Den Los Angeles- og Alta-baserte regissøren bak filmer som «Kill Buljo», «Død snø», «Hansel and Gretel» og nylig Netflix-solgte «What Happened to Monday» avslører til iFinnmark i dag at han ønsker å lage film om det dramatiske slaget om Narvik under Den andre verdenskrig.

– Det er på høy tid med en film og en historie som setter søkelys på det som skjedde i nord under krigen, og vise hvordan en gjeng med fiskere og bønder fra Finnmark, uten noe særlig trening, var med på å påføre Tyskland, den ultimate krigsmaskinen, sitt første offisielle nederlag, sier Tommy Wirkola til nettavisa.

Han har ifølge intervjuet selv en bestefar som deltok i slaget som en del av Alta-bataljonen. Med seg på filmplanene har han manusforfatter Ravn Lanesskog, som skrev «Birkebeinerne» for Nils Gaup og den kommende filmen om Roald Amundsen for Espen Sandberg.

 

Legger lista høyt

Produsenter er Jørgen Storm Rosenberg («Den brysomme mannen», «Julenatt i Blåfjell», «Beatles») og Kjetil Omberg, som har produsert Wirkolas tidligere norske filmer i tillegg til blant annet «Tina og Bettina» og «Wendyeffekten».

Noen lavbudsjettsgreie er det ikke snakk om.

– Nei, vi legger lista høyt og håper å kunne søke Norsk Filminstitutt om produksjonsstøtte om et års tid. I Narvik var det jo krig på ordentlig, og målet er å spille inn filmen der handlingen faktisk fant sted. Samtidig ligger det an til å bli en europeisk, ikke bare norsk film. Både britiske, polske og franske spesialsoldater deltok i kampene, sier Omberg til Filter Film og TV.

Denne lille biten av Paris, for eksempel, er oppkalt etter Narvik! Foto: Mu/Wikipedia Commons
Denne lille biten av Paris, for eksempel, er oppkalt etter Narvik! Foto: Mu/Wikipedia Commons

Han påpeker at ideen om en film om slaget allerede har vært lansert og godt mottatt i Nord-Norge, der tidligere Nordlys-redaktør Asbjørn Jaklin nylig skrev en kronikk om hvordan historien omfatter alt en sterk film bør ha av blodig alvor, dramatikk, helter og skurker:

Soldater som trosset tysk artilleriild der franske spesialstyrker vek tilbake, generalen som ledet den norske innsatsen, men falt i unåde og begikk selvmord, og den britiske marineoffiseren som reddet utallige sivile liv ved å evakuere byen før tyskerne bombet (og angivelig var inspirasjon for Ian Flemings romanfigur James Bond).

Men også norske NS-medlemmer som beordret ild mot norske skip med store tap av menneskeliv som følge, og forsvarssjefen som overga 1000 norske soldater uten å løsne skudd.

– I motsetning til de norske filmene som har vært laget om krigen så langt, er det altså mulig å gjøre slaget om Narvik til noe annet enn en ren heltehistorie, sier Kjetil Omberg. 

Omberg sier han håper et manus kan være klart innen et år og at filmen – avhengig av hvordan Wirkolas timeplan i Hollywood – kan realiseres innen en treårsperiode.

Strategisk

Det var Narviks strategiske beliggenhet nær de rike malmforekomstene i Nord-Sverige som ble skjebnesvanger for den da Europas stormakter barket sammen på 40-tallet. Til Narvik var det mulig å frakte jern på tog og skipe det til fabrikkene i Tyskland.

Det gjorde byen sentral for nazistene under invasjonen i april 1940, der de møtte kraftig motstand fra norske styrker. Ved hjelp av blant annet britiske, franske og polske spesialsoldater gjenerobret nordmennene byen 28. mai, men måtte trekke seg ut etter Frankrikes nederlag på vestfronten måneden etter.

Norske soldater venter på tyskerne i Narvik. Foto:
Norske soldater venter på tyskerne i Narvik.