• Her kan du leie «Brotherhood»

Velkommen til «Brother or bitch, what’s it gonna be?». Jeg er alltid forundret over de eiendommelige ritualene amerikanske skoleungdommer må igjennom for å få innpass i lukkede miljøer definert av klasseskille, økonomiske privilegier og merkelige maktstrukturer – og hvor voldsomme, perverse og vagt homoerotiske disse manndomsritene ofte er.

Jeg har litt vanskelig for å skjønne poenget med at man for eksempel må binde fast tissen sin til et snøre med murstein for å bevise at man er verdig til å få en skikkelig utdannelse – men det er sånn morgendagens ledere skapes i «the land of the free, home of the brave».

Den amerikanske studietiden har en interessant dynamikk, i alle fall sånn som den er skildret på film. Mye av dette føles helt fremmed fra norske forhold, og det meste vi her hjemme vet (eller tror vi vet) om amerikansk videreutdanning kommer jo fra filmer.

Noe som pensler oss greit inn på «Brotherhood», som tar for seg skyggesiden til disse manndomsritualene. Langfilmdebutanten Will Canon brukte ti år av livet på å få laget indie-thrilleren «Brotherhood», basert på en kortfilm han regisserte under filmstudiene i 2003: «Roslyn» – som angivelig var inspirert av en virkelig hendelse. Den kan du se her:

De første sju minuttene av «Roslyn» gjentas med høyere teknisk ekspertise i «Brotherhood», men derfra tar filmen en rekke uventede vendinger. «Brotherhood» er fortsatt en kort film. En tett, liten lavbudsjettfilm som holder et høyt tempo, og kommer seg over målstreken på under sytti minutter. Vi snakker om den typen film som gjør det skarp på festivaler, og fungerer finfint på liten skjerm, men som føles en smule underveldende hvis du ser den på en ordinær kinovisning.

En gjeng nervøse ungdommer sitter i en varebil utenfor bensinstasjonen «Good Luck» i Roslyn, Texas. Som en del av opptaksritualene til universitetshuset «Sigma Zeta Chi» må de nye aspirantene bevise sin lojalitet til broderskapet. Og det gjør de ved å få utdelt en pistol, finlandshette og streng beskjed om å rane nærmeste bensinstasjon for nøyaktig nitten dollar og ti cents – fordi universitetet ble grunnlagt i 1910. Logisk.

Først ut er filmens helt Adam (Trevor Morgan), som er på vei inn for å rane bensinstasjonen da han blir stoppet av en av studiehusets ledere. Han gir Adam pengene, og avslører at alt bare er narrestreker for å se om de har baller nok til å følge ordre. Alt Adam må gjøre nå er å løpe tilbake til varebilen og late som om han har begått ranet.

Men så er det kompisen Kevins (Lou Taylor Pucci) tur, og på grunn av en lei misforståelse blir han ikke stoppet i tide. Så isteden stormer livredde Kevin inn i bensinstasjonen, og blir skutt i skulderen mens han prøver å rane ekspeditøren. Whups. Situasjonen blir mer komplisert etter at Adam oppdager at han gikk på high school med ekspeditøren Mike (Arlen Escarpeta).

  • Her kan du leie «Brotherhood»

Fremfor å kjøre Kevin rett til sykehuset, og forklare situasjonen til politiet, velger den bråkjekke studentlederen Frank (Jon Foster) en alternativ løsning. Han kidnapper Mike, og kjører den hardt skadede Kevin tilbake til studenthuset. Situasjonen eskalerer veldig, i en hel masse retninger – mens Kevin er på god vei til å blø i hjel på sofaen i studenthuset, som om han var Mr. Orange i «Reservoir Dogs». Den hjernedøde muskelbunten Frank prøver å true alle til stillhet, spiller sine små maktspill for å få viljen sin – og begår en serie grove feilvurderinger som får katastrofale følger.

I løpet av en intens natt tyr denne gjengen med testosteronfylte «dudebros» til tortur, grov mishandling, rasisme og utpresning.

De blir involvert i en bilulykke, får besøk av politiet, blir beleiret av en horde iltre jenter med høy promille og forårsaker minst et dødsfall. «Brotherhood» er preget av en del usannsynlige tilfeldigheter og lettvinte snarveier, men tempoet er så høyt at du knapt rekker å legge merke til disse svakhetene.

Personlig velger jeg å se «Brotherhood» som en svart satire om flokkmentalitet, hjernedøde alfahanner og hvor langt folk er villig til å gå for å få innpass i et miljø som bare gjør dem til enda dårlige mennesker.

De avskyelige hovedpersonene i «Brotherhood» oppfører seg tilstrekkelig idiotisk til at man kunne tro at hele filmen var basert på virkelige hendelser, men faktisk ikke. Dette med å sende såkalte «freshmen» ut for å rane bensinstasjoner er angivelig en virkelig greie under enkelte opptaksritualer, men så lang har ingen av dem endt opp med å bli skutt. Det skjer imidlertid ldig mye annet tvilsomt under disse opptaksprøvene. «Hangover»-regissøren Todd Phillips lagde en kontroversiell dokumentar om dette temaet, som ble stoppet på HBO – men du kan se den i sin helhet her, så lenge det varer.

«Frat House» (1998) del 1:

«Frat House» (1998) del 2:

«Frat House» (1998) del 3:

«Frat House» (1998) del 4:

«Frat House» (1998) del 5:

  • Her kan du leie «Brotherhood»