«Monsterbedriften» (2002) er en av Pixars aller kjæreste filmskatter, og normalt skulle jo forventningene vært ENORME til sommerens oppfølger/forløper «Monsters University».

Jeg mener, John Goodman, Steve Buscemi og Billy Crystal er alle tilbake i den engelskspråklige versjonen, Randy Newman er klar med masse ny originalmusikk og konseptet er jo på papiret fantastisk: Originalens karakterer i et skolemiljø, tungt inspirert av collegefilmklassikere som «Revenge of the Nerds».

Når likevel filmen møtes med noen flere skuldertrekk enn vanlig, er nok det fordi Pixars to siste filmer – «Biler 2» og «Brave» – ikke har holdt normalt skyhøyt Pixar-nivå.

Likevel, den nye traileren fra «Monsters University» (se den øverst) gjør at vi i hvert fall forventer en ordentlig skrullete og morsom film.

Filmen følger altså Mike Wazowski og James «Sulley» Sullivan i deres formative år. Alle elevene ved skolen drømmer om å bli skremmere, og i skoleårene er Mike og James bitre rivaler som drømmer om å oppnå yrkesdrømmen. Men rivaliseringen ender med at begge to stryker i skremmefaget.

Dermed er eneste håp om bli tatt opp som skremmer at de deltar og vinner i the Greek Scare Games, en skremmekonkurranse der vinnerne blir tatt opp igjen i programmet. Men for å bli med i konkurransen må Mike og Skully bli tatt opp i en studentorganisasjon, og den eneste som aksepterer dem er en gjeng for tapere og nerder.

«Monsters University» er for øvrig regissert av Dan Scanlon, som gjør sin Pixar-debut i langfilmsammenheng.

Her forklarer Scanlon mer om plottet, om nye karakterer etc.:

Norsk premiere blir 2. august.