Siden 2010 har Youtubes årsoppsummering innarbeidet seg som et like sikkert førjulsfenomen som overtrekk på kontoen og Joe Cocker på radioen.

Så moro er det å se igjen alle de virale videoene du på ett eller annet tidspunkt har latt deg begeistre av de siste 12 månedene, at de (unektelig svært velproduserte) «Youtube Rewind»-segmentene ved flere anledninger har plassert seg på lista over de mest sette videoene på tjenesten.

I år slo kavalkaden imidlertid en rekord Youtube neppe kommer til å skryte av i noen pressemelding: Den genererte ti millioner tommel-ned-reaksjoner på 13 dager. 

Det gjør videoen til den mest mislikte Youtube-videoen noensinne, en rekord Justin Bieber har hatt i årevis med sin «Baby vs Ludacris»-video, ifølge Quartz.

– Ærlige tilbakemeldinger kan suge. Men vi lytter  til dem og setter pris på at folk engasjerer seg, sier en navnløs talsperson for videodelings-/strømmetjenesten til Quartz.

– Å fange Youtube-magien i en enkelt video er som å fange lyn i en flaske, Vi har erfart at det å skape godt innhold kan være skikkelig vanskelig, og dette understreker i så måte vår respekt overfor alle dem som lager innhold på Youtube hver dag, sier vedkommende.

Årets kavalkade har vært kritisert for være kulturelt bakpå, med et voldsomt fokus på «Fortnite»-fenomenet (som jo er februar), samt et sikkert altfor oppriktig (og tonalt kanskje litt skurrende) brudd midtveis, der man begynner å snakke om «alle som gjorde noe som var større enn dem selv».

Mest smerter det kanskje for enkelte brukere at store Youtube-personligheter som PewDiePie, Shane Dawson og Logan Paul er helt fraværende, mens mer mainstreamkjendiser som  Will Smith, Trevor Noah og John Oliver figurerer prominent.

Men det kan jo ha å gjøre med at Youtubes «hjemmedyrkede» streamingstjerner generelt har det med å skape negativ oppmerksomhet med rasisme, respektløshet og pedofili-vitser.

Det har i det hele tatt vært et trøblete år for den Google-eide tjenesten, som har jobbet med å skru algoritmene slik at provokasjoner og sjokkerende innhold ikke konsekvent fremheves i feeden.

Det fikk igjen flere av video-skaperne til å klage over dårlige seertall (akk, ja) – en av dem gikk så langt som til å løsne skudd mot Youtube-hovedlkvarteret i California og skade tre mennesker.

I fjor var det mye oppmerksomhet rundt økosystemet av barne tv-snutter på tjenesten, som ofte leder mindreårige til innhold av til dels forstyrrende art.

Trenger du å drømme deg tilbake til da internett var et fredeligere og mindre skummelt sted, kan vi anbefale Rewind-videoen fra 2013, da en norsk poplåt fikk være gjennomgangstema: