, 2020). Dette er oppfølgeren til kjempesuksessen fra i fjor. Hvem var prinsen eller prinsessen som møtte opp på slutten av sist sesong? Slippes 18. desember!

Animert julemoro? Se «Klaus – Postbudet og leketøymakeren» (film, 2019). En varm familiefilm som avslører hvordan julenissen ble den helten vi kjenner fra kjøpesentrene i dag. Passer for små og store.

Julemusikal? Se «Jingle Jangle: Juleoppfinnelsen» (film, 2020). Julestemning innpakket i fargesprakende glanspapir.

Viaplay:

Se «Grinchen» (film, 2000).

Viaplay har godteriet, baconsnacksen, julebrusen, pepperkakene og ribbesvoren – i filmatisk form. Her kan du strømme de obligatoriske julefilmene du bare ikke klarer deg uten. Må du se Hugh Grant danse i den engelske statsministerboligen før du åpner pakkene? Må du se Cameron Diaz og Kate Winslet bytte bopel og forelsker seg før du tar ferie? Trenger du en tur med Polarekspressen før du finne julestemningen? Alle disse behovene, samt mange flere, kan Viaplay tilfredsstille gjennom romjula.

Vi velger å fremheve «Grinchen» denne gangen. Som Biden angivelig prøvde å stjele det amerikanske valget, prøver Grinchen å stjele julen fra innbyggerne i Whoville. Han gjør det til sitt oppdrag å sørge for at alle har det like kjipt som han.

Den er proppet full av voksenhumor, men samtidig spennende nok til å fenge de yngste. Se opp for store mengder ansiktsakrobatikk fra Jim Carrey.

Vil du heller se…

Spenning? Se «Homeland» (serie, 2011-2020). Clare Danes gjør sitt livs rolle som Carrie Matheson som er en litt gal, litt paranoid, men mest en lynende intelligent forsvarsanalytiker.

Oscar-vinner? Se «Jojo Rabbit» (film, 2019). Er intet mindre enn en fargerik og hysterisk morsom komedie om andre verdenskrig, sett gjennom et lite barns øyne.

Katt- og mus-lek? Se «Billions» sesong 4 (serie, 2016 -). Dramaet om hedgefund-milliardæren og statsadvokaten som prøver å avsløre ham fortsetter.

HBO:

Se «Band of Brothers» (serie, 2001).

HBO har ikke satset på høytiden på samme måte som de andre strømmetjenestene. Mye av det vi driver med i jula er å se, spise og gjøre ting vi har gjort før. Hvorfor ikke benytte fritiden du nå har fått til å se noe storartet på nytt?

«Band of Brothers» er basert på historien om fallskjermjegerne i E-kompaniet, under frigjøringen av Europa under andre verdenskrig. Historien fortelles gjennom øynene til de som overlevde, og det er tydelig at krigen var helt jævlig.

E-kompaniet må feire jul i iskalde Belgia, og den eneste gaven de fikk var at de ikke ble skutt på. Det gjerne et minimum for de fleste av oss, men denne gjengen var overlykkelige. All spøk til side, dette er en gripende fortelling om mye vondt, men vi får også oppleve det veldig spesielle båndet som oppstår mellom mennesker som tjenestegjør side om side i krig. 

Og liker du det, kan du se «The Pacific» som følger en ganske lik oppskrift men handler om det som skjedde i Stillehavet.

Vil du heller se…

En HBO-klassiker? Se «The Wire» (serie, 2002-2008). David Simons epos om Baltimore er fortsatt relevant og alltid verdt å se på nytt.

Et parallelt bizarro-univers? Se «Watchmen» (serie, 2019). Ny historie satt til 30 år etter hendelsene i Alan Moores legendariske tegneserie.

Fantasy? Se «His Dark Materials» sesong to (serie, 2019). Spennende og vellaget gjenfortelling av Philip Pullmans populære romantrilogi.

NRK TV:

Se «Stjernestøv» (serie, 2020).

Du er aldri for gammel til å se på julekalenderen på krinken. Aldri!

Årest julekalendersatsing fra statskanalen, og første gang de produserer noe helt selv siden 2016. Her er det greit å ha litt forhåpninger, for «Snøfall» var den gang en helt nydelig opptakt til julekvelden.

Dette begynner som en litt trist familiesplittelse, i det Jo må flytte siden mor og far har skilt seg. Faren er astronom og forteller Jo at de begge kan se på Nordstjernen når de savner hverandre. Beklageligvis er stjernen i ferd med å slukne, og dermed er scenen satt for at Jo og vennene hans finne ut av hva som er i ferd med å skje på himmelhvelvingen. Det er mye man må gjennom som niåring før jul, viser det seg.

Vil du heller se…

Fantastisk natur? Se «Sju kontinenter, en klode» (dokumentarserie, 2020). Feinschmeckerserie om våre fortryllende omgivelser på den blå kula vi kaller Planeten Jorden.

Gravejournalistikk? Se «Muldvarpen» (dokumentar, 2020). Uføretrygdet dansk kokk infiltrerer Nord-Korea ved å utgi seg for å være milliardær. Det er overskriften sin, det!

