Wall Street. Åtte kvartaler på litt over en kilometer, som er synonymt med finanskrise og hvitsnippforbrytelser.

Her i Manhattans finansdistrikt finner vi verdens største aksjemarked: New York-børsen, sammen med NASDAQ, hovedkvarterene til en rekke investeringsbanker og en masse douchebags. At kjennemerket for Wall Street er en tre og halvt tonn tung bronsjeokse er poetisk symbolisme av ypperste klasse: For børsindustriens fremste drivstoff er jo fremdeles bullshit.

Wall Street er bygget på et sterkt fundament av amerikansk historie, på omtrent samme måte som nabolaget i «Poltergeist» var bygget på en indiansk gravplass. Da de hollandske nybyggerne på midten av 1600-tallet konstruerte den fire meter høye muren som ga Wall Street sitt navn (den gang kalt «de Waalstraat»), så gjorde de det med hjelp av slaver.

I år 1711 ble Wall Street dessuten New Yorks første offisielle slavemarked, der man kunne kjøpe afrikanere og indianere til en rimelig penge. Ingen fare, alt var kontrollert av myndighetene, som mottok skatt for hver eneste slave som ble solgt.

Det var på Wall Street at USAs første kongress skrev The Bill of Rights, som sørget for at alle amerikanere fikk sin grunnlovfestede rett til å bære automatvåpen på McDonalds.

 Det var dessuten her flokker av ruinerte finansfolk slang seg ut av skyskrapervinduene etter børskrakket i 1929 – noe som stadfestet at ikke engang kokainmarinerte børsmeklere kan fly, og kickstartet den store depresjonstiden. Wall Street ser ut til å være en industrimagnet som tiltrekker seg tragedier, terrorangrep og griske fysaker med bukseseler – så ikke rart at Ghostbusters opprettet kontor rett i nærheten. Er det et sted i New York som burde være hjemsøkt av gamle spøkelser, så er det Wall Street.

Antallet aksjemeklere er synkende etter finanskrisen, men det er fortsatt over 50.000 ansatte her. Og ikke alle av dem er hvitsnippforbrytere. Deres store skytsengel er fremdeles Gordon Gekko, som finansfolk fortsatt velger å tro er den store helten i Oliver Stone-filmen «Wall Street» – på omtrent samme måte som en hvithai hadde heiet (eventuelt haiet) på Bruce i «Jaws».

Vel, hvis haier kunne se film, og noen klarte å sette opp en stor flatskjerm med lang skjøteledning under vann uten å bli grillet. Ok, så det var en litt dritt sammenlikning. Poenget er at ingen vil se på seg selv som skurker, men finanseliten ble demonisert så fort filmmediet ble skapt.

Griske børsmeglere som ruinerer gode mennesker var temaet i melodramaer som «A Wall Street Tragedy» (1916), «Wall Street» (1929) og «The Wolf of Wall Street» (1929) – og her er noen flere Wall Street-filmer som neppe gjør finansakrobatene noen store tjenester:

TRADING PLACES (1983)

«You know, it occurs to me that the best way you hurt rich people is by turning them into poor people».

Småforbryteren Eddie Murphy bytter plass med den bortskjemte Wall Street-millionæren Dan Aykroyd, etter å ha blitt utsatt for et ondsinnet pek av milliardærbrødrene Randolph og Mortimer Duke. Sistnevnte er basert på brødrene Nelson Bunker og William Herbert Hunt. Texas-milliardærene som i 1980 prøvde å kuppe sølvmarkedet i USA, og forårsaket Silver Thursday-skandalen på Wall Street.

Fun fact: Kuppet som utføres i «Trading Places» inspirerte en paragraf i The Wall Street Transparency Act fra 2010, som skal forhindre børsspekulanter å kuppe markeder ved hjelp av insider-informasjon. Den regelen er kjent som The Eddie Murphy Rule.

P.S. Ja, dette er filmen der Jamie Lee Curtis viser puppene.

SE OGSÅ: Allestedsnærværende «American Psycho» (2000) og «Margin Call» (2011).

THE ASSOCIATE (1996)

«In case you haven’t noticed, the women’s movement didn’t quite make it down to Wall Street».

Whoopi Goldberg spiller en kvinnelig finansrådgiver som overvinner den mannsdominerte Wall Street-kulturen ved å… eh, kle seg ut som den balsamerte liket av Marlon Brando – og poserer som sin egen mannlige partner. Deretter blir hun etterforsket for insider-handel, pågrepet for mordet på seg selv og kåret til årets forretningsmann. Mye ellevill lurveleven følger, sammen med et gjestespill av vår kommende verdensdiktator; appelsinbabyen Donald Trump.

Han spiller som vanlig en ondsinnet parodi på seg selv. Denne blandingen av «Tootsie» og «Wall Street» ble Whoopi Goldbergs siste filmhovedrolle, av åpenbare årsaker.

SE OGSÅ: «Rollover» (1982) og «Cosmopolis» (2012).

THE WOLF OF WALL STREET (2013)

«There’s no nobility in poverty. I’ve been a poor man, and I’ve been a rich man. And I choose rich every fucking time».

En skamløst underholdende satire om finansakrobaten Jordan Belfort (Leo DiCaprio), den perfekte representanten for griskhetskulturen som føkket opp USAs økonomi.

Filmen ble totalforbudt i fem land, men er allikevel Martin Scorseses største kassasuksess noensinne.

Den slo verdensrekorden i bruk av ordet «fuck» på film (569 stykk), og endte opp i Guinness’ rekordbok.

Fun fuckin’ facts: I sommer ble stesønnen til Malaysias statsminister, Riza Aziz, mistenkt for å ha svindlet et statsfond for 3.5 milliarder dollar. Pengene ble angivelig brukt til å blant annet finansiere denne filmen, og dra til Las Vegas for å gamble sammen med Leonardo DiCaprio. Jordan Belfort kunne ikke ha gjort det bedre selv. Salutt!

SE OGSÅ: «Too Big to Fail» (2011) og «The Big Short» (2015).

BOILER ROOM (2000)

«They say money can’t buy happiness? Look at the fucking smile on my face. Ear to ear, baby!».

Nok et finansdrama basert på bedriftene til Jordan Belfort, og hans kriminelle meklerhus Stratton Oakmont.

I filmen døpt om til J.T. Marlin, der 19-åringen Seth (Giovanni Ribisi) tjener seg rik på å selge verdiløse øreaksjer til lettlurte ofre. Blant kollegaene hans finner vi Vin Diesel og Ben Affleck – som i løpet av en intens monolog stikker av med hele filmen.

Fun fact: virkelighetens Jordan Belfort produserte flere spillefilmer med pengene han stjal, deriblant «Santa with Muscles» (1996), der Hulk Hogan spiller julenissen. Vel anvendte penger!

SE OGSÅ: «Barbarians at the Gate» (1993) og «Money Monster» (2016).

  • Denne saken stod opprinnelig på trykk i Norges kanskje beste blad: LUNCH, selvfølgelig. Det er fordi de samarbeider med Norges kanskje beste nettavis. Filter Film og TV, selvfølgelig.