Tim Burtons nyeste film, «Frankenweenie», handler om en zombie-hund, men hvilke er filmhistoriens beste bikkjer?

5. Cujo i «Cujo»

Stephen King er ikke spesielt glad i sin egen roman om en rabiessmittet sankt bernhardshund. Han husker faktisk knapt at han skrev boken, ettersom han drakk så tett på 80-tallet. Og boken er virkelig ikke blant hans beste.

Men når det kommer til monsterhunder er dette beistet i en klasse for seg. Han biter i hjel alt som rører på seg og klarer nesten å velte en bil. Filmen (og den langt mer brutale boken) gjør at man ikke lengre assosierer Sankt bernharshunder med små tønner med konjakk, men snarere en brå død.

Det beste med det hele er det truende navnet Cujo, som King tok fra en av medlemmene i Symbionese Liberation Army – terroristorganisasjonen som kidnappet datteren til milliardæren Patty Hearst.

4. Gromit i «Wallace & Gromit: Varulvskaninens forbannelse»

NASA har bygget en robot ved navn Gromit som skal utforske Mars. Det er ikke overraskende at de kaller roboten, som skal utføre et svært vanskelig oppdrag, etter den animerte hunden. Gromit er et teknisk geni, spesielt sammenlignet med sin klønete eier, Wallace.

Denne briljante beagle-hunden kan lage mat, rydde, koste, kjøre bil, lese bøker (helst av favorittforfatteren Fido Dogstojevski). Det eneste Gromit mangler er talens gave. Han har ikke en gang munn.

Men han sier alt han trenger si med sine uttrykksfulle øyne.

3. Lassie i «Lassie på nye eventyr»

Under depresjonen tvinges en fattig familie i Yorkshire til å selge sin kjære hund. Sønnen gråter og hunden sendes til den andre delen av landet. Men hunden glemmer ikke menneskene som elsket den og rømmer fra sine nye eiere.

Rough collien Pal, som spilte Lassie, beskrives ofte som filmhistoriens beste hundeskuespiller. Han ble først hyret inn som stunthund, men imponerte alle på settet så kraftig at han fikk hovedrollen i denne tåredryppende klassikeren.

«Lassie på nye eventyr» høres ut som en oppfølger, men er en eiendommelig oversettelse av «Lassie Came Home».

2. Baxter i «Anchorman»

«Du er så klok. En miniatyr-Buddah. Dekket av hår». Det er bare å være enig med Ron Burgundy når han lovpriser hunden sin.

Baxter er ikke bare søt, han fungerer også som psykolog for det stressede nyhetsankeret og bjeffer ut visdomsord som bare Ron kan forstå (bortsett fra når Baxter snakker spansk). De sover sammen i matchende pyjamaser og tannbøyler.

Midtveis i filmen blir den kloke border terrieren sparket utfor en bro av en MC-bølle. Burgundy bryter sammen. Men Baxter klarer seg og gjør et triumferende comeback i filmens høydepunkt da han redder eieren sin fra en gjeng bjørner.

1. Toto i «The Wizard of Oz»

Cairn terrieren Toto er utvilsomt den søteste og tapreste hunden i filmhistorien. Han er så bedårende at fusion-rockbandet Toto burde skjemmes over at de stjal navnet hans.

Toto bor på en bondegård i Kansas. Da en ekkel tante prøver å avlive ham rømmer han med sin venn Dorothy, blir sugd opp av en orkan og havner på den andre siden av regnbuen.

74 år etter premieren er «The Wizard of Oz» fremdeles et blendende vakkert eventyr. En vesentlig årsak til det er kjærligheten mellom Dorothy og hennes hund. Han ser ut til å nyte hver eneste tone mens Judy Garland synger sitt glansnummer.

Toto ble spilt av en tispe som het Terry. Etter filmens suksess skiftet hun navn til Toto også på privaten.

Og hvilke hunder burde selges til en vietnamesisk restaurant?

5. Marley i «Marley and me»

Få dyr har et like trist oppsyn som labradoren: Unødvendig store, banale farger og dumt blikk. Til tross for at det måtte 22 hunder til for å spille hovedrollen her, blir man ikke på langt nær så rørt som man blir av Lassie-filmene.

Owen Wilson og Jennifer Anniston spiller stressede småbarnsforelde med en diger, klønete hund som lager mye krøll. Labradorene er riktignok ikke like stive i maska som Jennifer Aniston, men det hjelper likevel fint lite.

4. Meat Head i «Sudden Impact»

Riktignok redder du Dirty Harry et par ganger. Og det er ganske kult at du veksler mellom å være hannhund og tispe flere ganger i samme film.

Men et fjertende kjøttstykke kommer aldri til å bli menneskets beste venn.

3. Digby i «Digby – verdens største hund»

En Old English sheepdog drikker gjødsel og sveller opp til Godzilla-størrelse. Om Digby hadde veltet skyskrapere og glefset i seg mennesker hadde han kanskje blitt interessant.

Men han labber bare rundt og er unødvendig diger i scene etter scene med spesialeffekter som ser ut til å koste like mye som en pose med hundekjeks.

2. Zoltan i «Zoltan – Hound of Dracula»

Er det lov å ta med hunden sin til himmelen? Neppe, men denne vofsen har nok en stående invitasjon til helvete.

Å bite hunder burde være under grev Draculas verdighet. Å se filmer som dette burde være under vår.

1. Scooby-Doo i «Scooby-Doo»

Den tegnede tv-serien Scooby-Doo, som handler om fire spøkelsesjegerer og deres Grand Danois, er småfestlig om man er fem år gammel eller har en IQ på høyde med en plen.

Spillefilmversjonen er så elendig at man håper veterinæren skal dukke opp med avlivningssprøyten med en gang den dårlig animerte hunden hyler «scooby dooby doo».