I dag er det 20 år siden vi møtte gjengen i «Friends», eller «Venner for livet» om du vil, for første gang. Det vil si, om du var i USA.

Den 22. september 1994 hadde episoden «The Pilot» premiere på NBC. Til Norge og TV2 kom serien i januar 1996, og fortsatte til 2004.

Her har vi samlet fem ting som vi mener du bør ha tatt med deg videre fra seriens 238 episoder – et ti år langt løp – som du fremdeles kan se i repriser på TV Norge, eller på Netflix.

1. Du er ENTEN en Monica, en Chandler, en Joey, en Rachel, en Phoebe ELLER en Ross – bare én om gangen

NBC skal visstnok ha klaget på at «Venner for livet» ikke hadde én sentral figur. I stedet for en svakhet endte det med å bli en av seriens store styrker. De seks vennene – Monica, Chandler, Joey, Rachel, Phoebe og Ross – var ulike nok til at det var dynamikken som drev serien framover, selv om de i starten kanskje ikke veldig engasjerende i seg selv.

Faktisk, så merker man jo at det viktigste med serien var forskjellen. Det var mange problemer med den kortlevde spinoff-serien «Joey», men først og fremst hadde Matt LeBlanc ingen å være Joey sammen med – han hadde bare andre mennesker som var, om mulig, enklere møblert enn ham selv.

Resultatet ble at alle fikk sin figur. Vi kjenner alle hun matglade jenten som ble tynn etter videregående, den småredde nerden som i dag lever av barndomsinteressen sin, eller dama som plutselig fant ut at hennes eneggede tvilling spiller inn pornofilmer i sitt navn. Jaok, ikke den siste da.

Én ting jeg iallfall er sikker på, er at alle kjenner en ung kvinne som klipte håret sitt som Rachel i håp om å bli sett på som den trendsettende skjønnheten – når hun egentlig helt tydelig var en Phoebe.

Noen år etterpå var det vel «Sex og singelliv» som tok over, før Start.no-tester for evig sementerte folks behov for å vite hvilken figur de var i ulike fiksjonsunivers. På et tidspunkt var produksjonen av «Hvem er du i ‘Friends’?»-tester på internett raskere enn Bono kunne knipse med fingrene, og resultatet er at Start.no i dag har egne server-racks kun for «Venner for livet»-relaterte quizer.

Selv er jeg er Chandler. Kunne det ha vært mer åpenbart?

2. «Friends» fant opp Facebook-rape før Facebook eksisterte

I 2003-episoden «The One with the Memorial Service» finner «Venner for livet» opp Facebook-rape – altså å skrive en kompromitterende status i noen andres navn – mens det faktiske Facebook bare var et glimt i Mark Zuckerburgs øyne.

På en tilsvarende side som thefacebook egentlig var – en side hvor alumnier fra universitetet kunne diskutere og holde kontakten – har Ross glemt å logge ut av profilen sin. Derfor skriver Chandler at Ross «har sex med dinosaurer». Og vips var det i gang. Det som følger er en stadig eskalering – «Chandler» blir erklært homofil, og «Ross» er plutselig død (fra et møte med et luftskip).

TV-serien forutså dermed det som rundt 2009-2010 skulle endre folks laptopvaner for alltid. Aldri har så mange mennesker aktivert passordgodkjenning for å bruke datamaskin, og da altså nesten et tiår etter at «Venner for livet» advarte folk om det.

Det er et eller annet poeng om «livet imiterer kunsten» her, men vi har ikke lest mange nok bøker til å si noe lurt om det.

3. Når man spiller «stein, saks, papir» – bruk alltid FLAMMER

Bare overse at at figurene generelt har en tendens til å glemme hvor gamle de er – Ross er 29 år gammel gjennom tre ulike sesonger med jule- og halloween-episoder, og har bursdag i både oktober og desember – at de ikke husker navnene sine – Rachel staver det både «Green» og «Greene» gjennom serien – og at selve leiligheten til Monica endret nummer fra 5 til 20 i første sesong, fordi det var rart med bare 5 leiligheter i en såpass stor bygning.

