Én av mange ting jeg lærte mens jeg var på filmfestivalen i Cannes: I Frankrike er det faktisk forbudt VED LOV å slippe filmer på video on demand tidligere enn seks måneder etter siste kinovisning.

Ved lov!

Altså, vi er såklart tilhengere av å gi kinoene best mulig levevilkår, men siden vi liker film mer enn vi liker kinoer må det være lov å påpeke at veien til helvete ofte er brolagt med gode intensjoner av denne typen.

Særlig med tanke på at stadig flere kvalitetsfilmer fra USA slippes tidligere og tidligere på VOD (og dermed også blir lettere å piratkopiere).

Ta for eksempel «Ain’t Them Bodies Saints», som faktisk også spilte i Cannes. Den slippes 16. august på kino i USA, og dukker opp på VOD allerede uka etter (samme lanseringsstrategi som for eksempel Terrence Malicks seneste, som dukket opp på kino i Norge denne uka).

Hvor stort marked har den da ved en eventuell lansering i Europa flere måneder seinere?

Men greit, la ikke min syting komme i veien for nyheten om en fersk trailer til nevnte «Ain’t Them Bodies Saints», som var en av de store snakkisene under årets Sundance (se den i videovinduet øverst).

Filmen har Casey Affleck og Rooney Mara i hovedrollene som et kriminelt kjærestepar i 1970-åras Texas. Afflecks rollefigur tar på seg skylda for en hendelse der en politimann blir skutt, og ender med å få en betydelig fengselsstraff.

Mens han sitter inne føder Mara deres felles barn, og et par år etterpå rømmer Affleck for å finne dem.

Både Casey Affleck og Rooney Mara er fantastiske skuespillere, og vi gleder oss enormt til å kunne se denne filmen (som tilsynelatende har en litt sånn trykkende, men lyrisk Cormac McCarthy-aktig stemning).

Så spørs det da, om vi velger å vente på at filmen eventuelt får norsk distribusjon, eller om vi tar ibruk den amerikanske iTunes-kontoen i stedet.

Her er forresten en video der regissør David Lowery snakker om filmen sin:

Bonus 2: Lowery har også klippet den mye omtalte Shane Carruth-filmen «Upstream Color», som nylig også kom på VOD i USA (en snau måned etter kinovisningen.

Heller ikke denne har foreløpig noen releasedato i Norge. Sukk.