Nytt håp i postapokalyptisk ødeland og serien som vil gi deg et annet syn på Danmark: Her er ukas streamingtips
- Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene.
- Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED». Du kan også få den på e-post ved å registrere din mailadresse her.
Viaplay
Se «The Walking Dead» (serie, 2010-19).
Niende sesong hadde premiere på Viaplay denne uka.
Zombieserien basert på Robert Kirkmans monumentale tegneserieverk er utvilsomt en av nøkkeltitlene når dette tiårets tv-historie skal hogges i stein. Men ettersom sesongene kom og gikk ble vi litt stressa av de voldsomme posjonene med postapokalyptiske dystopi-anarki-lidelser som vi ble servert.
Sesong ni bød i så måte på et velkomment avbrekk, med ny showrunner og en ny… stemning, i mangel på et bedre ord.
Første episode er titulert «A New Beginning», og det er akkurat det det er: En begynnelse på en æra, der krig og håpløshet er erstattet av gjenreising av siviliasjonen og alle de nye mulighetene det byr på.
Klarer du å unngå spoilere har du også noen seriøse hakeslipp i vente mot slutten av sesongen. Nye episoder kommer ukentlig framover.
Vil du heller se…
Mørk komedie? Se «Vice» (film fra 2018). Christian Bale er Dick Cheney i historien om den mektige visepresidentens liv.
Familiedrama? Se «Empire» (serie, 2015-19). Siste sesong av serien om en dødssyk hiphop-mogul og kampen om å arve hans musikk-selskap.
Action? Se «Ray Donovan» (serie, 2013-18). Gammel traver starter på ny frisk med ny showrunner i sesong 5.
NRK
Se «Fred til lands» (serie, 2019).
Den danske landsbygda, dere! Finnes det noe lunere, koseligere eller mer idyllisk? Velsignet med evig solskinn og full av bedagelig anlagte, kronisk pussa livsnytere som spiser overdådige smørrebrød i sine velbevarte bindingsverksbygninger med stråtak og stakittgjerde.
Vel, her er serien som gjør det slutt på DEN oppfatninga. Den psykologiske skrekkthrilleren «Fred til lands» utspiller seg nemlig i en landsby på Fyn og får både norsk bygdedyr og svensk glesbygd til å fremstå som Disneyland i forhold.
Her er det så mye mørke hemmeligheter, fortrengte traumer, sadisme, renkespill, komplett uberegnelige og skvett gale psykopater at jeg egentlig bare får lyst til bare å trekke dyna over hodet og sende en varm tanke til kong Fredrik den sjette og Kiel-traktaten, som såvidt jeg kan huske var foranledningen for Norges løsrivelse i 1814.
Men serien er også så spennende og vellaget at det blir nok å følge med når flere avsnitt kommer på mandager framover.
Dette suverene karakterdrapet på alt dansk turistnæring har bygget opp de siste hundre åra er til alt overmål laget av den danske statskringkasteren, og bak kamera har det vært folk som tidligere har hatt befatning med både «Borgen» og «House of Cards».Nyt
Vil du heller se…
Ereksjoner og narko på stats-TV? «Exit» (serie, 2019). Mye omtalt og tidvis svært underholdende om hedonismen i de øvre samfunnsklasser i Norge.
Kvalitetsfilm? Se «Louder Than Bombs» (film fra 2016). Joachim Triers amerikanske film er en studie av sorgbearbeidelse og familiedynamikk.
Klassisk krim? Se «Shetland» (sesong 4, 2018). Cold case-etterforskning fører D.I. Perez blant annet til Bergen.
TV 2 Sumo
Se «The Godfather of Harlem» (serie, 2019).
Det er helt greit for meg at jeg ikke lever i den belastede Manhattan-bydelen Harlem på sekstitallet, men når den fiksjonaliseres så så bra som her er det få steder det er kulere og mer interessant å besøke med jevne mellomrom.
Denne serien forteller forhistorien til den utmerkede filmen «American Gangster» fra 2007, men står fjellstøtt på egne ben med selveste Forest Whitaker i en tårnende hovedrolle som det legendariske mafia-overhodet Bumpy Johnson.
