• Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).
  • Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED».
    Du kan også få den på e-post ved å registrere din mailadresse her.

Netflix

Se «The Disaster Artist» (film fra 2015).

Det mange wannabes og hangarounds i filmindustrien i Los Angeles, men en viss Tommy Wiseau er kanskje den rareste av dem – med sin umiskjennelige frisyre, ubestemmelige dialekt og så-dårlig-at-de-blir-bra skuespillerevner. Wiseau skiller seg jo også ut ved at han faktisk har hatt gjennomføringsevne til å lage en film. Uansett hvor mange ganger denne filmen – «The Room» fra 2003 – kåres til tidenes mest ræva audiovisuelle produkt.

James Franco er selvsagt rett mann til å spille den myteomspunnede filmskaperen i en film om filmens tilblivelse (jada, her er det meta så det holder).

Det endte med en velforjent Golden Globe-pris. «The Disaster Artist» er ellers en fornøyelig komedie, uavhenhig av om du kjenner forhistorien og/eller er nysgjerrig på hvordan filmer som «The Room» blir til.

Som noen skrev: «En hjertevarm hyllest til det å mislykkes». Og hvis noe er universelt, må det vel være følelsen av å mislykkes.

Vil du heller se…

En musikalfilmperle? «La La Land» (film fra 2016). En vakker film om vakre, unge mennesker, spekket med flott musikk. Hva mer kan du be om? Hæ?

En skummel klassiker? «Suspiria» (film fra 1977). Jepp, det er originalen. Dypt forstyrrende kultfilm om hendelser ved en ballettskole.

Action? «John Wick: Chapter Two» (film fra 2017). Voldskoreografi i verdensklasse og Keanu Reeves som leiemorder på hevntokt.

HBO Nordic

Se «Berlin Station» (serie fra 2016-18).

Spionserie av klassisk støpning, men med hypermoderne setting, fingeren på den geopolitiske pulsen og Bowie og Lou Reed på lydsporet. Varmt anbefalt alle som liker «Homeland» og «Le Bureau». Nå tilbake med sesong 3.

I de første sesongene har agentene ved CIAs Berlin-kontor henholdvis stanset lekkasjer til en whisteblower (buu!) og avverget et høyreekstremistisk terrorangrep (yeee!). Nå står det om en mulig opptrapping av det vi engang kalte den kalde krigen, med foruroligende opplysninger om en mulig russisk invasjon av Baltikum.

Samtidig jaktes på den mystiske agenten «Diver», som Daniel Miller (Richard Armitage) mener kan kan ha stått bak drapet på hans egen mor samme natt som muren falt, og en eks-agent skaper hodebry når han starter en podcast med historier fra spionlivet.

Nye episoder hver mandag framover!

Vil du heller se…

Dramakomedie? «The Wolf of Wall Street» (film fra 2015). Fra radarparet diCaprio/Scorsese: Karikert og hysterisk morsom fortelling om finansakrobaten som hadde alt.

Kultkomedie? «The Big Lebowski» (film fra 1998). Stoner-dude i forviklinger. Glætt en av tidenes morsomste krimkomedier, signert brødreparet Coen.

Periodedrama? «My Brilliant Friend» (serie fra 2018). Suveren filmatisering av Elena Ferrantes første Napoli-roman.

Viaplay

Se «The Leisure Seeker»/«Vårt livs ferie» (film fra 2018).

Florlett og glossy roadmovie om et gammelt ektepar som legger ut på en siste bobil-tur. Men også et trivelig følge en slapp halvannentime – takket være vakkert foto og en håndfull magiske øyeblikk mellom to påskrudde veteraner med udiskutabel sjarm.

Deres ferd går nedover den amerikanske østkysten, med Ernest Hemingways gamle Key West-bolig som mål. Hun (Helen Mirren) er dødelig syk, men sylskarp i toppen og døyver smertene med whisky. Han (Donald Sutherland) er i ferd med å tatt av demens og har episoder der han er så langt inne i tåka at han ikke vet hvilket tiår det er.

