En filmatisering av Alan Moores legendariske tegneserie «Watchmen» fra 1987 hadde vært et prosjekt under utvikling i årevis da Zack Snyder omsider fikk grønt lys for å lage den i 2007.

Blant dem som hadde jobbet med en filmatisering var produsent Joel Silver og regissør Terry Gilliam, men de fikk det aldri til. Til slutt ble rettighetene overført til Warner, og Darren Aronofsky og Paul Greengrass var blant de andre regissørene som jobbet med filmatiseringen før Snyder fikk ansvaret.

Uansett: I forrige uke ga Silver et intervju der han kritiserte Snyder for å ha vært altfor tro mot tegneserien i filmen som til slutt ble realisert.

I tillegg fortalte han om en ny slutt på historien som Gilliam hadde planlagt i sin versjon, der Doctor Manhattan reiser tilbake i tid for å forhindre testkammer-ulykken som gjorde at han ble skapt.

– Zack hadde en rett tilnærming, men var for mye en slave av originalmaterialet, sa Silver til ComingSoon.net.

Vel, den kritikken vil ikke Snyder la stå uimotsagt. I går satt han seg ned med The Huffington Post for å gjøre et promointervju for kommende «300: Rise of an Empire» (der Snyder er produsent), og temaet penset kjapt inn på «The Watchmen».

– Gilliams slutt var totalt sinnssyk (…). Jeg elsker filmen, som var et kjærlighetsprosjekt for meg. Jeg visste at studioet ønsket å lage filmen uansett, og de ville gjort den helt sprø om ikke jeg tok over. Jeg gjorde filmen for å redde den fra all verdens Terry Gilliam‘er, sier han.

Snyder mener Gilliams slutt ville fjernet satireelementet fra historien, som er så viktig i tegneserien.

– Tegneserien var skrevet som en analyse av tegneseriemediet – om den kalde krigen, politikk og rollen tegneserier spiller i popkulturens mytologi (…). Min slutt bevarte hovedbudskapet fra Alan Moores serie, selv om jeg brukte noen andre virkemidler. Gilliams versjon har ingenting med dette å gjøre. Og da ville jeg bare sagt «ikke gjør det, det gir ingen mening», sier Snyder.

Zach Snyder.
Zach Snyder.

Ville Alan Moore likt Gilliams versjon bedre?

Vi har få holdepunkter for å kunne påstå noe sånt. For det første har han angivelig aldri sett Snyders versjon, da han hadde såpass problemer med Frank Millers tegneserie «300» – som han mente var rasistiske og homofiendtlig – at han valgte å holde seg langt unna når samme studio og regissør gikk løs på hans verk.

Samtidig er han heller ikke særlig begeistret for produsent Joel Silver, som han mente tok seg for mange friheter med filmatiseringen av «V for Vendetta» (også et Moore-verk).

– Jeg snakket med Gilliam på 80-tallet, og han spurte meg hvordan jeg ville gått fram for å gjøre «Watchmen» til film. Jeg svarte: «Vel, hvis noen spurte meg: Jeg ville bare ikke gjort det». Og jeg tror at Terry til slutt var enig med meg. Det er ting vi gjorde med «Watchmen» som bare funker i tegneserieformatet, og faktisk ble laget nettopp for å vise hva tegneserien kan gjøre som andre medier ikke kan på samme måte, sa han til Entertainment Weekly i 2008.