• Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene. Nå har vi utvidet med enda flere streamingtjenester!
  • Du kan også få disse streamingtipsene på e-post ved å registrere din mailadresse her.

Disney+

Se «Who Framed Roger Rabbit» (film, 1988).

Denne noir-pastisjen er bare en av flere gullkorn du kan grave ut av Disney-arkivet. Jammen er det 32 år siden filmen kom på kino, men blandingen av virkelighet og tegnefilm føles alt annet enn utdatert.

Vi skal til 40-tallets Hollywood, der tegneseriefigurer og mennesker lever sammen. Bob Hoskins spiller privatetterforskeren Eddie Valient, som dras inn i et mordmysterium der noen forsøker å legge skylden over på stjernen Roger Rabbit.

Også har vi detektivfilmens femme fatal Jessica Rabbit, da. Vi hadde satt en hundrings på at hun var mange unge kinogjengeres seksuelle oppvåkning tilbake på 80-tallet: «I’m not bad, I’m just drawn that way». Dån.

En liten observasjon: I beskrivelsen av filmen advarer Disney+ mot tobakkskildringer.

Vil du heller se…

Star Wars? Se «The Mandalorian» (serie 2019-). Serien er alt det vi skulle ønske de nye kinofilmene fra romoperauniverset var: Mystisk, pirrende, mer skummel enn morsom og visuelt griselekker.

Tim Burton kreasjoner? Se «Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children» (film, 2016).  I klassisk Burton stil er det et møte mellom søte karakterer og skapninger som er som tatt ut av et mareritt.

Svimlende dokumentar? Se «Free Solo». Historien om han som klatret opp den 900 meter høye El Capitan-fjellveggen i California. UTEN sikring.

HBO Nordic:

Se «How to with John Wilson» (serie, 2020).

Denne mini-serien ønsker å gi oss en hjelpende hånd med livets snåle utfordringer. Hvordan kan vi bli bedre på å huske navnene på alle vi møter – og ikke fokusere på å si vårt eget? Hvordan kan vi dele regningen uten å virke gjerrige? Eller hvordan skal vi sette opp stillas og lage en perfekt risotto?

John Wilson geleider oss gjennom episodene som forteller og sper på med bilder og intervjuer med folk han møter mens han tusler rundt i New York. Livet, eksistensen og våre innebygde uskrevne regler er utrolig snodige, noe Wilson ypperlig får frem i denne søte og festlige serien.

For øvrig har Nathan Fielder, mannen bak «Nathan For You», har vært med på produksjonssiden. Om dét ikke er et kvalitetstegn, så veit ikke vi.

Vil du heller se…

Nordic-noir? Se «Bjørnstad» (serie, 2020). I en by hvor spillerne er de lokale heltene. Hva skjer når stjernen på ishockeylaget blir anmeldt av datteren til treneren.

Mafiaserie? Se «Fargo» sesong fire (serie, 2020). For å unngå at flere menneskeliv går tapt utveksler mafiaoverhodene i den sorte og italienske mafiaen sine yngste sønner som en slags fredskontrakt. Det går selvsagt ikke bra.

Psykologisk thriller? Se «The Third Day» (serie, 2020). Denne todelte serien finner sted på en britisk øy, kun koblet til fastlandet av en vei som stadig flommes over og kan bare krysses i et svært begrenset tidsrom.

Dplay:

Se «Planet Earth II» (serie, 2016).

Helt sinnssyke naturbilder, David Attenborough og musikk komponert av Hans Zimmer. Trenger du flere argumenter? Da dropper vi å legge inn traileren nedenfor, men heller den den beste fluktscenen fra dette årtusenet. Ingen manusforfatter i verden kunne gjort dette bedre:

Planet Earth var banebrytende da den kom i 2006. I 2020 høres dette lite imponerende ut, men det var den første dokumentarserien filmet i HD. Den ble fulgt opp med denne perlen fra 2016 med 4K og en prikkfri produksjon. Obligatorisk titting om du nylig har sett Netflix-dokumentaren til Attenborough.

Vil du heller se…

Reality i villmarken? Se «Naked and Afraid XL» (serie, 2015-). Dette er det mest ekstreme overlevelses-reality program. I den sjette sesongen har de trappet opp nivået. Grunnkonseptet er at en mann og en kvinne som er totalt fremmede skal overleve i villmarken. Uten klær.

Krim? Se «Vera» (serie, 2011-20). Fin og nedpå procedural fra nordengelsk landsbygd.

En annerledes dramaserie?  Se «The Young Pope» (2016). Jude Law briljerer med et originalt premiss og en usedvanlig setting.

Netflix:

Se «Svampebob: Svamp på rømmen» (film, 2020).

Med enda strengere tiltak for å bekjempe «hvis navn ikke må nevnes» er det ålreit å ha underholdning for både unger og voksne. Akkurat der har Svampebob aldri sviktet. Nå er det en ny fullengder på Netflix med den livsbejaende svampen.

Svampebobs kjæledyr Gary blir sneglnappet, og da må han og kompisen Patrick komme til unnsetning. De må reise til den fortapte byen… Atlantic City!

På originalspråket er blant annet Keanu Reeves og Snoop Dogg med på å gi karakterene stemmer. Vi foreslår at du kaller dette engelsktrening for de eldste barna, slik at du kan unngå den norske versjonen.

Vil du heller se…

Kongelige intriger? Se «The Crown» (serie 2016-). Fjerde sesong er rett rundt hjørnet. Da tillater vi oss selv å se alt på nytt.

Noe skummelt? Se «The Haunting of Bly Manor» (serie, 2020). En enkeltstående historie i samme univers som «The Haunting of Hill House». Ypperlig for skrekkentusiaster.

