EDIT: Jammen ble vi trollet godt, gitt. Den banebrytende og revolusjonerende taktikken «Westworld»-skaperne lanserte for å få fansen til å ikke spoile hemmeligheter i den kommende sesong 2 av serien, var bare en forsinket, men gigantisk aprilspøk.

I dag skrev vi om serieskaper Jonathan Nolans innlegg på HBO-seriens Reddit-side, der han lanserte et rimelig radikalt tiltak for å få fansen til å avstå fra å røpe sentrale plottvendinger for hverandre når serien starter 23. april.

Inspirert av hvordan «Game of Thrones»-fans som har lest bøkene serien er basert på, avstår fra å dele de mest avslørende teoriene sine for fans som ønsker å bli tatt på senga av plottvendingene, ville Nolan og serieskaperpartner Lisa Joy legge ut en youtubevideo der alt det vesentlige i den nye sesongen blir avslørt en gang for alle.

Tanken var at ved å avstå fra å se videoen, skulle fansen inspireres til å bli mer engasjert i å unngå nettdiskusjoner og nyhetssteder som kan spoile serien.

Vel, d’oh. Da videoen kom opp på Youtube, viste den seg å være en helt usedvanlig spoilerfri film av ei bikkje foran et piano.

 

For LOL-ens skyld, her er vår opprinnelige sak:

I oppkjøringen av den svært imøtesette andresesongen av HBOs påkostede science fiction-drama «Westworld» – breddfull av den typen omvridninger som for maks utbytte skal komme som overraskelser på seeren – har serieskaperekteparet Jonathan Nolan (selv en aktiv Reddit-bruker) og Lisa Joy tenkt mye og hardt på dette (og sikkert diskutert det over frokostbordet).

Nå har de kommet til en radikalt forslag til hvordan de skal disiplinere fansen til å holde hemmelighetene for seg selv. Og de er inspirert av hvordan fankulturen rundt «Game of Thrones» utviklet seg. Der var de mest ihuga tilhengerne, hvertfall i de fem første sesongene, i den situasjon at de i grove trekk visste hvor serien skulle, siden den var basert på romanene til George R. R. Martin.

Nolan og Joys løsning for «Westworld»? Å spoile hele sesongen, en gang for alle, i en offisiell youtube-video som på forhånd forklarer alt som skal skje. 

Dette høres jo fullstendig kontraproduktivt ut, helt til du går gjennom argumentasjonen paret la fram i en spørsmål-og-svar-sesjon (AMA) med fansen på seriens subreddit i går.

For det første vil spoilervideoen skape et effektivt skille mellom dem som vet alt og dem som foretrekker å oppleve serien slik skaperne har ment det – ikke ulikt skismaet mellom dem som hadde lest Martins bøker og dem som kom til «Game of Thrones» med uhildede sinn. Da blir det lettere for førstnevnte gruppe å vite hvilke diskusjonstråder som skal merkes med spoilervarsler.

Fra den siste sesongen. Foto: HBO

Men tanken er også at det å bli tvunget til å ta et aktivt valg om å ikke se spoilervideoen – med den selvdisiplinen det krever – skal gjøre den enkelte seer mer engasjert i ideen om å holde seg spoilerfri gjennom sesongen.

Det vil si; har du først klart å unngå spoilervideoen, vil du antakelig legge mer innsats i å unngå diskusjonssider og nyhetstjenester som potensielt kan avsløre noe (vi i Filter Film og TV gjør vår ytterste i å ikke være blant dem og merke spoilere svært tydelig, selv om jada, det har forekommet blundere hos oss også).

Og som The Verge skriver er dette åpenbart et tiltak fra serieskapernes side (og skuespillerne, som skal være informert om planen og har stilt seg bak den), for å bygge goodwill blant den ivrigste fansen – å være inneforstått med videoen kan gi dem en følelse av være voktere av sesongens dypeste hemmeligheter, med et ansvar for å beskytte fans som ikke vil spoiles.

Hvis da ikke… det hele er enda et meta-mysterium av den typen «Westworld» i sin korte levetid allerede har gjort seg til eksponent for? Hva om… spoilervideoen inneholder fake spoilere? Hva om den er en eneste, gigantisk røyklegging av det vi skal serveres når sesongen har premiere 23. april? Den som lever, får se.

Spoilerfri trailer: