• Sesong to av «Hell on Wheels» starter på kanalen VOX kl. 22.00 i kveld. Du kan seinere se reprisen på TVNorges nett-tv.

«Hell on Wheels» starter i 1865, kort tid etter den amerikanske borgerkrigens slutt. Nord og Sør er fortsatt sure på hverandre. Slaveriet er over, jippi. Ørti tusen er døde. Blekingene synes fortsatt at mørkingene er untermensch. Og mørkingene dirrer av innestengt raseri.

Heldigvis har rasehatet et nytt og mer praktisk fokus. Disse hedenske rødingene. De står i veien for den industrielle revolusjonen. Den transkontinentale jernbanen. Lokomotivene skal heretter tøffe over bisonens beitemark. Mørkingene kan i det minste grave grøfter for togskinnene. Men de konkurrerende gulingene graver kjappere! Alle hater hverandre frem og tilbake, i varierende grad. Ping-pong i alle regnbuens farger.

Vi befinner oss i første togstasjon langs den vestvendte delen av Union Pacific Railroad. Sivilisasjon! Møkkahøl. Man har bygd noen stygge skur blant Roskilde-teltene. Lokasjon i sesong 1 var også et møkkahøl, men uten stygge skur. Gjørme, alkohol, vold og ekkel sex er standard prosedyre i begge møkkahøl. Hester er mer verdt enn horer. Dårlig stemning.

(Varsko, spoilere)

Den tidligere sørstatssoldaten Cullen Bohannon, ustabil misantrop med et hjerte av gull, er vår (anti)helt. I forrige runde var han byggmester for pionerende togbanebygging. Suksess! Han hadde dessuten en vendetta på gang, mot nordstatssoldatene som drepte hans kone og sønn. Suksess! Alle er døde! Eller, mangler han en? Og synd at han kaldkvelte en uskyldig stakkar på kjøpet.

Nåtid. Cullen har tatt et betydelig steg ned på rangsstigen. Han raner nå togene som kjører på skinnene han bygde. Banden han vanker med er forhenværende gravrøvere. De trålte blant annet Cullens hjembygd, og rotet nok i de to gravene han gravde. Sånn går no dagan. Fyren har mye baggasje, og fyller opp sekken for hver dag som går.

Alle de kjente og kjære karakterene er tilbake. Den gammeltestamentlige alkispresten. Den mannevonde (og nå nyrike) eks-slaven. Hora med tattiser i trynet. Den irske gnomen uten bakhode. Den superkorrupte ur-byråkraten som finansierer sulamitten med penga han svindler fra statskassa… Og min favoritt: The Swede. Gollum-kis med kryptiske hensikter. Alle kaller ham The Swede, men han gråter innvendig for hver gang. Han er norsk, nemlig.

The Swede spilles av en Christopher Heyerdahl, hvis far faktisk er fetter av Thor Heyerdahl.

Absolutt alle har en ting til felles: De er ulykkelige.

Vel, DET låt jo ikke spesielt fengende. Men det er det. «Hell on Wheels» bor nemlig under samme tak som «The Walking Dead», «Mad Men» og «Breaking Bad». Altså kanalen AMC. «Hell on Wheels» kan faktisk måle seg søsknene sine. Seriene kunne ikke vært lengre unna hverandre rent miljømessig – fellesnevnerne ligger i karakterdrevet og intenst drama.

Forresten hyggelig å vite at «Hell on Wheels» har fått grønt lys for en tredje sesong!

P.S.: Neste gang du ser «Hell on Wheels» nevnt et sted, så ikke anta at det er en variant av «Ice Road Truckers». (Sann historie). Og hvis du ser forkortelsen HoW, så må du ikke forveksle det med WoW. (Også sann historie).

P.P.S.: Sjekk likheten mellom Cullen Bohannon og vår egen Christer Falck. Slående! Kjekke menn, begge to.

  • Sesong to av «Hell on Wheels» starter på kanalen VOX kl. 22.00 i kveld. Du kan seinere se reprisen på TVNorges nett-tv.