I USA er den blitt en kulturell merkestein med sitt svarte skuespillerensemble, Kendrick Lamar-soundtrack og afrofuturistiske plott.

Også i Norge er «Black Panther» mottatt med gode anmeldelser – blant de beste vi kan huske å ha sett for en Marvel-film – og føk til topps på kinolista med over 54 000 helgebesøkende og over 80 000 totalt, siden den hadde premiere på onsdag.

Sammenliknet med de best besøkte filmene i Marvel-universet (MCU) den tilhører, når panter’n likevel ikke helt opp.

Besøkstallet ligger 6,4 prosent under besøkstallet på samme tidspunkt for «Captain America: Civil War», som kom i 2016, og så langt er seriens sjuende mest populære film i Norge med et totalbesøk på 173 000.

«Black Panther»-åpningen er hele 29 prosent dårligere enn «Avengers: Age of Ultron» fra 2015, som endte på nesten 241 000 totalt og er den tredje mest sette MCU-filmen i Norge, bak den første «The Avengers» (2012) og «Iron Man 3» fra 2013 (som paradoksalt nok er blant de dårligste MCU-filmene, ifølge de fleste rangeringer).

«Marvel’s The Avengers» fra 2012 er fortsatt den mest sette MCU-filmen i Norge.

Begge disse hadde i likhet med «Black Panther» onsdagspremiere i Norge og er dermed de mest relevante MCU-filmene å sammenlikne med.

Ikke at det på noen som helst måte er krise: Filmen om superheltkongen fra den fiktive afrikanske staten Wakanda, med sin egen hær av kvinnelige livvakter, hadde en kino-åpning som var 15,7 prosent bedre enn den forrige MCU-filmen med onsdagspremiere – nemlig fjorårets «Guardians of the Galaxy 2», ifølge Marvel-eier Disneys norske avdeling.

Den 18. filmen i serien ligger dermed an til å plassere seg cirka midt på treet når det gjelder norsk kinobesøk.

I USA har filmen den beste kinoåpningen noensinne for en film som lanseres i februar – faktisk den femte beste kinoåpningen noensinne, etter Star Wars-filmene «The Force Awakens» og «The Last Jedi», «Jurassic World» og «The Avengers».

Den skal også være den mest innbringende filmen noensinne som er laget av en svart filmskaper (Ryan Coogler).