• Lei filmen her

Ah, endelig! Det er mulig at «The Muppets» har størst appell for oss som vokste opp med disse dukkene på TV-skjermen. Men pokker heller, finnes det virkelig noen der ute som ikke har et forhold til Kermit, Fozzie, Gonzo, Miss Piggy og (undertegnedes personlige favoritt) Animal? Er det virkelig mulig at enkelte unger ikke lengre kjenner til denne gjengen i det hele tatt…? Da synes jeg i så tilfelle oppriktig synd på dem.

«The Muppets» er familieunderholdning i ordets rette forstand: like moro for alle aldersgrupper. Det er selvfølgelig helt hoderystende idiotisk at filmen ikke ble satt opp på kino i Norge, noe vi har skrevet om her før. Men nå kan vi i alle fall se denne sjarmerende oppturen rett på VOD. Yay!

Vanligvis er det økonomiske årsaker til at severdige filmer ikke settes opp på kino her hjemme: enten fordi de floppet i USA, eller at temaet er ansett som lite gangbart i Norge (i.e. de fleste filmer om politikk, baseball og amerikansk fotball – pluss alt laget av Tyler Perry, selv om akkurat det ikke er noe stort tap). Når det gjelder «The Muppets» finnes det imidlertid ingen sånne påskudd: TV-seriene var jo umåtelig populære her hjemme, Kermit og co er fortsatt veldig folkekjære – og «The Muppets» tjente inn mer penger i USA enn noen annen Muppet-film i historien. En så stor kassasuksess at det nå jobbes med en oppfølger. Hvem som enn tok den toskete avgjørelsen om å snyte norske kinogjengere for «The Muppets», så håper jeg inderlig at han/hun står i ledighetskø nå.

Men nok om det, og tilbake til selve filmen. Brødrene Gary (Jason Segel) og Walter har holdt sammen i tykt og tynt hele livet, selv om Walter av uforklarlige grunner er en dukke. Kanskje moren deres hadde et heftig sidesprang med Animal, ikke vet jeg. Walter er verdens største fan av «The Muppet Show», så da Gary skal på romantisk tur til Los Angeles sammen med kjæresten Mary (Amy Adams) får Walter lov til å bli med til Muppet-studioet. Denne falleferdige turistattraksjonen har imidlertid sett langt bedre dager, og nå planlegger den onde kaksen Tex Richman (Chris Cooper) å rive ned hele studioet for å drille etter olje. Drill, baby, drill.

Tex hater muppetene med en fanatisk glød, og akter å sørge for at de forblir glemt. Den eneste måten å redde studioet er å betale Tex ti millioner dollar, og det er jo litt penger.

Så «let’s put on a show!» Walter bestemmer seg for å samle sammen den gamle muppet-gjengen, som ikke har sett hverandre på mange år. Kermit har trukket seg tilbake etter et samlivsbrudd med Miss Piggy. Bjørnen Fozzie opptrer i et lurvete «Muppets»-coverband sammen med blant andre Dave Grohl, mens Gonzo har startet business. De fleste stiller opp for å delta i et TV-overført veldedighetsshow, sammen med en bunt gjestestjerner. En veldig trofast gjenskapelse at syttitallets «Muppet Show», med noen moderne tilskudd. Deriblant en coverversjon av Nirvanas «Feels Like Teen Spirit» og Cee Lo Greens «Forgetting You» tolket av høns. Ja, dette er også en musikal. Personlig er jeg ikke i utgangspunktet noen stor tilhenger av denne sjangeren, særlig ikke post-«Glee» – men originalsangene her er helt glimrende. De fleste er komponert av Bret McKenzie (den ene halvparten av «Flight of the Conchords»), som vant en Oscar for showstopperen «Man or Muppet».

Dette er faktisk den aller første «Muppet»-filmen til å vinne en Oscar, og den morsomste musikalen undertegnede har sett siden «South Park: Longer, Bigger & Uncut». Uten sammenlikning for øvrig, da. Regissør James Bobin har tidligere stått bak alle avsnittene av HBO-serien «Flight of the Conchords» samt de fleste episodene av Sacha Baron Cohens «Da Ali G Show». Så dette er kyndige fagfolk med høy spisskompetanse når det gjelder humor. «The Muppets» er også denne dukkegjengens første kinofilm (vel, ikke her i Norge, men du skjønner) siden skuffelsen «Muppets from Space» floppet i 1999.

Dette er ikke et kalkulert forsøk på å gjenopplive merkevaren «The Muppets», som har blitt dårlig behandlet etter at hele flyttelasset ble solgt til Disney-konsernet i 2004. Nei, filmen er skapt med lidenskap og oppriktig engasjement, ikke griskhet. Judd Apatow-veteranen Jason Segel har drømt om å lage en Muppet-film siden barndommen, og har jobbet med dette prosjektet i over fem år. Segel har selv sjefsprodusert «The Muppets», skrevet manuset (sammen med makkeren Nicholas Stoller) – og spiller hovedrollen. Hans entusiasme skinner skarpt igjennom hele filmen. Eneste ankepunktet er at «The Muppets» til tider er så stramt redigert at det ikke etterlates mye tid til artige digresjoner.

«The Muppets» har sporadiske gjestespill fra kjente fjes, men de mest kjente ble etterlatt på klippebordet. Undertegnede så filmen på Blu-ray, og den inneholdt bortklipte scener med bl.a. Ricky Gervais, Billy Crystal og Danny Trejo – som ikke er med i filmen i det hele tatt. Første klipp av «The Muppets» var angivelig på over tre timer (og hadde scener med blant andre Lady Gaga, Ben Stiller og Kathy Perry, som alle ble fjernet fra kinoversjonen), så det er godt mulig at vi får en lengre «director’s cut» på hjemmekino i fremtiden. Det er også en smule uvant å høre Miss Piggy og Fozzie snakke med litt andre stemmer. Den vanlige stemmeleggeren deres er Frank Oz, som valgte å boikotte «The Muppets» etter at Disney forkastet hans manus til en ny «Muppet»-film til fordel for Segels versjon.

Disney gjorde et smart valg, for «The Muppets» fungerer over all forventning. En trofast, respektfull, sjelfull og overraskende gøyal oppdatering av Jim Hensons dukkeunivers, som fungerer like bra enten du har et nostalgisk forhold til disse figurene, eller møter dem for aller første gang. Det er en stor forskjell på barnefilm og familiefilm – og «The Muppets» tilhører definitivt sistnevnte kategori. Jeg gleder meg allerede til å se den igjen!

  • Lei filmen her

P.S. Alle må forresten se de glimrende parodi-trailerne som ble laget for å markedsføre «The Muppets» på verdensvebben («The Girl With The Dragon Tattoo»-parodien er gull!) – så de kommer her:

«Green With Envy» Muppets-trailer:

«Being Green» Muppets-trailer:

«Feel the Hunger» Muppets-trailer.

«Fuzzy Pack» Muppets-trailer:

«The Pig With the Froggy Tattoo» Muppets-trailer:

Den siste Muppets-traileren:

Så helt til slutt: «Man or Muppet»-musikkvideo: