Etter den polititiske kontroversen rundt skildringene av tortur i «Zero Dark Thirty», endte den Katheryn Bigelow-regisserte filmen opp med en skarve Oscar-statuett – på deling! – for beste lydmiks.

Man kan dermed trygt si at den største vinneren i kjølvannet av filmens premiere var CIA, som i filmen skildres temmelig fordelaktig i prosessen med å ta Osama bin Laden av dage.

Nå kan Gawker melde at det ikke var helt tilfeldig. I det de omtaler som «den største pr-seieren for CIA dette århundret etter selve drapet på Osama bin Laden», beskriver nettsiden hvordan byrået hadde direkte påvirkning på manusforfatter Mark Boal.

I et skriv som nå er nedgradert fra en tidligere «secret»-status, avsløres det at CIA tidlig i manusfasen fikk tilgang til å endre på eller fjerne flere scener – noe Boal gikk med på.

Samtalene mellom CIAs informasjonsavdeling og Boal foregikk muntlig over fem konferansesamtaler, der formålet for samtalene var «å hjelpe til med å promovere en akseptabel gjengivelse av Byrået og Bin Laden-operasjonen.»

En av de største endringene skal ifølge det nedgraderte dokumentet relatere seg til hovedpersonen og (den fiktive?) CIA-agenten Maya (spilt av Jessica Chastain), som i originalutkastet av manuset deltok aktivt i det «utvidete forhøret» (les: torturen) av en fange som ble mistenkt for å sitte på informasjon som kunne lede til bin Laden.

For this scene we emphasized that substantive debriefers [i.e. Maya] did not administer [Enhanced Interrogation Techniques] because in this scene he had a non-interrogator, substantive debriefer assisting in a dosing [i.e. waterboarding] technique. Boal said he would fix this.

En annen scene som ble endret omhandlet bruken av en truende hund under et avhør, noe Boal fjernet etter innsigelsene fra CIA.

Overfor Gawker bekrefter Boal at han utførte endringene etter påtrykk fra CIA.

– Vi gikk med enkelte endringer for å holde operasjonelle detaljer og identitetene til deltakerne konfidensielle. Men som med hvilken som helst annen utgivelse eller kunstuttrykk ble de endelige avgjørelsene om innholdet tatt av filmskaperne, sier Boal.

En senatsinitiert undersøkelse rundt forholdet mellom Boal og Bigelows kontakt med CIA – ledet av blant andre John McCain – ble droppet i februar, dagen etter at «Zero Dark Thirty» likevel ikke ble overdrysset med Oscar-statuetter.