Superhelter? Se «The Umbrella Academy» (serie, 2019-2020). Kommer det frem at å vokse opp som superhelt er ikke så gøy som det høres ut.

TV2 Sumo:

Se «The Square» (film, 2017).

«Jeg elsker det når folk bryter sosiale normer», sa filmskaper Ruben Østlund da han skulle forklare en av de morsomste scenene i denne filmen, som vant Gullpalmen i Cannes i 2017.

Og mye av den kleine tonen fra Østlunds forrige film, «Turist», klinger på ny i «The Square» – fortellingen om den snobbete direktøren for et moderne kunstmuseum i Stockholm som blir frastjålet lommeboka og sverger hevn.

I scenen Østlund snakker om, blir en fluffy opptreden i et kunstgalleri stadig avbrutt av høylytte obskøniteter fra en mann med Tourettes syndrom. Og litt på samme måte lager svensken filmer som bryter inn i vår skandi-siviliserte boble med noen betimelige spørsmål om hvordan det egentlig er vi lever.

Men det er masse varme i filmene hans også – så man forlater dem alltid med et smil om munnen.

Vil du heller se…

Eastwood-film? Se «The Mule» (film, 2018). En thriller basert på den sanne historien om gamlingen Leo Sharp som blir dratt inn i miljøet til et meksikansk narkokartell.

Nervepirrende thriller? Se «Zodiac» (film, 2007). Verdt å se om du setter pris på en god krim som hverken tyr til overdrivelser eller en klassisk Hollywood-slutt.

Emmy-vinner? Se «Schitt’s Creek» (serie, 2015-2020). Serien gjorde nærmest rent bord under årets Emmy – vel fortjent om du spør oss.

Youtube:

Se «We Found Jack Nicholson’s Axe From ‘The Shining’» (video, 2020).

Vanity Fair har en herlig Youtube-kanal som vanligvis tar for seg populærkulturelle fenomen. Eksempler kan være hvordan en parterapeuter ville vurdert kjærlighetsrelasjonen i «Her». En annen godbit er en forklaring av tidligere Nissan-sjef Carlos Ghosn strabasiøse flukt fra husarrest i Japan.

I denne videoen tar de for seg hvordan en av filmverdens mest ikoniske filmrekvisitter forsvant – og ble funnet.

Vil du heller se…

Walisisk natur? Se «I attempted to cross an entire country in a straight line» (videoserie, 2019). Thomas Davies er en 30 gammel britisk lad som har bygd opp en Yotube- og Twitch-kanal ved å spille «Geoguessr». Nå skal han krysse Wales.

Fotball-nerding? «Tifo Football» (kanal). Forklarer deg mer om fotballens komplekse univers.

Satire? Se «Last Week Tonight with John Oliver» (kanal). John Oliver går gjennom forrige ukes mest omtalte temaer, med hardtslående fakta og formildende humor i skjønn forening.

Prime Video:

Se «Borat påfølgende kinofilm» (film, 2020).

Yakshemash!

Da er Sasha Baron Cohen på plass igjen for å jekke ned USA med «Borat». Vi lar Cohen selv forklare hvorfor denne karakteren klarer å lirke ut det verste i folk: «Borat-karakteren er som et verktøy. Fordi han selv er antisemitt, lar han folk senke guarden og vise sine egne fordommer».

Timingen til runde to er neppe tilfeldig, og denne gangen reiser han til USA sammen med datteren sin. Et høydepunkt er sekvensen med Rudy Giuliani.

Borat er også ene og alene årsaken til at grønne string-badedrakten «mankini» i dag er en del av ethvert mannlig utdrikningslag. Forhåpentligvis slipper vi et gjensyn.

Vil du heller se…

Feel-good? Se «East Side Sushi» (film, 2014). En film som viser frem at folk kan legge mer vekt på hudfarge enn talent.

Noe actionfylt? Se «The Boys» (serie, 2019-2020). Får du se actionhelter på en konstant blåmandag.

Tenåringskjærlighet? Se «Chemical Hearts» (film, 2020). Har vi fått nok av hormoner på høygir og usagte ord nå? Næh!

Viaplay:

Se «Silver Lining Playbook» (film, 2012).

Den norske oversetteren har døpt denne «Kjærlighetens Galskap». Den norske tittelen er muligens noe sprø, men viser nettopp hvor mye denne kjærleiken kan tære på psyken. Eller snarere hvor ille det kan bli om du er bipolar og plutselig finner kona din litt for nær noen andre. Pat Solitano (Bradley Cooper) mister alt han har når han blir innlagt på psykiatrisk sykehus.

I prosessen med å finne tilbake til en slags normal tilstand flytter han inn med foreldrene og forsøker å finne tilbake til eks-kona. Underveis møter han Tiffany (Jennifer Lawrence), som også sliter psykisk.

Kanskje at det er de som er litt «gale» som faktisk har rett syn på livet. Filmen ble belønnet med flere Oscar-nominasjoner, og Jennifer Lawrence vant statuetten for «Beste kvinnelige hovedrolle». Du husker det kanskje bedre som den gangen hun falt i trappen på vei opp for å motta statuetten.

Vil du heller se…

Oscar-vinner? Se «Jojo Rabbit» (film, 2019). Er intet mindre enn en fargerik og hysterisk morsom komedie om andre verdenskrig sett gjennom et lite barns øyne.

Katt- og mus-lek? Se «Billions» sesong 4 (serie, 2016 -). Dramaet om hedgefund-milliardæren og statsadvokaten som prøver å avsløre ham fortsetter.

Bilær som tutær og bråkær? Se «Ford v Ferrari» (film, 2019). Basert på historien om da Ford skulle erobre den europeiske racingscenen ved å vinne det prestisjetunge 24-timersløpet i Le Mans.