Ikke bare har Ole Giæver skrevet manus til og regissert den kommende spillefilmen «Mot naturen» – han spiller også i hovedrollen Martin, en mann som søker unna hverdagens kav ved å stikke en tur til fjells.

– I utgangspunktet hadde jeg ikke tenkt å spille hovedrollen selv, men underveis i manusarbeidet følte jeg en veldig sterk nærhet til hovedkarakteren Martin, forteller Giæver til Filter.

– Jeg tok meg selv i å spille ut scener mens jeg skrev og følte intuitivt hvordan det indre livet til karakteren måtte gestaltes.

I den første traileren fra filmen kan vi se hvordan tankene tårner seg opp i hodet til Martin – til det punkt at han må få et «utløp» i det fri.

– Hvilken del av deg er det som har presset mest på når du ender opp med å utlevere deg selv på måten vi ser i traileren?

– Det er utvilsomt regissøren og manusforfatteren som presser på. Det har vært viktig for meg i denne filmen å være ærlig og kompromissløs på hvordan vi er som mennesker, både hva vi tenker på,  men også hvordan vi oppfører oss når ingen ser oss, sier Giæver, og fortsetter:

– Da måtte jeg prøve å distansere meg litt fra at det var jeg selv som skulle gjøre de mest utleverende scenene.

– Dette er ikke en selvbiografisk film – men kan man likevel kjenne igjen deler av deg i filmen?

– Jeg tror alle skuespillere vil og må bruke av seg selv når man skal gå inn i en rolle. Men når det kommer til de faktiske handlingene i filmen, så er det fiksjon, sier Giæver.

g1

I «Mot naturen» får vi ta del i Martins egne tanker der han går på fjellet, og gjerne er det såpass tilsynelatende trivielle ting som utformingen av en sms med «nei takk» til fredagspils med kolleger som viser seg å stikke dypere enn først antatt. Og forholdet med kona, hvordan er egentlig det i grunn?

– Hva tror du gjør at spesielt den moderne mannen søker så mye mot naturen? Nå lages det til og med egne blogger om «møtet mellom mennesket og naturen».

– Mennesket har gjennom generasjoner vandret fra det rurale til det urbane, og der vi tidligere søkte tilhørighet og tilstedeværelse i naturen vender vi oss nå mer mot kulturen og det sosiale, i nyere tid også indirekte sosiale rom. Når vi løfter blikket opp fra smarttelefonene eller laptopen for å se på regnet som høljer ned utenfor vinduet, så tror jeg vi kjenner på en lengsel i oss etter den nærheten til naturen vi delvis har mistet, sier Giæver.

– Tror du selv at det er mulig å realisere seg selv som mann i 2014 ved å søke ut mot naturen?

– Jeg tror ikke løsningen for hverken menn eller kvinner er å løpe alene ut i naturen, men at det kan hjelpe oss til å finne en bedre balanse i livet. Å mestre livet tror jeg handler om å være tilstede både i seg selv og i det sosiale, både i naturen og i kulturen.

– Fortell litt om de fantastiske bildene i filmen? I traileren spiller jo naturen nesten en like viktig hovedrolle, virker det som.

– Det er Øystein Mamen som har tatt de fantastiske bildene, han har en veldig sterk tilstedeværelse som fotograf. Naturen spiller som du sier en sterk rolle, men det ville ikke vært like interessant om det ikke befant seg et menneske vi ser omgivelsene i forhold til. Vi blir alle mer sårbare og avkledde i naturen og i filmen prøver vi å sette opp naturen både som en trussel og motstand for hovedkarakteren, men også som et sted der man kan finne trøst og forsoning.

g2

Tidligere denne måneden kom nyheten om at Toronto internasjonale filmfestival har plukket opp «Mot naturen» – Giævers andres spillefilm etter at førstefilmen «Fjellet» fikk sin premiere på filmfestivalen i Berlin.

– Hva har Toronto-visningen å si for filmen – og for deg?

– Jeg er utrolig glad og stolt over at filmen skal ha verdenspremiere i Toronto, mest av alt fordi jeg tar det som en bekreftelse på at vi har fått til å si noe universelt om det å være menneske. Det har vært viktig for meg at filmen oppleves som viktig og relevant, uavhengig av kjønn og nasjonalitet, sier Giæver.

«Mot naturen» har premiere 19. september.