Det er langt innafor hva vi kan kalle hederlig, men gitt de seertallene NRK har hatt på Per Olav Sørensens dramaserier («Halvbroren», «Kampen om tungtvannet») var det ingen som ble slått i bakken da premieren på «Nobel» raket inn 761 000 seere søndag for halvannen uke siden.

Hvertfall ikke tatt i betraktning et skuespillerensemble som omfatter Aksel Hennie, Tuva Novotny og Anders Danielsen Lie (blant annet).

 

90 prosent mer streaming på to år

Tallet var bare marginalt bedre enn premieren på «Mammon 2» for et halvt år siden (selv om det skal sies at den hadde fordelen av vinter, innevær og mindre konkurranse fra de kommersielle kanalene).

Men, med fare for å gjenta selvfølgeligheter hinsides det kjedsommelige: Stadig færre forholder seg til når en serie sendes lineært, og ser den heller i opptak eller på nett når det passer deres egen hverdagslogistikk, humør og mottakelighet for lisensfinansiert høyproduksjonsdrama om fedrelandets engasjement i storpolitikken.

Dermed er «Nobel»-premieren i ferd med å fyke fra, og bikket akkurat en million seere i total skjermrating, får Filter Film og TV opplyst hos NRKs analyseavdeling. De 626 000 som så premieren lineært, har i skrivende stund fått følge av 66 000 som så reprisen, 215 000 i opptak og 178 000 på tv.nrk.no.

– Med nettrating på 178 000 ligger «Nobel» episode 1 allerede litt høyere enn «Mammon 2» episode 1 på nett etter sesongen. Som er litt symptomatisk: Vi ser nok en del økning i strømming i høst. På NRK TV er det nærmere 90 prosent økning både på unike brukere og tid brukt sett mot samme tid i 2015, sier statskanalens analysesjef Kristian Tolonen.

 

Går opp i seertall på episode 2

En interessant konsekvens av utviklinga er at andre-episoden av tv-serier nå gjerne får høyere lineær-rating enn premiere-episoden: Liker folk premieren (når de omsider får sett den), er suget etter fortsettelsen sterk nok til å trekke folk til tv-apparatet når den kringkastes. Dermed ble episode 2 av «Nobel» sett lineært av 14 000 fler enn premieren (totalt er den nå oppe i 800 000).

Det samme fenomenet observerer de hos TV 3, som lanserte advokatserien «Aber Bergen» forrige uke.

aber-bergen
Ikke noe aber med Bergen. (Foto: TV 3)

147 000 fulgte starten på serien, med Odd Magnus Williamson og Ellen Dorrit Petersen som separert juristektepar, lineært – mens 161 000 så fortsettelsen (totalt er de to episodene, som også ligger ute på både gratis-streamingtjenesten Viafree og på abonnementstjenesten Viaplay, sett av henholdsvis 240 000 og 167 000)

– Hva forklaringen er  er ikke godt å si, men jeg kan jo gjøre en gjetning: Det har vært en del buzz rundt serien i forbindelse med premieren, så kan det være at flere har blitt nysgjerrige på episode to. I og med at første episode er tilgjengelig på både Viafree og Viaplay, så trenger man ikke å ha fått med seg premiereepisoden på TV3 for å henge med i handlingen. Man kan altså starte å se serien når man vil, sier kommunikasjonssjef Line Vee Hanum i MTG.