Jeg vet, jeg vet, ingen grunn til begeistring helt ennå, men blir dette noe av…

«Confederacy of Dunces» («Tåpens sammensvergelse» på norsk) er en bok mange, særlig menn i en viss alder, har et nærmest religiøst forhold til. Jeg leste boka i slutten av tenårene, og elsket fortellingen om den sprenglærde misantropen Ignatius J. Reilly med de voldsomme tarmlydene.

Boka ble skrevet av John Kennedy Toole, som tok livet av seg i 1969, og først tolv år seinere fikk boka pulitzerprisen for skjønnlitteratur.

Siden den gangen har det vært snakk om en filmatisering forferdelig mange ganger. Harold Ramis og John Waters ønsket begge å gjøre den på 80-tallet, mens både John Goodman og Will Ferrell tidligere har takket ja til rollen som Ignatius. Men hver eneste gang har prosjektet møtt uforutsette hindre, sikkert godt hjulpet av at lønnsomheten her ikke er åpenbar.

Nå kan det se ut til at filmen for alvor er i ferd med å komme tilbake på riktig spor.

Ifølge Vulture har Paramount fått Zach Galifianakis til å gå med på en foreløpig plan om å spille Ignatius, mens James Bobin («Flight of the Conchords», «The Muppets») har sagt ja til å regissere.

Om dette prosjektet fremdeles vil benytte manuset som Steven Soderbergh skrev med tanke på en mulig filmatisering i 2005, er foreløpig uvisst.