• Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene. Nå har vi utvidet med enda flere streamingtjenester!
  • Du kan også få disse streamingtipsene på e-post ved å registrere din mailadresse her.

Netflix:

Se «Høytidelig din» (film, 2020).

Sloane (Emma Roberts) og Jackson (Luke Bracey) opplever det å være singel i høytider som mer enn irriterende. De bestemmer seg for å heller bli hverandres platoniske følge over lengre tid. Lukter det rom-com? Ja, det gjør det. Filmen kan minne om en voksenversjon av «Wild Child» med Emma Roberts.

Om du er av typen som ikke er så fan av grøssere i disse Halloween-tider, er det jammen meg godt å ha en bekymringsløs romantisk film i bakhånd.

Vil du heller se…

Guilty pleasure? Se «Emily In Paris» (serie, 2020). Er du jakt etter en feel good serie som er morsom og gjør litt narr av både amerikansk og fransk kultur? Da er dette serien for deg.

Noe skummelt? Se «The Haunting of Bly Manor» (serie, 2020). En enkeltstående historie i samme univers som «The Haunting of Hill House». Ypperlig for skrekkentusiaster.

Superhelter? Se «The Umbrella Academy» (serie, 2019-2020). Kommer det frem at å vokse opp som superhelt er ikke så gøy som det høres ut.

Viaplay:

Se «Silver Lining Playbook» (film, 2012).

Den norske oversetteren har døpt denne «Kjærlighetens Galskap». Den norske tittelen er muligens noe sprø, men viser nettopp hvor mye denne kjærleiken kan tære på psyken. Eller snarere hvor ille det kan bli om du er bipolar og plutselig finner kona din litt for nær noen andre. Pat Solitano (Bradley Cooper) mister alt han har når han blir innlagt på psykiatrisk sykehus. 

I prosessen med å finne tilbake til en slags normal tilstand flytter han inn med foreldrene og forsøker å finne tilbake til eks-kona. Underveis møter han Tiffany (Jennifer Lawrence), som også sliter psykisk. 

Kanskje at det er de som er litt «gale» som faktisk har rett syn på livet. Filmen ble belønnet med flere Oscar-nominasjoner, og Jennifer Lawrence vant statuetten for «Beste kvinnelige hovedrolle». Du husker det kanskje bedre som den gangen hun falt i trappen på vei opp for å motta statuetten. 

Vil du heller se…

Oscar-vinner? Se «Jojo Rabbit» (film, 2019). Er intet mindre enn en fargerik og hysterisk morsom komedie om andre verdenskrig sett gjennom et lite barns øyne. 

Katt- og mus-lek? Se «Billions» sesong 4 (serie, 2016 -). Dramaet om hedgefund-milliardæren og statsadvokaten som prøver å avsløre ham fortsetter.

Bilær som tutær og bråkær? Se «Ford v Ferrari» (film, 2019). Basert på historien om da Ford skulle erobre den europeiske racingscenen ved å vinne det prestisjetunge 24-timersløpet i Le Mans.

Dplay:

Se «Patrick Melrose» (miniserie, 2018). 

Miniserie der Benedict Cumberbatch virkelig får skinne som en heroinavhengig overklassefyr totalt ute av kontroll, og med indre demoner i fleng – ikke uten grunn, får vi snart vite.

Serien er basert på en romanserie av forfatter Edward St Aubyn, som baserte bøkene på egne opplevelser.

Og, jada, jeg hører innvendingen: Enda en studie av hvor forferdelig det er å leve et privilegert liv? Men takket være manusforfatter David Nicholls («En dag»), regissøren bak «Deutschland 83» og nevnte hovedrolleinnehaver er dette blitt en av de bedre skildringene av hvor ille foreldrene dine egentlig kan fucke deg opp.

Noen har innvendt at dette ikke er en serie, så mye som en glorifisert utstilling av Cumberbatchs talenter. OK, ser den. Men himmel, for en skuespiller, altså.

Vil du heller se…

Reality i villmarken? Se «Naked and Afraid XL» (serie, 2015-). Dette er det mest ekstreme overlevelses-reality program. I den sjette sesongen har de trappet opp nivået. Grunnkonseptet er at en mann og en kvinne som er totalt fremmede skal overleve i villmarken. Uten klær. 

