Det er noen der ute som har interessante jobber. Som de folka som har sittet seg gjennom de fleste tv-seriene som går på amerikansk tv, og samtidig holdt telling over hvor mange som blir drept. Og hvordan de blir drept. Og hvilket kjønn de hadde. Og så videre.

Ikke overraskende er det AMC-serien «The Walking Dead» som stikker av med seieren i årets undersøkelse fra (av alle) begravelsesnettstedet Funeralwise.com – som begynte med tellingen i fjor (da vant «Spartacus»).

Med et snitt på 38 drap per episode, er det nesten naturlig at zombieserien skulle stikke av med seieren. Disse representerer hele 20 prosent av alle likene i hele undersøkelsen – men til gjengjeld var 91 prosent av alle drepte vi fikk se i «The Walking Dead» zombier.

Er ikke det juks, a? Å telle allerede døde zombier side om side med et stakkars CSI-lik eller to er jo som å sette Lance Armstrong i toppform mot en mosjonssyklist med Birken-ambisjoner.

Som undersøkelsen selv spør:

– Hvordan føler du deg når du får se et dødsfall på tv? Opplever du en emosjonell respons, eller er du immun mot det for det bare er på liksom? Har det noe å si om den døde er et menneske eller en zombie?

Undersøkelsen gir ingen svar på akkurat det siste der, men det er ingen tvil om at zombiedrap er mindre kontroversielle enn «vanlige» drap – i hvert fall i dataspill. Noe «Call of Duty: Black Ops»-designansvarlig David Vonderhaar kunne fortelle da jeg intervjuet ham i gamlejobben:

– Zombier er perfekte ingredienser i dataspill. Du får drepe svært mange av dem om gangen, og ingen tar seg spesielt nær av det – de er jo allerede døde. Så enkelt er det.

Uansett, neste tv-serie på lista er den britiske militærserien «Strike Back», med i snitt 11 drap per episode. Deretter følger «Revolution», «Nikita» og «Supernatural» ned stadig færre drap per episode.

Andre funn av interesse:

• Skytevåpen står for de fleste drapene, hele 44 prosent av alle dødsfall observert i studien. Nummer to på lista er knivdrap, med 19 prosent
• Når det er vandøde (zombier, vampyrer) som blir tatt av dage, er det derimot kniver, sverd, piler og andre mer manuelle metoder som blir tatt mest i bruk
• Det er en sterk overvekt av menn som blir drept, hele 86. Vi liker åpenbart ikke å se kvinner bli drept på tv – men når vi først får se, blir de som regel kvalt eller slått ihjel
• Stadig flere dør på tv. Av de totalt 40 tv-seriene som ble vurdert, døde rundt fem personer i snitt per episode. Det er 12 prosent flere enn året før
• Tv-seriene dveler veldig sjelden ved sorgen. Av alle som ble drept i tv-seriene som ble analysert, fikk bare 11 en begravelse i etterkant.

Forøvrig interessant å se at horrorseriene (åpenbart er ikke «The Walking Dead» regnet med) er de som har færrest drap – men er de kanskje desto mer bestialske?