Med et ferdig «Breaking Bad», og «Mad Men» på vei ut i sommer, sender den amerikanske tv-kanalen AMC flere tropper ut i skyttergravene, klare til å hoppe opp for å overraske tv-publikummet. I natt viste de fram den første traileren for den kommende serien «Halt and Catch Fire».

«Halt and Catch Fire» finner sted på begynnelsen av 80-tallet, under utviklingskrigen til hjemmecomputeren – etter at IBM har satt i gang markedet.

De tre hovedpersonene er den visjonære rappkjeften Joe MacMillan (Lee Pace, «Pushing Daisies»), den alkoholiserte ingeniøren Gordon Clark (Scoot McNairy, «12 Years a Slave») og det unge datageniet Cameron Howe (Mackenzie Davis, «The F Word») som sammen vil utfordre de store i bransjen.

Smarte kvinner og menn i kreative yrker, enigmatisk stirring, kontorlandskap, sjalu partnere, velsydde dresser, og høytflyvende språk midt oppi det hele. Det vil nok bli en flytende overgang fra «Mad Men» som har sin sin siste episode for året før «Halt and Catch Fire» overtar.

Serien er ikke basert på virkelige hendelser, men sies å ha mange paralleller til datidens store visjonerder, som Steve Jobs og Steve Wozniak. Sistnevnte var ikke så fornøyd med fjorårsfilmen «Jobs» (med Ashton Kutcher i hovedrollen), men da første episode av «Halt and Catch Fire» ble vist på årets SXSW-festival skal han ha vært oppspilt:

– Jeg gir dette showet en 10-er, og det er så sjeldent for min del, sa Wozniak da (via The Next Web) – riktig nok mens han var på en paneldiskusjon sammen med skuespillerne og serieskaperne.

Hovedrolleinnehaver Lee Pace uttalte samtidig at at Joe Macmillan absolutt ville ha kjent til Steve Jobs, og det han gjorde på vestkysten på denne tiden.

Serien er skapt av blant annet Chris Cantwell, inspirert av faren som flyttet familien til Dallas på 80-tallet for å arbeide i et dataselskap.

Mackenzie Davis speler datageniet Cameron Howe. (Foto: AMC)
Mackenzie Davis spiller datageniet Cameron Howe. (Foto: AMC)

Lee Pace er for meg grunn nok til at dette blir interessant, men fra SXSW-omtale kan jo dette faktisk bli noe som slår an.

I kjølvannet av middelmådige Steve Jobs-filmer, kan jo dette faktisk være en kul måte å angripe temaet på.

HBO starter den 7. april med sin nye teknositkom, «Silicon Valley», som tar for seg dagens datamiljø – fra nerdehovedstaden i California. Disse to seriene vil bli interessante å se opp mot hverandre, selv om de varierer veldig i sjanger.

«Halt and Catch Fire» er forresten en gammel programmeringsspøk, med diverse opphav – blant annet gamle IBM-prosjekter.

Til en viss grad kan det vel sammenlignes med det norske uttrykket «svenskeknapp», og brukes om kommandoer som får maskiner til å slutte å fungere.

Serien får amerikansk premiere den 1. juni i år. Den har ikke fått noen norsk dato ennå, men Netflix har jo allerede en god tone med AMC, så kanskje den dukker opp der?

I løpet av året lanserer AMC også periodedramaet «Turn», og «Breaking Bad»-spinoffen «Better Call Saul».

Halt and catch fire. (Foto: AMC)
Halt and catch fire. (Foto: AMC)