Krim? Se «Vera» (serie, 2011-20). Fin og nedpå procedural fra nordengelsk landsbygd.

En annerledes dramaserie?  Se «The Young Pope» (2016). Jude Law briljerer med et originalt premiss og en usedvanlig setting.

HBO Nordic:

Se «Unpregnant» (film, 2020).

Om du likte «Euphoria» får du nå se Barbie Ferriera igjen i en HBO-produksjon. To tidligere bestevenner må reise på roadtrip fordi tenåringsjenta Veronica (Haley Lu Richardson) er gravid. Hun bor i en stat som ikke tillater abort og må få det gjort før det er for sent. 

Det er et innblikk i en problematikk som virker ganske fjern for oss nordmenn: Hvor vanskelig det er for kvinner å bo i land som ikke har fri abort.

Filmen er produsert av de som står bak «Riverdale» og «You», så det er ingenting som står på kvaliteten.

Vil du heller se…

Nordic-noir? Se «Bjørnstad» (serie, 2020). I en by hvor spillerne er de lokale heltene. Hva skjer når stjernen på ishockeylaget blir anmeldt av datteren til treneren.

Mafiaserie? Se «Fargo» sesong fire (serie, 2020). For å unngå at flere menneskeliv går tapt utveksler mafiaoverhodene i den sorte og italienske mafiaen sine yngste sønner som en slags fredskontrakt. Det går selvsagt ikke bra.

Psykologisk thriller? Se «The Third Day» (serie, 2020). Denne todelte serien finner sted på en britisk øy, kun koblet til fastlandet av en vei som stadig flommes over og kan bare krysses i et svært begrenset tidsrom.

TV2 Sumo:

Se «The Mule» (film, 2018).

Har du savnet skuespilleren Clint Eastwood? Vanligvis er han den gamle grinebiteren som man får medynk for, men nå er regissøren i skoene til en litt annen karakter. Filmen er basert på den sanne historien om sjåføren Leo Sharp som blir dratt inn i miljøet til et meksikansk narkokartell. 

Dette er tilsynelatende eldgamle Clints siste hovedrolle, selv om han ikke har gitt seg som regissør. Selv om han kanskje virker endimensjonal som skuespiller (en gryntende surpomp som myser mot ting han ikke liker), er «The Mule» et farvel med filmens «grand old man» foran kamera.

Vil du heller se…

Nervepirrende thriller? Se «Zodiac» (film, 2007). Verdt å se om du setter pris på en god krim som hverken tyr til overdrivelser eller en klassisk Hollywood-slutt.

Rom-com? Se «Crazy Rich Asians» (film, 2018). New York-jenta Rachel Chu (Constance Wu) bringer oss til et helt annet kontinent (noe som er sårt trengt…), men også på en reise om hvorvidt ens kjærlighet for en selv eller den man elsker veier mest. 

Emmy-vinner? Se «Schitt’s Creek» (serie, 2015-2020). Serien gjorde nærmest rent bord under årets Emmy – vel fortjent om du spør oss.

Youtube:

Se «My Brother Jordan» (dokumentar, 2020).

Denne dokumentaren ble så ofte nevnt på Tiktok (!) under vårens karantenetid at den måtte bli sett, og det var vel verdt det. Dokumentaren er skapt av Justin Robinson, som ikke klarer å jobbe videre med film før han forteller historien om sin bror Jordan.

Frem med papirlommetørkler, for her skal det gråtes. Jordan døde for flere år siden, og vi blir med på Justins katarsis for å feire hans liv.

Vil du heller se…

Walisisk natur? Se «I attempted to cross an entire country in a straight line» (videoserie, 2019). Thomas Davies er en 30 gammel britisk lad som har bygd opp en Yotube- og Twitch-kanal ved å spille «Geoguessr». Nå skal han krysse Wales. 

Fotball-nerding? «Tifo Football» (kanal). Forklarer deg mer om fotballens komplekse univers.

Satire? Se «Last Week Tonight with John Oliver» (kanal). John Oliver går gjennom forrige ukes mest omtalte temaer, med hardtslående fakta og formildende humor i skjønn forening.

