«X-files»-skaperen Chris Carter om sitt livsverk og den kommende sci-fi-serien «The After»
– Det var fantastisk! Dette var rundt begynnelsen av chatterommene, det er så lenge siden, sukker Chris Carter over telefon til Filter.
I 1993 startet det som hittil er hans største livsverk. TV-serien «The X-Files», om de to FBI-agentene Scully og Mulder (Gillian Anderson og David Duchovny), ble et tv-fenomen som oppstod rundt internettets oppvekst. Litt av æren gir Carter til diskusjonsforumene.
– Vi fikk øyeblikkelig tilgang til vårt publikum, det vi kalte vårt «hardcore» publikum, sier han.
– Inntrykkene deres ble lagt på nettet øyeblikkelig, så vi kunne se dem og dra fordeler fra dem med en gang. Den typen tilbakemelding var uvurderlig. Men for oss var det også gleden over at vi nådde et publikum, uten at vi trengte å vente på postede brev.
Han er snart aktuell for tv-skjermen igjen, etter flere års pause. Igjen er det science fiction, nemlig «The After», som begynner på Amazons strømmetjeneste Prime i 2015.
Den omhandler åtte fremmede som blir fanget i en parkeringsgarasje, og når de etter hvert kommer seg ut derfra har verden blitt kastet inn i post-apokalypsen.
– Verden slik de kjenner den har forandret seg fullstendig, og de vet ikke hvorfor. Jeg har hatt ideen i seks-sju år, og den har forandret seg mye med tiden. Dette er noe jeg har tenkt på lenge.
1300-tallsverket «Den Guddommelige Komedie» utgjør grunnlaget for tv-serien, som han håper kan nå 99 episoder – siden Dante Alighieris historier om reisen gjennom etterlivet har 99 sanger.
– Den er historisk, og levetiden er kjempelang. Hvorfor resonnerer de historiene hos oss? Det blir fremdeles laget nye oversettelser av boken – og jeg vil forstå dét, og føre det inn i min historiefortelling.
Han hevder at rekkevidden i «The After» gjør til at det er mye plass for interessante sci-fi-spørsmål også her, på samme måte som i «The X-Files».
Denne gangen skal serien derimot primært strømmes på internett, noe som gir Carter mer frihet – både språklig og visuelt – enn på tradisjonelle «network TV»-kanaler som «The X-Files» gikk på.
– Språket er av og til sjokkerende, og bildene kan være mer sjokkerende, og jeg har aldri hatt muligheten til å gjøre det i jobben som tv-produsent.
– Føles den friheten som en god ting?
– Jeg er delt: På den ene siden synes jeg at du skal være fri og uhemmet som forteller, men på den andre siden bør man være forsiktig for ikke å tre over i å bruke ting spekulativt. Det kan gjøre historien billigere, sier Carter – og hinter kanskje til kritikken mot pupper og vold i HBO-serier som «Game of Thrones».
Carter arbeider nå på manusene for førstesesongen av «The After», som Amazon Prime ønsker å slippe som fire to-episoders-bolker. Med de nye sosiale samtaleplattformer som har kommet de siste 20 årene lurer han nå på hvordan han kan bake det inn i historiefortellingen sin.
– Jeg tenker på hvordan vi skal bruke denne nye teknologien på interessante måter. Jeg tar ikke særlig del i sosiale medier, men jeg har åpnet en Instagram-konto, nettopp fordi jeg har en idé om hvordan jeg kan fortelle historiene mine, sier Carter – men han vil ikke si mer om hvordan.
Tanken om minst 99 episoder krever litt planlegging, men Carter vet hvor han vil ende opp – om serien får vare så lenge.
– Du vet hvor du skal, men du vet ikke hvordan du kommer deg dit – det er slik jeg ser på det. En lang historie med et fiktivt endestopp, der du ikke vet hva du vil møte langs veien.
Den samme tanken hadde han rundt «The X-Files». Avslutningen ble ikke skrevet ferdig før han arbeidet med manuset på niende og siste sesong, og etter 200 episoder av tv-serien (som senere ble utvidet i en andre film i 2008) var det slutt i 2002.
Chris Carter er en av bidragsyterene i National Geographic-serien «The 90s: The Last Great Decade?» som går på National Geographic i helgen. Selv er han litt skeptisk til om tittelen stemmer – fordi «alle tiår i menneskeheten er fantastiske på en eller annen måte» – men han mener at «The X-Files» åpenbart er hans sterkeste 90-talls-minne.
– «The X-Files» fanget alt som 90-tallet var for meg. Jeg så alt gjennom linsene til en historieforteller som lagde dette tv-programmet. Det er ikke én ting, det er mye som stikker seg frem. Jeg fikk sjansen til å utrykke meg – eller kanskje jeg bør kalle det å registrere mitt inntrykk av tiden – gjennom dette tv-programmet.
– Blir du noensinne lei av å snakke om «The X Files»?
– Jeg blir aldri lei av å snakke om det, fordi jeg tenker på det hele tiden. Det er fremdeles ubesvarte spørsmål der ute, og det er det som gjør det så interessant.
– Det er alltid snakk om flere utvidelser av «The X Files»-universet, enten som filmer eller flere episoder. Er det fremdeles sannsynlig?
Han er stille i noen sekunder, og i den grad man kan høre et smil gjennom telefonen, så er jeg sikker på at det er akkurat det han gjør.
– Det har blitt snakket om.
I tilfelle du lurer på hva Mulder og Scully gjør nå, så svarte Carter dette i et Reddit-møte i februar:
– Scully jobber fremdeles som doktor. Mulder er ikke på Twitter, fordi han er redd for sosiale media. Han ville ha vært på en mer anonym sosial plattform, som Reddit. Han arbeider som magiker.
Det stemmer iallfall overens med fjorårsutgivelsen «The X-Files Season 10», en tegneserie i 13 deler, som tar for seg hendelsene etter filmen fra 2008.