Torsdag 22. mai starter en festival i Oslo som vi gleder oss voldsomt til.

Da arrangerer NyMusikk Only Connect, som i år har fokus på kunst (og særlig musikk) inspirert av den britiske science fiction-forfatteren J.G. Ballard. Audun Vinger skriver strålende om festivalen og om Ballard her.

Men Cinemateket i Oslo vil også være med på feiringen, og setter opp et finfint program med filmer inspirert av, eller basert på, Ballards forfatterskap.

Nymusikk har vært så kule at de har gitt oss et festivalpass (som inkluderer gratis inngang til hele filmprogrammet). Passet vil vi gi bort til én vinner, som sender svaret på følgende spørsmål (pluss navn og adresse) til post@filtermagasin.com:

Ben Wheatley skal etter planen regissere Ballard-romanen «High Rise» til neste år. Hva heter Wheatleys strålende horrorfilm fra 2011, som i sin tid også ble anmeldt her på Filter?

Apropos «High Rise» (et prosjekt vi har dekket behørig tidligere, blant annet her og her): I går ble det tilfeldigvis offentliggjort at Jeremy Irons og Sienna Miller skal ha to av hovedrollene i filmen, ved siden av Tom Hiddleston som tidligere er annonsert.

Dermed faller flere og flere av brikkene på plass, og det er verdt å ha et godt håp om at dette faktisk blir noe av.

En rekke filmprosjekter basert på Ballards bøker har jo tidligere blitt vraket, noe også Ballard-viter Simon Sellars skal fortelle om under festivalen. «High Rise» har for eksempel vært under planlegging i nesten 30 år.

Her er filmene Cinemateket skal vise under festivalen:

Crash, Canada 1995, regi: David Cronenberg
Onsdag 21. mai kl. 21.00, søndag 25. mai kl. 19.00

The Atrocity Exhibition, USA 2000, regi: Jonathan Weiss
Tirsdag 20. mai kl. 19.00, lørdag 24. mai kl. 19.00

Low Flying Aircraft, Portugal/Sverige 2002, regi, Solveig Nordlund
Torsdag 22. mai kl. 20.30, lørdag 24. mai kl. 17.00

Resan till Orion/En otrolig semester/Framtiden var i går, Sverige 1986, regi: Solveig Nordlund
De tre filmene vises sammen fredag 23. mai kl. 18.00

Solveig Nordlund vil selv være til stede ved visningen, i samtale med Simon Sellars, Etter filmvisningene og samtalen blir det konsert med Pinquins som fremfører Øyvind Mælands «Procession and Drought».

Solens rike, USA 1987, regi: Steven Spielberg
Søndag 25. mai kl. 21.00, fredag 30. mai kl. 20.00