«The Big Bang Theory» forsøkte å utvide «stein, saks, papir» med Spock og firfisle noen år etterpå.

TV-feinschmeckere foretrekker derimot å slå til med en god gammeldags flamme. Før Phoebe knuser deg med en vannballong:

4. Mannlige venner kan gi hverandre en klem – uten at det handler om å feire sportsresultatet

Siden det nylig var sånn i vinden med akademiske avhandlinger om roller, kjønn og forandringer utad:

I 2000 la Vegard Iglebæk frem sin masteroppgave «What kind of male friendship? A case study of Joey and Chandler in Friends» ved Universitetet i Manchester. En av konklusjonene hans var at det gode kompisforholdet mellom Joey og Chandler hadde ført til at det var mer akseptert for menn å gi hverandre klemmer.

Joey og Chandler er vår tids moderne mannfolk. De klemmer hverandre og sier at de er glade i hverandre. De viser følelsene sine på andre vis enn gjennom sport og slåsskamp. Dette representerer en ny tendens i vennskap mellom gutter, skrev han da, ifølge NRK.

Mye av humoren basert på forholdet deres er nettopp at de blir plassert i situasjoner hvor de handler og snakker som kjærester – som når Chandler blir sjalu på Joeys nye romkamerat. Eller fremmedgjøring ved illusjonsbrudd, som Bertolt Brecht ville ha sagt (ser du, Filter-redaksjonen har lest bøker også!).

Stemningen er absolutt lettere homofob til tider – Chandlers far har tross alt en ganske stereotypisk bar som heter «Viva Las Gaygas». Tidlig i serien skal faktisk manusforfatterene ha arbeidet med tanken om at Chandler var homofil – men de slo det fra seg etter hvert.

Det har selvsagt ikke internett brydd seg om. Vi sier ikke at du bør gjøre det, men om du googler «Chandler Joey gay fan fiction» finner du overraskende mye rart. Ikke si at vi ikke advarte deg!

5. Uten «Friends», kanskje ingen «Scrubs» eller «How I met your mother»?

Følgende er spoilers for «How I met your mother»:

Hva hadde vel bromancen mellom J.D. og Turk vært uten Joey og Chandler? Ja, det er guttekjærlighet skrudd opp til 11 som dermed er hakket mindre realistisk enn i «Venner for livet», men likevel. Da er det kanskje mer nærliggende å peke på arven de la igjen for Ted og Barney i «How i met your mother».

Men det er ikke den eneste likheten mellom de to seriene. Venner i tjueårene som bor i New York. En karrierekvinne som blir sammen med en nerdete professor men de er av og på i lengre tid, en morsom kar som hater jobben sin som blir sammen med gruppens litt streng morsfigur, og en playboy som faller for karrierekvinnen.

Den mest spesielle likheten? En bifigur spilt av Anne Dudek blir slått opp med på bursdagen sin i begge seriene:

Anne Dudek blir slått opp med på bursdagen sin i både «Venner for livet» og «How i met your mother».
Anne Dudek blir slått opp med på bursdagen sin i både «Venner for livet» og «How i met your mother».

Og som våre gode venner i svenske TVDags påpeker, begge seriene gjør det samme mot serieavslutningen sin: De lar det åpenbare paret bli sammen, i stedet for å leke mer med romansen figurene har med andre i venneflokken.

– At Ross og Rachel ble sammen i «Venner for livet» betyr ikke at HIMYM-fansen krever en slutt med Red og Robin – bare fordi det var der det begynte. ‘Kom igen, vi är smartare än så’, skriver Sara Ödmark.

«Venner for livet»-skaper Marta Kauffman er nå på sitt neste eventyr i komiseriebransjen: Hennes neste prosjekt er Netflix-serien «Grace and Frankie» – med Jane Fonda, Lily Tomlin, Martin Sheen og Sam Waterston i hovedrollene.

Det er for i dag øvrig også 10 år siden «LOST» dukket opp første gang – sjekk Hasse Hope og Christoffer Pahles samtale om serien.