Serien åpner idet Johnson kommer hjem fra en av sine mange fengselsopphold, og må navigere et innfløkt nettverk av allierte og fiender for å gjenetablere sitt kriminelle imperium.
Rundt ham koker det av såvel etniske konflikter og borgerrettighetskamp som mer personlige utfordringer – inkludert en narkoman datter.
Det blir snart mange navn og ansikter å holde rede på for seeren, men tidskoloritten, Whitakers udiskutable karisma og sterk birolleinnsats fra blant andre «Breaking Bad»-kjenningen Giancarlo Esposito gjør dette verdt å følge med på. De åtte episodene kommer ukentlig framover.
Vil du heller se…
En fremtidig klassiker? Se «Phantom Thread» (film fra 2017). Daniel Day-Lewis er mirakuløs som tilkneppet moteskaper på 50-tallet.
Slutten for Pritchett-klanen? Se «Modern Family» (serie, 2009-2019). En ny generasjon har ankommet, og aller siste sesong av den populære komiserien er i gang.
Komisk film? Se «I Love You Phillip Morris» (2009). Svart, men varm komedie der Jim Carrey spiller lurendreieren Steven Jay Russell i en vanvittig, men sann historie.
Netflix
Se «Florence Foster Jenkins» (film fra 2016).
Riktig så artig komediedrama med Meryl Streep i tittelrollen – som en rikmannsdatter og sosietetskvinne fra New York som i mellomkrigstida bygget opp en ikke helt ubetydelig karriere som operasangerinne.
Dette på tross av at Florence Foster Jenkins var en komplett talentløs, udugelig, tonedøv operasangerinne.
Slikt går an når man ikke bare mangler elementær selvinnsikt, men også lever i en boble av ja-mennesker. Og slikt blir det jo humring i godstolen av.
Når denne filmen lykkes såpass godt som den gjør, handler det også om at den unngår det kyniske sporet og behandler sitt subjekt med en god dose hjertevarme.
Ikke ulikt NRK-programmet som i sin tid gjorde Olga Marie Mikalsen berømt. Hun var jo på mange måter den norske Florence Foster Jenkins.
Vil du heller se…
Noe romantisk? «A Star is Born» (film fra 2018). Bradley Cooper og Lady Gaga i vellykket, musikalsk tåreperse.
En fantastisk komedie? Se «The Death of Stalin» (film fra 2017). Om maktspillet på toppen av Sovjetunionen etter partisjefens fatale hjerteinfarkt i 1953.
En samfunnsbesvisst krim? Se «Unbelievable» (serie fra 2019). Om etterforskningen av seksuelle overgrep og fellene den kan gå i når fordommene får rå.
HBO Nordic
Se «The Walking Dead» (serie, 2010-19).
Hele niende sesong ble lagt ut på HBO denne uka.
Zombieserien basert på Robert Kirkmans monumentale tegneserieverk er utvilsomt en av nøkkeltitlene når dette tiårets tv-historie skal hogges i stein.
Men ettersom sesongene kom og gikk ble vi litt stressa av de voldsomme posjonene med postapokalyptiske dystopi-anarki-lidelser som vi ble servert. Sesong ni bød i så måte på et velkomment avbrekk, med ny showrunner og en ny… stemning, i mangel på et bedre ord.
Første episode er titulert «A New Beginning», og det er akkurat det det er: En begynnelse på en æra, der krig og håpløshet er erstattet av gjenreising av siviliasjonen og alle de nye mulighetene det byr på.
Klarer du å unngå spoilere har du også noen seriøse hakeslipp i vente mot slutten av sesongen. Og på tross av synkende seertall er det fortsatt ingenting som tyder på at opphavsmennene har tenkt å runde av dette universet med det første.
Vil du heller se…
Historietime med shwung? Se «Catherine the Great» (miniserie fra 2019). Påkostet og brusende fortelling fra det russiske hoff med Helen Mirren som keiserinne.
En klassiker? «Gudfaren» (film fra 1972). Tidenes mafiafilm! Har du ikke sett den før, kan du tette et et hull i din populærkulturelle dannelse. Se gjerne toeren også.
Komiske predikanter? Se «The Righteous Gemstones» (serie, 2019). Danny McBride og John Goodmans satiriske take på livet som styrtrik, amerikansk tv-evangelist.