• Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).
  • Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED».
    Du kan også få den på e-post ved å registrere din mailadresse her.

TV 2 Sumo

Se «Hjärtat» (film fra 2018).

Akk, den kjærligheten. Så vanskelig, og likevel så… vanskelig. Blir mange bra fortellinger av det, da.

Denne svenske debutfilmen fra regissør Fanni Metelius (kjent som skuespiller fra «Turist») er ikke den mest originale av dem, men likevel en severdig utforskning av hvor vanskelig det kan være å få et forhold til å fungere, selv om begge parter har de beste intensjoner.

I et klassisk tilfelle av motsetninger-tiltrekker-hverandre blir hun (livsglad partyjente) og han (introvert kunstner og gamer) oppriktig forelsket i hverandre. Men når de flytter sammen begynner jobben med å bli kompatible livspartnere, noe som ikke nødvendigvis er det samme som å være kjærester.

Er det verdt det? Det gir ikke filmen noe klart svar på, men takket være godt skuespill og filmskaperens øye for både humoristiske øyeblikk og tendenser i tiden er det aldri kjedelig å følge ferden.

Vil du heller se…

Sang og dans? «The Greatest Showman» (film fra 2017). Musikalfilmen med Hugh Jackman som sirkusdirektør PT Barnum er fordømt vanskelig å mislike.

Krim? Se «Jegerne» (serie fr 2018). Gjensyn med Rolf Lassgård i rollen fra den kjente 90-tallsfilmen med samme tittel.

Et originalt drama? Se «American Honey» (film fra 2016). Fantastisk fin film om en moderne tenåring som slenger seg på et slags landstrykerliv.

Viaplay

Se «Community» (serie 2009-15).

Nå kan du se den sjette og siste sesongen av Dan Harmons merkelige univers, sentrert rundt en studiegruppe på Greendale offentlige høyskole. Komiserien ble egentlig lagt ned i 2014, men reddet av Yahoos strømmetjeneste, som ga den en siste sesong i 2015.

Hovedpersonen er Jeff Winger (Joel McHale), en sleivkjefta og selvsikker kvinneforfører som mister advokatjobben når det blir oppdaget at han har forfalsket eksamenspapirene. Han blir dermed nødt til å sette seg på skolebenken igjen, og danner sammen med medstudentene (blant annet en ung Donald Glover) et herlig ensemble som ga serien kultstatus.

Serien mistet mye av piffen da showrunner Harmon fikk sparken etter sesong 3, men tok seg opp igjen da tv-selskapet innså hvilken bommert de hadde gjort og fikk ham tilbake. Du kan dermed skippe sesong 4, men ellers er dette avhengighetsskapende sitcomgull, pepret med metahumor og popkulturelle referanser.

Vil du heller se…

Eventyrfilm? «Jumanji» (2017). Overraskende vellykket nytenkning av 1995-filmen. Morsomt og med en uventet twist.

Noe romantisk? «Call Me By Your Name» (film fra 2017). Oscar-nominert flue-på-veggen drama om oppvekst og gryende seksualitet.

Sosialrealisme a la USA? «The Florida Project». Drama fra livet på et motell i skyggen av Disneys fornøyelsespark. Fin og grusom på en gang.

Netflix

Se «The Ballad of Buster Scruggs» (film fra 2018).

Splitter ny film fra Coen-brødrene, folkens! Altså filmskapergutta bak «Barton Fink», «Millers Crossing», «The Big Lebowski», «Fargo», «O Brother, Where Art Thou?», «No Country For Old Men» og mer filmgull enn vi har plass til å ramse opp.

Dette er en løst sammensatt westernantologi bestående av flere «episoder», og sammen danner de en film som føles umiskjennelig Coen-sk – samtidig som den hele tiden evner å overraske. Full av mørkt drama fortalt i kunstferdig komponerte bildeutsnitt, perforert av sjokkerende humor og ville innfall som får deg til å hoppe i stolen, gjerne etterfulgt av et gapskratt.

Helt ærlig er snakket om at brødrene denne gangen har «toppet seg selv» og laget «sin beste film» avføring fra en okse: De har laget filmer som stikker dypere og sitter lenger i sinnet i denne. Men de skuffer ikke denne gangen heller. Dessuten er Tom Waits med!