Bra norsk humor? Se «Norsk-ish» (serie, 2020). Som tar for seg hvordan det er å ha litt ekstra melanin i huden i Norge eller har familie fra andre steder enn Norge.

Youtube:

Se «State of the Club: What is Chelsea Now?» (video 2020)

Vi har tidligere anbefalt Tifo Football-kanalen i denne spalten, og nå har de lansert en ny videoserie kalt «State of the Club». Her gjør de et dypdykk i hvordan ståa er i ulike klubber, og først ut er London-klubben Chelsea.

Den engelske serien har et heftig juleprogram hvert eneste år. Til stor forargelse for mange norske, anglofile fotballtilhengere er det ingen som sjekker terminlistene før de inviterer på juleselskap 26. desember. Juleselskaper blir det trolig færre av i år, men fotballen består.

Vil du heller se…

Taperens tiår-reunion drømSe «Sending an Attractive Lookalike to My High School Reunion» (video, 2020). Vice-journalist og spilloppmaker Oobah Butler siste sprell er å lansere en app som heter «Oobah», der du kan hyre inn doppelgangere til å gjøre ting du ikke har lyst til.

Populærkulturelle fenomen? Se «We Found Jack Nicholson’s Axe From ‘The Shining’»(video, 2020). Vanity Fairs kanal har masse bra innhold. Her er det bare å sette av kvelden.

Walisisk natur? Se «I attempted to cross an entire country in a straight line» (videoserie, 2019). Thomas Davies er en 30 gammel britisk lad som har bygd opp en Youtube- og Twitch-kanal ved å spille «Geoguessr». Nå skal han krysse Wales.

TV 2 Sumo:

Se «Elf» (film 2003).

Will Ferrell har laget mye av ymse kvalitet gjennom sin karriere, men denne filmen er like innarbeidet som julegrantenning i tradisjonshåndboka.

Buddy er litt større enn sine alvevenner og når han ikke lenger får plass innendørs blir det plutselig avslørt at han ikke er alv i det hele tatt. Han drar til storbyen for å finne sin far og han oppdager på veien at ikke alle tenker på julen som det alle beste i hele verden. Sykt. Hverdagskynisme og motgang blir taklet med en sinnssyk optimisme og naivitet, og ikke minst sirup.

Vil du heller se…

Gullpalmen-vinner? Se «The Square» (film, 2017). Ruben Østlunds fortelling om den snobbete direktøren i et moderne kunstmuseum i Stockholm som blir frastjålet lommeboka og sverger hevn.

Nervepirrende thriller? Se «Zodiac» (film, 2007). Verdt å se om du setter pris på en god krim som hverken tyr til overdrivelser eller en klassisk Hollywood-slutt.

Eastwood-film? Se «The Mule» (film, 2018). En thriller basert på den sanne historien om gamlingen Leo Sharp som blir dratt inn i miljøet til et meksikansk narkokartell.

Dplay:

Se «Jul i Blodfjell» sesong 2 (serie, 2020).

Det har stormet litt rundt julekalenderne til TV Norge og Dplay de siste ukene. «Jul i Blodfjell» har endelig fått en oppfølger, der Svein Soot (spilt av en hes Trond Fausa Aurvåg) må tilbake til Blodfjell for å etterforske en henlagt forsvinningssak.

Noen må bøte med livet, men oddsen er svært lav for at Atle Antonsen ryker tidlig. Det korte formatet gjør at du fint rekker å se deg opp før julaften. Her er det bare å kose seg!

Vil du heller se…

Dyreriket? Se «Planet Earth II» (serie, 2016). David Attenboroughs beroligende og stødige stemme fører oss dypt inn dyreriket.

Krim? Se «Vera» (serie, 2011-20). Fin og nedpå fra den nordengelske landsbygda.

En annerledes dramaserie?  Se «The Young Pope» (2016). Jude Law briljerer med et originalt premiss og en usedvanlig setting.

Disney+:

Se «The Muppets Christmas Carol» (film, 1992).

En kosedyrtwist på den klassiske fortellingen om gjerrigheten selv: Ebenezer Scrooge . Charles Dickens’ fortelling har blitt filmatisert til det kjedsommelige, men vi våger å påstå at dette er en av de beste. 

Ellers har Disney kapitalisert på juleånden i mange herrans år, og det er utømmelige mengder med juleinnhold i biblioteket.

Vil du heller se…

Star Wars? Se «The Mandalorian» (serie 2019-). Serien er alt det vi skulle ønske de nye kinofilmene fra romoperauniverset var: Mystisk, pirrende, mer skummel enn morsom og visuelt griselekker.

Tim Burton kreasjoner? Se «Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children» (film, 2016).  I klassisk Burton stil er det et møte mellom søte karakterer og skapninger som er som tatt ut av et mareritt.

Svimlende dokumentar? Se «Free Solo». Historien om han som klatret opp den 900 meter høye El Capitan-fjellveggen i California. UTEN sikring.