NRK TV

Se «Det siste kongeriket» (sesong 3, 2019).

Den er brutal som fy, underholdende som få – og den har en prisverdig tendens til å caste noen av de beste, norske skuespillerne til sentrale roller. Nå også Thea Sofie Loch Næss («Natt til 17», «Hjerteslag») i en fantastisk rolle som den psykotiske skjønnheten Skade.

Men siden NRK har de norske rettighetene til «The Last Kingdom» har seriens ko-produsent Netflix, som kjørte verdenspremiere på sesong 3 i fjor høst, vært nødt til å sperre den for norske abonnenter.

Det er derfor på høy tid at NRK nå har begynt å sende serien. De to første episodene er tilgjengelig, og flere kommer ukentlig framover.

Er du nykommer går det an å starte her, men du kan også gå på Netflix og se de to første sesongene der. Vel verdt det for alle som lar seg fenge av historisk drama fra det 9. århundre med alt fra såpeopera-aktige intriger til gruoppvekkende henrettelsesscener.

Vil du heller se…

Klassisk krim? Se «Shetland» (sesong 4, 2018). Cold case-etterforskning fører D.I. Perez blant annet til Bergen.

En eksotisk film? Se «Neon Bull» (film fra 2016). Iremar drømmer om å bli moteskaper, men er låst i et hardt liv på et omreisende rodeo.

Familiedrama? Se «Blodsbånd» (serie, 2018). Mørke hemmeligheter i intens spenningsserie fra Irland.

HBO Nordic

Se «The Righteous Gemstones» (serie, 2019).

Har du sett «Vice Principals» eller «Eastbound & Down» vet du hvilken komisk kapasitet Danny McBride utgjør. Her er skuespilleren og manusforfatterens nyeste serie: En satirisk take på livet som styrtrik, amerikansk tv-evangelist.

Det er John Goodman som får briljere som patriarken Eli – en mann med en grådighet som får Onkel Skrue til å fremstå som Ghandi, og som med mafialiknende metoder har bygget opp en gedigen menighet å melke penger fra.

McBride er sønnen Jesse, som venter på å arve pappas posisjon som yppersteprest på tross av en alt annet enn from og nøktern livsstil. To andre søsken har sine egne hemmeligheter og drømmer, samt en enorm kapasitet for søskenkrangling, og blir rekruttert til jobben med å hvitvaske storebrors mørke fortid.

Vi savner noe av det frådende, antipatiske blikket på seriens privilegerte, smålige hovedpersoner som for eksempel «Succession» spesialiserer seg på, men når selveste Walton Goggins dukker opp i en birolle er alt tilgitt.

Vil du heller se…

Noe høyst originalt? «Beforeigners» (serie, 2019). Kreativ, norsk krim/scifi/komedie-blanding som allerede har rukket å bli en snakkis.

Lun humor? «Gøsta» (serie, 2019). Svensk komedie om mannen som bare vil være snill og god, og hvilke komplikasjoner det medfører.

Relasjonsdrama? Se «The Affair» (serie 2014-2018). I fjor leverte den en av årets store plott-twister. I år skal serien avsluttes.

Viaplay

Se «Blindsone» (film fra 2018).

Vond film om et foreldrepar som opplever noe av det verste foreldre kan tenke seg, og et teknisk lite mirakel av en one-take-film.

Men mest av alt: Norsk filmhistories kanskje sterkeste, enkeltstående skuespillerprestasjon.

Store ord, men det er der vi står når det gjelder Pia Tjeltas innsats i filmen, som ellers har Anders Baasmo Christensen i den andre hovedrollen og var Tuva Novotnys debut som filmregissør.

Novotny har tatt flere modige valg her, og satset alle kort på en rå og naken skildring uten fiksfakserier. Resultatet er en film som på tross av sin ekstreme tematikk er høyst troverdig når den virkelig trenger å være det.

Vil du heller se…

Fascinerende forholdsdrama? «The Affair» (serie 2014-18). Mens femte sesong er igang på HBO kan Viaplay-abonnentene se den fjerde.

Finansdrama? «Billions» (serie 2016-18). Både spenning og humor i serien om finanstilsynets jakt på skurkete megarikinger. Sesong 3 igang nå.

Spenning? Se «Condor» (serie fra 2018). Ung CIA-fyr finner alle kollegene myrdet. Snart står han overfor en indre fiende i etterretningsetaten.

TV 2 Sumo

Se Batman-maraton!

Vel har Marvel levert mye superhelt-gøy de siste ti åra. Men når hoved-konkurrenten DC faktisk får til å overføre de dystreste elementene fra sitt tegneserieunivers til film, er det lite som funker bedre.

Det er tydeligvis tilfelle med «Joker», som med Joaquin Phoenix i hovedrollen imponerte anmelderne på filmfestivalen i Venezia denne uka. Og det var tilfelle med Christopher Nolans Batman-trilogi, som nå kan ses i sin helhet på Sumo.

Det starter med «Batman Begins» fra 2005, der superheltens opprinnelseshistorie endelig fikk den filmatiseringen den fortjener. Den ble fulgt opp med «The Dark Knight» (2008), som skrev seg inn i filmhistorien med Heath Ledgers formidable Joker-tolkning.

«The Dark Knight Rises» fra 2012 leverte symfoniens massive coda, men krever samtidig at du svelger et par svære plott-hull og får dermed et lite trekk på terningen. Likevel høyst severdig!

Vil du heller se…

Popcornfilm? Se «Transformers» (2007). Blockbusting opphøyd til kunstart. Her er utøvelsen av alle av filmskaper Michael Bays kjennetegn perfeksjonert.

Ungdommelig drama? Se «Hjerteslag» (serie, 2019). Thea Sofie Loch Næss i nydelig norsk serie om ung kjærlighet og store dilemmaer.

Gangstere? Se «Peaky Blinders» (serie, 2013-17). Snart kommer sesong 5. Se deg opp hvis du ikke har gjort det!

Netflix

Se «The Spy» (serie, 2019).

Det var da som pokker. Sacha Baron Cohen er ikke bare en av vår tids fremste komikere, men også en rågod, seriøs skuespiller som kan bære en hel tv-serie på sine skuldre når han får den rette rollen.

Det er konklusjonen etter å ha dykket inn i «The Spy», en helstøpt miniserie i seks deler skapt av den store stjerna i israelsk tv-dramabransje: Gideon Raff («Prisoner of War», «Homeland»).

Vi snakker om en neglebitende thriller basert på virkelige hendelser. Mossad-agenten Eli Cohen går undercover i 60-tallets Syria og bygger seg opp en posisjon i Assad-regimet som oppdragsgiverne knapt hadde drømt om.

Men dobbeltlivet krever etterhvert sitt, både av fyrens psyke og dem han har rundt seg.

Serien byr dessuten et overbevisende og fascinerende tidsbilde av Midt-Østen i ferd med å sementeres til den kruttønna av en region vi har i dag.

Vil du heller se...

Fantasy? Se «The Dark Crystal: Age of Resistance» (animasjonsserie, 2019). Skummel, morsom og bevegende fortelling formidlet gjennom praktfull animasjonsteknikk.

Krimdrama? «Mindhunter» (serie, 2017-19). Ny sesong om FBI-agentene som jobber for å forstå seriedrapsmenns psyke.

Action? «Mission: Impossible» (film fra 1996). Alle de fem første filmene i serien er ute, den første er fortsatt den beste.