Rent bortsett fra at vi fortsatt ikke er gjennom halvparten av filmene kritikerne pekte ut som de beste i året som gikk, er det på høy tid å oppsummere hvilke filmer vi skal se mest frem til året som kommer.

Vi har plukket ut 20 most anticipated-lister fra et knippe utenlandske nettsider med høy plassering i Googles søkeresultat (og som vi stoler noenlunde på) – en miks av bloggere, kulturmagasiner og etablerte medier: Fra Screenrant og Vulture til Playlist, The Guardian, CNN, Wired og enda noen til.

Deretter har vi kopiert listene inn i et regneark (woo!), klikket tilfeldig og frenetisk på forskjellige menyer og kommet opp med et klart inntrykk av hvilke produksjoner det er knyttet mest hype til (brukergenererte lister a la IMDB har vi holdt unna i denne omgangen).

Filmene som figurerer på flest lister viser seg å overraske nøyaktig ingen. For ja, det blir nok et superheltår. Og Disney-konsernet kommer ikke til å gå konkurs i 2018, heller.

01: «The Avengers: Infinity War»

Den nittende filmen i Marvels kinofilmunivers (MCU) og en av i alt sju (!) filmer basert på Marvel-tegneserier som kommer i år; oppfølgeren til gigant-suksessen «The Avengers» fra 2012 og den nesten like innbringende, men likevel smått skuffende «Age of Ultron» i 2015. Laget av Russo-brødrene, som også lagde de to Captain America-filmene (som er blant de bedre i MCU-serien) og nå lar superhelt-teamet slå sine hoser sammen med Guardians of the Galaxy-gjengen for å nedkjempe det onde geniet Thanos (Josh Brolin). 16 av 20 medier vi sjekket har denne på mest-imøtesette-film-lista.

Antatt norsk premiere: Slutten av april/starten av mai.

02: «Solo: A Star Wars Story»

Den andre spin-off-filmen i den moderne Star Wars-æraen (etter «Rogue One» i 2016) er på mange måter en sjelden fugl i franchisens over 40 år lange historie: Den har byttet regissør underveis, etter at skaperne av Lego-filmen fikk sparken og Ron Howard ble satt inn for å berge stumpene, den er den fjerde Star Wars-filmen på like mange år (de har aldri kommet så tett før), og det er den første Star Wars-filmen som ikke automatisk antas å bli årets største film. Ikke noe av dette forhindrer filmen, med Alden Ehrenreich i rollen som den unge Han Solo, og drageprinsesse Emilia Clarke i en annen viktig rolle, fra å være imøtesett av 15 av 20 kritikere i vårt utvalg.

Antatt norsk premiere: 23. mai. OG FORTSATT INGEN TRAILER! Buu.

02: «Deadpool 2»

Metahumor, innovativ markedsføring og en såpass «frisk» antihelt at den fikk R-rating i USA (og ble bannlyst i Usbekistan) hjalp «Deadpool» å slå en rekke rekorder i forfjor – blant annet den mest innbringende «voksenfilmen» og den mest sette i den da seksten år gamle filmserien basert på superheltene i X-men. «John Wick»-regissør David Leitch har instruert Ryan Reynolds i oppfølgeren. Imøtesett av 15 av 20.

Antatt norsk premiere: 1. juni. 

04: «Black Panther»

Massiv buzz også for denne – den første filmen i MCU med svarte hovedrolleinnehavere. Chadwick Boseman spiller hovedrollen som den afrikanske kongen T’Challa, som trekker i kostyme for å utnytte sitt skarpe intellekt og overlegne fysiske evner som superhelten som bærer filmens navn (og som vi så første gang i «Captain America: Civil War» i 2016 og som dukker opp igjen i «Infinity War». Regissør Ryan Coogler («Creed») mener den er «dels en spionthriller, dels et familiedrama» og har vært inspirert av James Bond. Imøtesett av 14 av 20.

Norsk premiere: 16. februar.