Hjemme sitter bekymrede, voksne (og ganske irriterende) barn, mens ekteparet mimrer om livet de har levd og ser på gamle lysbilder av fordums ferieturer.

Sammen med dem går det kanskje an å få noen tanker om det å bli gammel og møte slutten av livet. I det rette humøret kan du til og med bli nødt til å tørke en ørliten tåre.

Vil du heller se…

Krim? «Skjult av snø»(serie fra 2018). Komiker Robert Gustafsson briljerer i seriøs dramarolle skapt av Leif G.W. Persson.

Noe romantisk? «Call Me By Your Name» (film fra 2017). Oscar-nominert flue-på-veggen drama om oppvekst og gryende seksualitet.

Sosialrealisme a la USA? «The Florida Project». Drama fra livet på et motell i skyggen av Disneys fornøyelsespark. Fin og grusom på en gang.

TV 2 Sumo

Se «Fletch» (film fra 1985).

Filmografien til komiker Chevy Chase er… variert. For å si det pent. Men når herr Chase var på høyden i korte glimt på 80-tallet var det ingen som kunne spille selvrettferdig og sarkastisk kløne som ham. Og actionfylte «Fletch» er, faktisk, hans aller beste film.

Chase spiller Irwin Fletcher, er en undersøkende journalist med skjulte identiteter som spesialitet. Uten nevneverdig bekymring for morgendagens avissider har han brukt uker på et undercover-prosjekt der han henger på stranda i Los Angeles og later som om han er narkoman.

En rik forretningsmann lar seg narre av forkledningen, og tilbyr vår mann en betydelig pengesum for å gjennomføre et bisarrt drap. Fletch oppdager at mannens forklaring ikke holder vann, og ruller opp et sinnsrikt svindelforsøk som nesten koster ham livet.

Dette er komediegull fra 80-tallet og en klassisk LA-skildring som har fått solid kultstatus de siste åra.

Vil du heller se…

En nyere krimkomedie? «Out of Sight» (film fra 1998). Utsøkt underholdning uten dødpunkter. Både George Clooney og Jennifer Lopez er på høyden.

En stillfaren dramafilm? «Lost in Translation» (film fra 2003). Den usannsynlige kjemien mellom Bill Murray og Scarlett Johansson gjorde denne til en kultfilm.

Spenningsserie? Se «Jegerne» (fra 2018). Gjensyn med Rolf Lassgård i rollen fra den kjente 90-tallsfilmen med samme tittel.

NRK TV

Se «Tunnelen» (serie 2016-18).

Den britisk-franske remaken av «Broen» byttet ut Storebælt med Den engelske kanal, men ellers er mye det samme: Drapsoffer på grensa, en makaber terrorist med et budskap, en sosialt mistilpasset kvinnelig detektiv og hennes eldre, mer instinktivt drevne kollega.

Allerede i sesong en var det klart at dette var den beste av mange «Broen»-kloninger, men det var når serien frigjorde seg fra originalen i sesong to at den tok steget opp i mulig-framtidig-klassiker-divisjonen.

I sesong tre er det den europeiske flyktningkrisa som er bakteppet, når tre syriske barn som er forsvunnet fra en trafficking-båt den engelske kysten ender på mystisk vis i sengene til tre overklassebarn. Som i sin tur er kidnappet. Damn.

Vil du heller se…

Absurd dramakomedie? «Match» (serie 2018). Hverdagsutfordringer behandlet som prestisjefylt idrettskonkurranse.

Norsk toppdrama? Se «Unge Lovende» (serie 2015-18). Siste sesong med Elise, Alex og Nenne og deres forsøk på å skaffe seg et liv i kreative yrker.

Spiondrama? «Le Bureau» (serie 2015-18). Den ultrarealistiske, franske spionserien holder koken i fjerde sesong.