Vil du heller se…

En 00-tallsklassiker? «8 Mile» (film fra 2002). Eminems hiphop-drama fra Detroit – basert på hans egen oppvekst – er fortsatt en kruttsterk tro-på-deg-selv-leksjon.

Historisk action? «The Outlaw King» (film fra 2018). Om Kong Robert, som ledet skottenes frihetskamp mot britene på 1300-tallet. Digget du «Braveheart» må du se denne.

Noe sårt og morsomt? «Private Life» (film fra 2018). Bittersøtt, komediedrama om et voksent par som prøver å få barn ved kunstig befruktning eller adopsjon. Med Paul Giamatti, ergo severdig.

HBO Nordic

Se «Escape at Dannemora» (serie fra 2018).

Miniserie i seks episoder som gjenforteller den sanne historien om to innsatte i et fengsel i staten New York, som for noen år siden forførte en av de ansatte og utnyttet henne for å gjennomføre en dristig flukt – etterfulgt av en voldsom politijakt som sysselsatte hundrevis av politifolk i flere uker og fikk en svært dramatisk avslutning.

Serien – som debuterte mandag og kommer med episode 2 søndag – ser ut til å skrive seg inn blant det ypperste i rømme-fra-fengsel-sjangeren, men har heldigvis større ambisjoner enn å være en ren spenningsserie.

Den tar seg tid til å bli kjent med de to hovedpersonene og lar oss virkelig kjenne på den klaustrofobiske livssituasjonen som langtidsfange, og den bygger sympati for den sivilt ansatte kvinnen som ble skandalisert i amerikansk presse i etterkant av dramaet.

Regi ved Ben Stiller, faktisk, som her viser at han har evner laaangt utenfor den goofy komediesjangeren vi forbinder ham med, og med Oscar-vinnere som Benicio del Toro og Patricia Arquette i storform.

Vil du heller se…

Se «My Brilliant Friend» (serie fra 2018). Ingen overraskelse at romansuksessen til Elena Ferrante er blitt tv-serie. Men at den er blitt bra!

Voksenkomikk? Se «Sally4Ever» (serie fra 2018). Britisk pute-tv-drama av ypperste klasse.

Komikk for hele familien? «Madagaskarpingvinene» (2014). Animert galskap med skyhøyt tempo og veldig god norsk dubbing.

NRK TV

Se «Unge Lovende» (serie 2015-18).

Hele den fjerde, og aller siste, sesongen er lagt ut. Det er på tide å ta farvel med de tre jentene i starten av voksenlivet, og denne utsøkte skildringen av livet, kjærleiken og jobben slik det har vært akkurat nå, i midten av dette rare tiåret. Det er nok rett tidspunkt. Men det er fordundre meg vemodig, også.

Brikker har tilsynelatende falt på plass for to av dem idet vi hopper inn i livene deres igjen – Nenne har suksess som skuespiller i teaterversjonen av boka hun skrev (fantastisk one-take-scene i åpningen der) og Alex blomstrer i sin nye karriere som programleder på tv. Men verken gamle familieintriger eller gamle flammer har til hensikt å gjøre tilværelsen friksjonsfri for noen av dem.

Elise strever på sin side med den volatile skuespillerspira hun har castet til serien sin, og det er lett å føle med henne når hele prosjektet etterhvert går ettertrykkelig i dass og den talentfulle dama ender der hun startet. I kassa på super’n.

Ingen bombe at den ikke ender rosenrødt, denne serien – men den har en fiffig og oppløftende avslutning likevel. Vel blåst, ladies!

Vil du heller se…

Årets storserie? «Lykkeland». Bredt anlagt periodedrama om hvordan oppdagelsen av olje i Nordsjøen i 1969 endret Stavanger – og Norge.

Spiondrama? «Le Bureau» (serie 2015-18). Den ultrarealistiske, franske spionserien holder koken i fjerde sesong.

Thriller? «En dag» (serie 2018). Gisseldrama i Belgia, sett fra både politiet, gjerningsmennene og ofrenes synsvinkel.