I flere år har det vært planlagt to storfilmer om sjøhelten Petter Wessel Tordenskiold – én dansk produksjon (der danskene har lurt til seg Erlend Loe som manusforfatter) og én norsk storfilm fra produsent John M. Jacobsen («Max Manus», «Veiviseren») og hans Filmkameratene.

Men hvem ville komme først i havn med sitt prosjekt?

I dag tok danskene et betydelig forsprang, ironisk nok ved hjelp av Norsk filminstitutt.

Instituttet bevilget nemlig tre millioner kroner til danske «Tordenskiold». Pengene gis blant annet fordi filmen også har en norsk co-produsent (Gudny Hummelvold), fordi Erlend Loe er involvert, og fordi flere av rollene skal spilles av norske skuespillere – blant annet hovedrollen som Tordenskiold.

– Vi er ikke klare til å offentliggjøre hvem som skal spille Tordenskiold ennå, men det blir en som er veldig flink. Hvis siste bit av finansiering kommer på plass, er vi klare til å gå i gang med innspillingen til høsten, sier Hummelvold til Filter.

Den helnorske Tordenskiold-filmen har derimot en noe mer uviss skjebne.

I 2012 fikk den 12 millioner kroner i støtte fra filminsituttet, men disse pengene ble siden trukket tilbake da Morten Tyldum måtte si fra seg regijobben etter å ha takket ja til «The Imitation Game» med Benedict Cumberbatch (allerede nevnt som het kandidat i neste års Oscar-kappløp).

Produsentene i Filmkameratene har nå sendt inn en ny søknad om støtte, og Tommy Wirkola har tatt over som regissør. Å få ut filmen før høsten 2015 virker som en umulig oppgave, men produsent John M. Jacobsen depper ikke av den grunn.

– Vi planlegger en episk historie om Tordenskiolds liv, og såvidt jeg forstår har det andre prosjektet et ganske annet fokus. Så for oss er ikke hovedpoenget å komme først, sier Jacobsen til Filter.

Erlend Loes danske film er ifølge Norsk filminstitutt «en heidundrende roadmovie gjennom Danmark og Tyskland».

Her er Tordenskiold datidens rockestjerne etter slaget ved Dynekilen, og han nedlegger kvinner etter tur.

Den norske filmen har nesten dobbelt så stort budsjett, og framstår mer som en biografisk storfilm som følger den legendariske figuren fra oppveksten i Trondheim og til han døde som 30-åring i Tyskland.

Tordenskiold døde for øvrig i duell mot  Jacob Axel Staël von Holstein, under uklare omstendigheter.

– Vi har veldig stor tro på Tommy Wirkola som regissør på vår film. Han har veldig lyst til å lage en klassisk storfilm, og det tror jeg han kan klare med stil. Mange forbinder Tommy med «Død snø» og «Kill Buljo», men jeg er overbevist om at han har det i seg til å overraske oss med en mye bredere type film også, sier Jacobsen.

John M. Jacobsen fikk for øvrig annen god nyhet i dag: Hans Filmkameratene er nemlig tildelt 12,5 millioner kroner for å filmatisere Erik Fosnes Hansens roman «Løvekvinnen» (2006).

Vibeke Idsøe («37 1/2», «Jakten på nyresteinen») er prosjektets regissør og manusforfatter.

– Det tror jeg blir en fin film basert på en kjempebra bok. Det er internasjonal interesse for den, og vi kommer derfor til å gjøre den med sikte på å nå fram i flere markeder. Men den blir på norsk, forteller Jacobsen.

Boka finner sted i 1912, der unge Eva vokser opp med sin stasjonsmesterfar i en bortgjemt bygd i Norge. Det spektakulære med Eva er at hun er dekket av lysegult fint hår, derav navnet på boka.

– Løvekvinnen er en fortelling om et barns annerledeshet, om å finne seg selv og akseptere den man er, skriver Norsk filminstitutt i en pressemelding.