04: «A Wrinkle in Time»

Oprah Winfrey og Reese Witherspoon er de største stjernene når Disney filmatiserer den uhyre populære ungdomsromanen fra 1962 («Et sprang i tiden» på norsk). Det gjorde de også for 15 år siden i en tv-film som antakelig har fortjent å bli borte i historiens stummende mørke – denne gangen gjør de det ordentlig, med 100-millionersbudsjett og Ava DuVernay («Selma») i regissørstolen. Handler om ei ung jente som reiser gjennom et ormehull til et annet solsystem for å redde sin forsvunnede vitenskaps-far og er imøtesett av 14 av 20.

Antatt norsk premiere: 6. april.

04: «Ready Player One»

Nok en ungdomsroman-adaptasjon, men denne av langt nyere dato: Ernest Cline skapte seg et hett navn som forfatter av fortellingen som en unggutt som, en gang i en dystopisk, forfallen fremtid, deltar i verdens største og mest mystiske skattejakt i en enorm, virtuell verden (som for sikkerhets skyld er pepret med referanser til populærkultur fra 80-tallet, slik at leseren kan spille «den tok jeg!»-spillet mens han leser). Steven Spielberg kjøpte rettighetene og har regissert filmen, som 14 av 20 gleder seg til.

Norsk premiere: 30. mars.

06: «Ocean’s 8»

Litt overrasket over at denne kommer så høyt på lista – men det har trolig hjulpet at det kom en steintøff trailer før jul og at casten som tar over for George Clooney og kompani i «Ocean’s Eleven»-trilogien fra 2001, 2004 og 2007 – igjen basert på en klassisk rat pack-film fra 1960 – omfatter en hel bøling kjente skuespillere vi mer enn gjerne ser forme et kriminelt forbund. Som Sandra Bullock, Anne Hathaway, Cate Blanchett og Rihanna. Regissør Gary Ross har tidligere laget «Hunger Games» og skrev manuset til Tom Hanks-filmen «Big» i 1988.

Norsk premiere: 22. juni.

07: «Annihilation»

For noen av oss vil Alex Garland alltid være han som skrev romanen «The Beach» (som er mye bedre enn filmen), men siden 2014 har briten kanskje vært enda mer kjent for å ha skrevet og regissert det intense menneske-vs-maskin-dramaet «Ex Machina» med Alicia Vikander og norsk natur i henholdvis sentrale og perifere roller. Det var en indiefilm; men Garland har storstudio-backing på «Annihilation», der Natalie Portman er på farefull ferd i en økologisk katastrofesone. Filmen likner overhodet ikke på «Ex Machina», har filmskaperen presisert i intervjuer, men 12 nettsteder i vårt utvalg har den høyt på må-se-lista likevel.

Norsk premiere: 2. mars.

08: «Isle of Dogs»

…og her begynner denne saken endelig å bli litt interessant. For om en animasjonsfilm med fem hunder i hovedrollen høres rimelig oppskriftsmessig ut, er vi et stykke utenfor Pixar-land her. Det er Wes Anderson («Moonlight Kingdom», «Grand Budapest Hotel») som viderefører dukkefilmuttrykket fra Oscar-vinneren «The Fantastic Mr. Fox» i en fortelling der alle hunder er internert på en søppel-øy i Japan i etterkant av et utbrudd av hundeinfluensa. Blant dem som låner sine stemmer til rollefigurene: Edward Norton, Bill Murray, Scarlett Johansson, Bryan Cranston, Tilda Swinton, Frances McDormand, Jeff Goldblum, Harvey Keitel og Yoko Ono. 11 av våre 20 kritikere bjeffer forventningsfullt for denne.

Norsk premiere: 4. mai, hvis den kommer på kino her, da.

08: «The Incredibles 2»

Og så er vi inne i Pixar-land igjen, bokstavelig talt, når et av animasjonsstudioets mest bejublede filmer får en uvanlig sein oppfølger, 14 år etter originalfilmen om superheltfamilien som tvinges til å skjule sine spesielle evner (helt til det virkelig blir bruk for dem). Ser ut som om det er en far-steller-hjemme-greie på gang, når Mr. Incredible (Craig T. Nelson) skal passe på familiens minstemann mens de andre er ute på eventyr.