Prime Video:

Se «Borat påfølgende kinofilm» (film, 2020).

Yakshemash!

Da er Sasha Baron Cohen på plass igjen for å jekke ned verdenseliten med «Borat», kanskje hans villeste karakter. Borat (aka Sasha) tar igjen med sine spillopper til USA og denne gangen tar han med seg sin 15 år gamle datteren Tutar (Maria Bakalova).

Som i forrige film føles det for godt til å være sant at de andre ikke vet at det er tull, men til og med Rudy Giuliani blir bokstavelig talt tatt på sengen. Om du trenger å le av all galskapen i dagens politiske klima og samfunnsproblemer, inkludert smittevern og korona, så er Borat den rette mannen.

Vil du heller se…

Feel-good? Se «East Side Sushi» (film, 2014). En film som viser frem at folk kan legge mer vekt på hudfarge enn talent.  

Noe actionfylt? Se «The Boys» (serie, 2019-2020). Får du se actionhelter på en konstant blåmandag.

Tenåringskjærlighet? Se «Chemical Hearts» (film, 2020). Har vi fått nok av hormoner på høygir og usagte ord nå? Næh!

NRK TV:

Se «Deeyah Khan i Trumps USA» (dokumentarserie, 2020).

Deeyah Khan har vunnet Emmy to ganger for sine banebrytende dokumentarer. Hun står uredd ansikt til ansikt med mennesker som vanligvis ville mislikt henne bare på grunn av hennes hudfarge.

I den todelte dokumentaren belyser hun hvordan USA har endret seg etter Trump kom inn i Det hvite hus. I den første dokumentaren ser hun på abortkrigen som er i USA, og hvordan det påvirker kvinner. Der møter hun abortmotstandere og forkjemperne som vil at kvinner skal velge selv.

Den andre dokumentaren går inn på hvordan det er å være muslim i USA. Sårene er fortsatt ikke leget etter 11. september, men Trump har spilt videre på den anti-muslimske retorikken. Har det forverret situasjonen? 

Khan sine dokumentarer treffer så hardt fordi hun finner frem til mennesket i de hun snakker med. Det er ikke forkjemper eller motstander, men mennesker som av ulike grunner er i sin fløy.

Vil du heller se…

Norske dyr? Se «Safari Norge» (serie, 2020). Intet er vel som å se kjendiser som er vant til å sitte nyfrisert i et studio, plutselig møte villmarken.

Gravejournalistikk? Se «Muldvarpen» (dokumentar, 2020). Uføretrygdet dansk kokk infiltrerer Nord-Korea ved å utgi seg for å være milliardær. Det er overskriften sin, det! 

Bra norsk humor? Se «Norsk-ish» (serie, 2020). Som tar for seg hvordan det er å ha litt ekstra melanin i huden i Norge eller har familie fra andre steder enn Norge.

Disney+

Se «The Mandalorian» (serie, 2019-).

En. De. Lig!

…er Disneys egen strømmetjeneste lansert her til lands. Det betyr mer enn Mikke Mus: Giga-konsernet eier både filmstudioet 20th Century Fox og underbruket Searchlight, animasjonsfilmhuset Pixar, National Geographic, Marvel og Lucasfilm.

Vårt førstevalg etter å ha opprettet abonnement, var å se «The Mandalorian» – den nye live-action Star Wars-serien fra «Iron Man»-skaper Jon Favreau.

Serien er alt det vi skulle ønske de nye kinofilmene fra romoperauniverset var: Mystisk, pirrende, mer skummel enn morsom (men morsom også), i tillegg til å være visuelt griselekker.

To episoder er ute, og nye skal slippes ukentlig framover mot premieren på sesong 2 senere i høst. Se den! «I have spoken!»

Vil du heller se…

Tim Burton kreasjoner? Se «Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children» (film, 2016).  I klassisk Burton stil er det et møte mellom søte karakterer og skapninger som er som tatt ut av et mareritt. 

Musikal? Se «Hamilton» (2020). Hiphop-musikalen om hvordan nasjonen USA ble født er SÅ SJUKT FET.

Svimlende dokumentar? Se «Free Solo». Historien om han som klatret opp den 900 meter høye El Capitan-fjellveggen i California. UTEN sikring.