Zombieserien «The Walking Dead» har de siste årene vært den mest sette amerikanske dramaserien, men det er ikke bare foran kamera at dramatikken utspiller seg.

Nå har regissør Frank Darabont, som gikk fra filmsuksesser som «Frihetens regn» og «Den grønne mil» til zombier på tv-skjermen, saksøkt kabelselskapet AMC for en ukjent sum, melder Deadline.

Darabont mener at AMC, som både produserer og sender «The Walking Dead», har utnyttet denne dobbeltrollen ved å selge serien til seg selv for en unaturlig lav sum.

Dermed blir profitten også kunstig lav. Selv om «The Walking Dead» har vært en seersuksess uten like, har produksjonsbudsjettet gått i minus. Darabont ble sittende igjen med knapper og glansbilder, langt mindre enn om serien hadde blitt solgt i et åpent marked.

I tillegg mener Darabont at AMC ikke hadde grunn god nok til å sparke ham fra serien – som etterhvert er blitt beryktet for sine mange omrokkeringer bak kamera.

darabont

Verken AMC eller Darabont har kommentert søksmålet offentlig, men den alltid like rappkjefta «Sons of Anarchy»-skaperen Kurt Sutter var raskt ute med å kringkaste sin støtte på Twitter:

– Go Frank. Ta de grimme drittsekkmonstrene hardt bakfra. Og da snakker jeg ikke om zombiene.

Dette er ikke første gang noen involverte i en tv-serie har saksøkt en tv-distributør av samme grunn. Ettersom mange store underholdningsselskaper eier både produksjonsselskaper og tv-kanaler, oppstår ofte situasjoner der et seriesalg skjer under samme tak – et «selvsalg».

Da gjelder brått ikke normale markedsmekanismer lenger, og summene i omløp blir kunstig lave – med en mindre andel igjen til serieskaperne.

Tidligere har blant andre «X-Files»-stjernen David Duchovny, «NYPD Blue»-produsent Steven Bochco og «M*A*S*H»-stjerne Alan Alda gått til sak mot 20th Century Fox TV, «Will & Grace»-skaperne mot NBC og «Smallville»-skaperne mot Warner Bros TV.

Sjansen for at vi får se Darabont i retten, er imidlertid svært liten: Alle sakene over ble nemlig løst utenfor retten. Deadline har gått i dybden på tallene som er nevnt i søksmålet, og dersom en avtale oppnås er det snakk om store store summer.

 

Les også:

Dramaet i kulissene: Hvor er egentlig
«The Walking Dead» på vei?

original