Norsk premiere: 31. august.

10: «Ant-man and the Wasp»

Paul Rudd er tilbake som maurmannen i filmen som får æren av å være MCU nummer 20 og har vært omtalt som filmseriens første romantiske komedie. Det skal muligens tas med en klype salt, men det er på det rene at den størrelsesmessig fleksible superhelten nå får følge av en veps i «Lost»-kjenningen Evangeline Lilys skikkelse. Bobby Cannavale og Michael Pena på rollelista løfter forventningsbarometeret til de 10 av 20 kritikerne som gleder seg til denne.

Antatt norsk premiere: På seinsommeren en gang.

10: «Red Sparrow»

Den mest etterlengtede filmen Marvel-universet så langt ikke har levert, er en egen film med Black Widow (Scarlett Johansson), den russiske superspionen, leiemorderen og nærkampeksperten som hopper av til USA for å slåss side om side med Iron Man og resten av gjengen. Men Jennifer Lawrence kommer dem jaggu i forkjøpet med en historie som hvertfall på overflaten seg veldig lik ut. Den røde spurven er i denne filmen en ballerina som får karrieren ødelagt av en skade, vier seg til å bli etterretningsagent og som etter en sadistisk opplæringsprosess blir forsøkt rekruttert av CIA.

Norsk premiere: 2. mars.

10: «Venom»

Da Spider-Man i tegneseriene på åttitallet dukket opp med svart drakt og onde hensikter, hadde han blitt offer for en symbiotisk forhold med en utenomjordisk livsform. Den livsformen får nå sin egen film, som skal både være en oppfølger til fjorårets «Spider-man: Homecoming» og starten på et nytt filmunivers, laget av Sony, men komplementerende overfor MCU. Djeez. Men med dette er Tom Hardy tilbake i superheltsjangeren han gjorde det skarpt i som Bane i «The Dark Knight Rises». Det er jo noe.

Norsk premiere: 5. oktober.

Resten av lista, med antall anbefalinger i parentes:

«The Predator» (10). Den fjerde filmen i serien som startet med Arnold Schwarzenegger i 1987, regissert av Shane Black (som faktisk hadde en liten rolle i originalfilmen).

«Pacific Rim: Uprising» (9). Oppfølger (igjen), nå med Star Wars-helten John Boyega i front.

«The New Mutants» (9). Superheltfilm med skrekkelementer satt til X Men-universet.

Den fortsatt u-titulerte Cloverfield-filmen (9). Nummer tre i den svært vagt sammenhengende serien fra J. J. Abrams utspiller seg på en romstasjon og har Aksel Hennie på rollelista.

«Aquaman» (9). Stakkars DC. Dette er det de har på menyen i år, mot konkurrenten Marvels maktdemonstrasjon av et filmår.

«Tomb Raider» (9). Jepp, forventningene bygger seg opp rundt «Bølgen»-regissør Roar Uthaugs Hollywood-debut. En ny trailer skal være nærstående (i mellomtiden kan du lese vår analyse av den forrige).

«Mission Impossible 6» (9). Mer norgesreklame på vei når Tom Cruise klatrer Preikestolen i det sjette Ethan Hunt-eventyret.

«Jurassic World: Fallen kingdom» (9). Mer dinosaurer. Mer Chris Pratt.

«Mary Poppins Returns» (8). Emily Blunt spiller guvernanten i denne oppfølgeren til musikalfilmen fra 1964. Og vi som trodde General Leia i «The Last Jedi» var vår tids Mary Poppins.

«Halloween» (8). At John Carpenter er tilbake som produsent og jamie Lee Curtis returnerer til sin gjennombruddsrolle i den niende oppfølgeren til slasher-klassikeren fra 1978, bidrar vesentlig til å heve forventningene.

«Alita: Battle Angel» (6). Live action-film basert på en japansk tegneserie, der hovedrolleinnehaver Rosa Salazar under Robert Rodriguez‘ direksjon har fått manipulerte tegneserieøyne, Komplett corny, muligens kjempetøft. James Cameron produserer.