Ifølge Time Magazine er Harvey Weinstein den mektigste bransjepersonen i Hollywood.

Nå har Weinstein og hans The Weinstein Company kjøpt de amerikanske, kanadiske, britiske og italienske distribusjonsrettighetene til «Kon-Tiki», melder selskapet selv i en pressemelding. De planlegger å slippe filmen til neste år.

– Vi er utrolig stolte over å kunne presentere denne episke historien til publikum overalt, sier Weinstein ifølge pressemeldingen.

OK, du er selvfølgelig tilgitt hvis ikke du instinktivt skjønner hvorfor dette er noe av det beste som kunne skje med «Kon-Tiki»s utenlandslansering. Men la oss forklare kjapt:

På 80- og 90-tallet bygde Harvey og hans bror Bob opp selskapet Miramax, et uhyre framgangsrikt selskap som kanskje først og fremst er kjent for å ha oppdaget folk som Quentin Tarantino, Steven Soderbergh og Kevin Smith. I tillegg tjente selskapet svært gode penger på filmer som «Chicago» og «Shakespeare in Love» – sistnevnte var Harvey Weinstein selv med og produserte, og kunne inkassere Oscar for i 1998.

I 1993 kjøpte Disney Miramax, og på begynnelsen av 2000-tallet surnet forholdet mellom selskapet og brødrene (særlig knyttet til en konflikt om utgivelsen av Michael Moores «Fahrenheit 9/11»).

Brødrene startet i stedet The Weinstein Company, som siden 2005 har sluppet over 200 filmer i USA – både filmer de har produsert selv, og filmer de kun har distribuert.

De har opplevd stor Oscar-suksess med blant annet «Kongens tale», «The Iron Lady» og franske «The Artist» – skaperne av «Kon-Tiki» får jo håpe at Weinstein-brødrene legger like store muskler i å promotere deres film som de gjorde med nettopp «The Artist», fjorårets store Oscar-vinner.

– Regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg har fanget en helt spesiell historie til lerrettet, og skuespillerprestasjonene er helt fabelaktige, sier Harvey Weinstein i pressemeldingen.

I pressemeldingen heter det altså at The Weinstein Company planlegger utgivelse av filmen i 2013, og det blir da den engelskspråklige versjonen av filmen som ble spilt inn parallelt med den norske. Ifølge filmens norske produsent Åge Aaberget var det et svært tidkrevende arbeid å lage alle nærbildeopptak både på norsk og engelsk – men nå ser dette altså ut til å lønne seg.

Apropos Joachim Rønning og Espen Sandberg: Etter planen skal jo disse gutta spille inn filmversjonen av Lars Saabye Christensens «Beatles» som sitt neste prosjekt. Variety kan imidlertid melde at de to nå har tatt møter med de store studioene i Hollywood, som nok skjønner at dette er folk som potensielt kan gjøre en jobb i filmbyen.

«Kon-Tiki» er altså sett av 862 000 på kino her til lands, noe som utvilsomt gjør filmen til årets store filmsuksess. Nå er altså grunnlaget lagt for også å kunne fortsette suksessen utenlands.

Forresten: Distribusjon via The Weinstein Company øker kanskje «Kon-Tiki»s Oscar-sjanser betraktelig, men dette er ikke den eneste ikke-amerikanske filmen med Oscar-potensial som Weinstein-brødrene jobber med.

De distribuerer nemlig også Frankrikes Oscar-kandidat «De urørlige», som forresten ble sluppet på norske kinoer denne uka.

Bonus: Hvis du lurer på akkurat hvor flink Weinstein er til å snakke opp filmene sine: