Den siste episoden av Starz-serien «Spartacus» ble sendt på amerikansk tv før helgen, og en av våre store guily pleasures er altså nå historie.

«Spartacus» kommer for alltid til å hvile i skyggen av storkanalenes tv-produksjoner, og oppnådde aldri ordentlig aksept i de finere tv-salonger. I «Spartacus» har det vært backstabbing, puling, slåssing og halshugging konstant siden 2010. Man kunne enten elske eller hate det.

1359279460_spartacus-war-of-the-damned-photo-gallery-19

Fortellingen om den trakiske gladiatoren Spartacus som startet slaveopprøret i den romerske republikken i år 73 f.Kr. har ikke spesielt mange historiske holdepunkter bortsett fra enkelte navn, steder og slag. Men så var det heller aldri produsentene Steven S DeKnights, Robert Taperts eller Sam Raimis intensjon å skape en historisk korrekt serie.

2hwmqer

De ville fra starten av koke sammen en tv-gryte med en knivsodd kammerspill, åtte hekto jernpumpede kropper, to kilo sex og sju liter griseblod. Akkurat som i Rom fikk publikum nøyaktig det de tørstet etter – et helsikes skue.

spartacus2_1663509a

Innspillingen av «Spartacus» skjedde på New Zealand, et land som har en gjennomsubsidiert filmindustri i kjøvannet av Peter Jacksons suksess. Men til tross for skattelettelser har ikke skapelsen av serien vært problemfri.

Spartacus1

Seriens hovedrolleinnehaver Andy Whitfield ble rammet av kreft og døde i 2011. Liam McIntyre erstattet ham. Lesley-Ann Brandt tok rollen som krigerske Naevia, men hoppet av et bare et par episoder.

Hun ble erstattet av den betydelig dårligere Cynthia Addai-Robinson, hvis største bedrift var å se ganske forbanna ut i hele den tredje sesongen.

f892b134c6552509862a3574a7a62e29

Da den selvgode gladiatoreieren Quintus Lentulus Batiatus (John Hannah) og hans kone Lucretia (Lucy Lawless) siden fikk smake på stålet etter den første sesongen, begynte serien å dale i takt med bruken av uttrykket «Jupiter’s cock».

Produsent og manusforfatter Steven S DeKnight hadde opprinnelig tenkt seg fem eller sju sesonger. Til slutt ble det tre sesonger og én miniserie.

Steven S DeKnight mente han hadde gjort alt han ville med «Spartacus», og at det bare ville være meningsløst å dra det hele enda lenger.

Redeye-spartacus-war-of-the-damned-photo-galle-014

Fredag ble altså det aller siste avsnittet av «Spartacus», men den passende tittelen «Victory», sendt i USA. Hvil i fred Spartacus (2010-2013).

Dette kommer vi til å huske «Spartacus» for:

5. Dialogen: For eksempel da Spartacus møtte sin nemesis Crassus på nært hold. Og bittelitt gjensidig respekt oppstod.

4. En søt hevn: Da Quintus Lentulus Batiatus fikk smake sin egen medisin. Dessverre kom vi seinere til å savne ham enormt.

3. Volden: Ifølge nettsida funeralwise hadde serien 25 drap i gjennomsnitt per episode. Med tanke på at det ble 39 avsnitt til sammen… Nei, vi tør ikke dra fram kalkulatoren.

2. Romerne er gærne: Da Tiberius satte Julius Cæsar på plass.

1. Banneromere: Allerede i den første sesongen viste serieskaperne at de ikke tenkte å bruke såpe på skuespillernes munner.