En anmeldelse i Sunnmørsposten av den norske filmen «Natt til 17.» har i dag spredt seg i sosiale medier.

I ungdomsfilmen fremstilles et forhold mellom en jente fra vestkanten og en gutt med somalisk bakgrunn, noe anmelderen (som gir filmen terningkast tre) ikke mener henger på greip.

«Jeg har problemer med troverdigheten til noen av karakterene og relasjonene mellom den. At en pen og dannet jente (Thea Sofie Loch Næss) fra Oslos vestkant er kjæreste med en somalisk gutt (Samakab Omar) – og også får morens velsignelse for forholdet – virker ganske urealistisk.»

Dette skaper reaksjoner. Flere på Twitter er kritiske og deler lenken til saken, deriblant TV 2-journalist Kadafi Zaman, som kaller det «filmanmeldelsen fra oldtiden». Også på Facebook deles saken, hvor blant andre Morgenbladets Sigve Indregard skriver:

– Vi trenger et journalistisk reisestipend for sunnmøringer, slik at de kan få seg studieturer til Storbyen.

I kommentarfeltet under nettutgaven av anmeldelsen er kritikken krassere.

– Å gi en «fremragende» film en treer fordi innholdet ikke matcher de stereotype fordommene journalisten har om Oslos ungdom er så lattervekkende useriøst at Sunnmørsposten burde skamme seg over å ha dette mølet på, skriver Guro Sibeko, mens brukeren ane84 skriver:

– Hva i all verden? Vi lever i 2014, og slike utdaterte fordommer hører ikke hjemme her.

Filmens regissør Eirik Svensson er vel så kritisk til anmeldelsen.

– Han har vel skrevet det han tenker er realistisk, men jeg føler ikke det tilhører Norge i 2014, og det er dumt at sånt får stå på trykk som Sunnmørspostens stemme rundt filmen. At den typen oppfatning finnes i Norge er ikke overraskende, men det er litt overraskende at det står så eksplisitt på trykk i en filmanmeldelse, sier Svensson til Filter.

– Vi har ikke gjort etnisitet til en greie i filmen vår, men så sitter det folk som ikke klarer å leve seg inn i en annen virkelighet enn den de sitter med i nabolaget sitt hjemme.

Han synes det er fint at saken engasjerer.

– Anmelderens vurdering av filmen er ikke så lett for meg å gå i dialog med, men at folk tar til motmæle mot den type utsagn synes jeg er veldig fint.

En som også er oppgitt er lederen for Somalisk nettverk, Bashe Musse.

– Somaliere har en del utfordringer i møte med det norske samfunnet, det vet vi, men å gå så langt og generalisere, det synes jeg er dårlig.

Filter har vært i kontakt med anmelderen, som henviser til sin arbeidsgiver i Sunnmørsposten.

– Vi mener at det ikke er problematisk at en norsk kvinne er sammen med en fra Somalia. I den grad noen kan ha oppfattet at vi problematiserer det er det veldig beklagelig. Det er ikke hensikten til anmelderen, og vi står i hvert fall ikke for et sånt syn, sier redaktør Hanna Relling Berg til Filter mandag kveld.

Samtidig har også kultur og reportasjeredaktør Kristin Knudsen blitt forelagt kritikken.

– Jeg tror ikke jeg vil gå inn på noe konkret og svare på enkelte kommentarer, men kan si rent generelt at jeg er enig i at det var en uheldig formulering, sier hun.

– Akkurat setningen som vises til om forholdet mellom denne norske jenta og somaliske gutten skjønner jeg kan tolkes rasistisk. Denne setningen burde ikke stått på trykk hos oss.

Hun forteller at hun har hatt kontakt med anmelderen via epost.

– Han sier selv at han synes dette kom ut uheldig, og at det ikke helt var ment slik. Han tar kritikken til etterretning og innser at han kunne formulert seg heldigere. Det han prøver å si er at skuespillerne ikke klarer å overbevise ham om realismen i et slikt forhold og at han sånn sett ikke tror på karakterene. Skulle han formulert seg annerledes ville han kanskje sagt at Thea og Sam er et naivt framstilt forhold.

Ifølge Knudsen vil ikke avisa fjerne anmeldelsen.

– Vi kan nesten ikke det. Han står for det han mener, men han kunne begrunnet det på en helt annen måte.

På spørsmål om hvorvidt anmeldelsen får konsekvenser for anmelderen sier redaktør Berg:

– Hvilke konsekvenser det får for en filmanmelder har jeg ikke noen kommentar til.