På fredag er det endelig klart for årets kanskje største norske kinobegivenhet:
«Louder Than Bombs»!

Etter deres to forrige fantastiske filmer – «Reprise» og «Oslo 31. august» – ble forventningene skrudd i taket da Joachim Trier (Regissør/manusforfatter) og Eskil Vogt (Manusforfatter) for noen år siden annonserte denne filmen som sitt neste og første engelskspråklige prosjekt. Forventingene ble ikke akkurat lavere da det ble kjent at mega-solide navn som Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne og Isabelle Huppert hadde knyttet seg til prosjektet.

Men det hele toppet seg virkelig da filmen tidligere i år ble valgt ut til å konkurrere om den prestisjetunge Gullpalmen under Cannes-festivalen. «Louder Than Bombs» vant dessverre ikke, men var allikevel den første norskproduserte filmen til å stille i hovedkonkurransen siden «Arven» i 1979, og har fått en god porsjon med skryt og lovord kastet sin vei etter det.

«Louder Than Bombs» har norsk kinopremiere fredag 2. oktober over hele landet og forteller historien om en far og hans to sønner. Deres mor og kone, en verdenskjent krigsfotograf, har gått bort, og de prøver alle å takle savnet av henne på hver sin måte. Alle med variabel suksess.

Trier har fortalt Variety at han med denne filmen ville forsøke å gjøre en familiestudie i samme ånd som amerikanske familiedramaer fra 70- og 80-tallet. «Kramer Vs. Kramer», Woody Allen og John Hughes nevnes som inspirasjonskilder.

Vi i redaksjonen kan ikke annet enn å virkelig anbefale dere å se denne filmen på kino.

Men vi vil i tillegg også anbefale dere fem andre familiedramaer vi liker – og som kanskje kan være med på å sette deg inn i den «riktige» dysfunksjonelle stemningen før du løser inn billetten.

God Fornøyelse!

«The Royal Tenenbaums»

Tenenbaum-familien er en særdeles velkledd og intelligent familie. Hver av de tre ungene opplevde tidlig suksess på hvert sitt område – tennis, teater, finans – men slet senere med å innfri forventningene rundt dem og har siden levd livet som eneste lang nedtur. Deres overambisiøse mor (Angelica Houston) skriver bla. om dem i en av sine mange bøker : ”A family of geniuses”, mens den småkriminelle faren (Gene Hackman) har for det meste holdt seg vekke. Filmen starter allikevel med at denne faren får det for seg at han skal gjøre opp for all sin urett, og starter med familien. Han flytter tilbake til familiens barndomshjem i New York og lokker ungene hjem med en noe tvilsom kreftdiagnose.

«The Royal Tenenbaums» er en fabelaktig og rørende komedie, full av sjarmerende karakterer. Dette er filmen som virkelig satte Wes Anderson på kartet, godt hjulpet av sin unike og ekstremt gjennomførte visuelle stil, som sammen med soundtracket gjør dette til et virkelig uforglemmelig og dysfunksjonelt familiedrama. Den ene broren (Luke Wilson) og søsteren (Gwyneth Paltrow) er forresten forelsket i hverandre (halvsøsken).

Kan ses på: Itunes

«The Squid and the Whale»


Nok en film hvor det fokuseres på en intellektuell New York-familie med problemer. Denne gangen skal moren (Laura Linney) og faren (Jeff Daniels) skilles. De har to sønner, Walt (Jesse Eisenberg) og Frank (Walt Kline), som ender opp med å velge hver sin side, til de narsissistiske foreldrenes store fortvilelse.

«The Squid and the Whale» legger seg på et litt mer alvorlig toneleie enn «Royal Tenenbaums», men regissør Noah Baumbachs (Frances Ha, While We’re Young, Greenberg) film er allikevel rik på humor og ubehagelige situasjoner. Mange av disse involverer 12 år gamle Frank – som bla. utforsker sin seksualitet ved å onanere langs bøkene i skolebiblioteket.

Kan ses på: NRK TV

«Little Miss Sunshine»

I «Little Miss Sunshine» møter vi den ukonvensjonelle familien Hoover, hvor de fleste er mest opptatt av å late som om de har det fint. I filmen samles/tvinges de sammen om å få den yngste datteren (Abigail Breslin) frem i tide til en skjønnhetskonkurranse på andre siden av USA, kjørende i en rusten gul Volkswagen.

De sliter alle med å holde motet oppe, ettersom hver eneste karakter går gjennom sin egen ubehagelige oppdagelse på turen. Vi skal ikke avsløre hva, men i bilen sitter det ihvertfall en bestefar (Alan Arkin) avhengig av kokain, en sønn (Paul Dano) som ikke skal snakke før han blir jagerpilot, og ikke minst onkelen (Steve Carell) som forsøkte selvmord etter å ha blitt sparket fra sin posisjon som den mest ansette Marcel Proust-kjenneren i verden.

Kan ses på: Netflix, Itunes

«Ordinary People»

De fleste filmer og serier fremstiller psykologisk behandling ganske dårlig (What about Bob?). Men det finnes heldigvis unntak – noen av dem faktisk så bra at de kan bli brukt i undervisningen av vordende psykologer for å lære dem typiske retningslinjer og teknikker man benytter seg av i terapeutisk-behandling. Psykologen til Tony Soprano (Lorraine Bracco) er f.eks så realistisk fremstilt at hun har blitt invitert til flere samlinger med amerikanske psykoanalytikere. Hun har sagt at hun flere ganger opplevde å bli spurt om behandlingsråd av psykologer der, uten at hun klarte å hjelpe dem, ettersom hun bare er en skuespiller.

«Ordinary People» er også et slikt unntak. Denne filmen tar for seg den terapeutiske behandlingen av en alvorlig deprimert gutt som klandrer seg selv for brorens død. Moren er sur og bitter, mens faren sliter med å gjøre så godt han kan. Da «Ordinary People» i 1980 vant én Oscar for beste film, var det andre gang på rad at vinnerfilmen var et dysfunksjonelt familiedrama. Året før vant nemlig den neste filmen på lista: «Kramer vs. Kramer».

Kan ses på: Itunes

«Kramer vs. Kramer»

Oscarvinneren fra 1979 hvor Dustin Hoffman og Meryl Streep spiller et selvopptatt og karrieredrevent ektepar med en søt liten sønn. En dag bestemmer Meryl Streep seg for å forlate dem begge i et forsøk på å finne seg sjæl, noe som gjør Dustin Hoffman sur fordi han da ikke får like mye tid til å fokusere på karrieren sin. Han elsker nemlig karrieren sin.

Etter en stund går det dårligere med karrieren til Dustin Hoffman, men ikke med båndet til sønnen! Det styrkes! Faktisk så mye at han kjemper med nebb og klør for å beholde foreldreretten når Meryl Streep kommer ett år senere og vil ha sønnen tilbake.

Vi har mannlige Kramer i det ene hjørnet og kvinnelige Kramer i det andre.”

DING! DING! DING!

Kan ses på: CMORE, Itunes, Netflix (Argentina)

louder-than-bombs-630x898