Vel, vi har en ny pave. Hurra? Forhåpentligvis en som hverken har nazifortid eller har hysjet ned pedofiliskandaler – men som ser fin ut i høy hatt, og gleder seg til å farte rundt i den skuddsikre pavemobilen.

Vi gratulerer latinamerikanske Jorge Mario Bergoglio med sine nye røde lakksko, vifter bort den hvite røyken – og feier denne katolske høytidsstunden med ti paver på film og TV!

«FELLINI’S ROMA» (1972)

Frederico Fellini hadde et motsetningsfylt forhold til den katolske kirke, og passet på å gjøgle litt med paven i sin snodige antologifilm om mamma Roma. En dypt personlig, nostalgisk hyllest til den italienske hovedstaden, som inneholder noen virkelig magiske scener.

Og noen skikkelig morsomme øyeblikk, som denne sekvensen der Vatikanet avholder en moteoppvisning for paven – komplett med kardinaler på rulleskøyter, pavedrakter med blinkende neonlys og noe som ser ut til å være en utstoppet pave på gulltrone. Åpent for tolkning.

Fun fact: Fellinis selvbiografiske mesterverk «8 ½» havnet til alles overraskelse på den offisielle listen over pave Johannes Paul IIs favorittfilmer, rett bak Kubricks «2001: A Space Odyssey» og foran Viscontis «Leoparden». Cineast-paven sin, det.

Her er moteoppvisningen i «Roma» i sin helhet, komplett med noen vågale sekunder som ble sensurert bort da filmen hadde premiere i Italia i 1972:

«POPE JOAN» (1972)

Vel, det blir ikke bedre enn dette: Liv Ullmann som kvinnelig pave med bolleklipp!

«Pope Joan» ble en så dundrende fiasko at den er så godt som glemt i dag, selv om historien ble resirkulert i en tysk nyinnspilling i 2009. Basert på den katolske legenden om Joan of Mentz: en dypt troende kvinne som kledde seg ut som mann for å få sjansen til å studere Bibelen – og via en serie usannsynlige hendelser ble valgt til pave.

Ting endte heller dårlig så fort man oppdaget at hans hellighet egentlig var en uhellig kvinne. Pave Joans to år lange hersketid ble senere hvisket bort fra de katolske historiebøkene, og hysjet ned av Vatikanet. Historien høres litt for god ut til å være sann, og det stemmer bra.

Sjansene er veldig store for at alt sammen bare er en fantasifull myte, men det forminsker ikke gleden av å se Liv Ullmann utkledd som Titten Tei i pavedrakt.

Fun fact: i 2009 ble «Pope Joan» klippet helt om og relansert i en alternativ utgave med tittelen «She… Who Would Be Pope». Den er dessverre ennå ikke sluppet på hjemmekino.

Uansett, i denne sluttscenen hylles pave Liv av folket, før hun kollapser under en spontanabort og rives i filler av den rasende folkemengden. Eller noe sånt:

«GONE WITH THE POPE» (1976/2010)

Her har vi en interessant kuriositet. En eksentrisk villmannsfilm laget av nattklubbsangeren Duke Mitchell. Den selvutnevnte «King of Palm Springs», som skrev, produserte, regisserte og spilte hovedrollen i «Gone With the Pope» selv.

Han er gangsteren Billy Boyd, som kidnapper Paven etter en båttur til Roma – og krever 50 cent i løsepenger fra hver eneste katolikk i verden. Blir litt penger, det. «Gone With the Pope» ble spilt inn i 1976, men Duke Mitchell døde før han fikk ferdigstilt filmen.

På nittitallet ble originalnegativene oppdaget i Mitchells garasje, og det tok femten år å klippe sammen filmen. Den ser helt fantastisk skrullete ut, men er dessverre ikke tilgjengelig på noe hjemmekinoformat.

Distributøren Grindhouse Releasing viste «Gone With the Pope» på kinovisninger rundt om i USA, og hadde planer om å slippe den på Blu-ray – men selskapet ble drevet av ildsjelen Sage Stallone (Ja, sønnen til Sylvester), som tragisk nok døde i fjor sommer.

Så det er fortsatt usikkert når resten av oss vi få sjansen til å se denne tapte exploitaton-perlen.

Fun fact: da filmen endelig ble vist i 2010 klarte britiske myndigheter å avdekke et komplott for å kidnappe Pave Benedict i London. OBS: traileren inneholder noen glimt av en grovt overvektig, naken dame:

«FOUL PLAY» (1978)

Når pavens liv står i fare er det bare to personer han kan stole på: Chevy Chase og Goldie Hawn! «Foul Play» er en underholdende thrillerkomedie inspirert av Alfred Hitchcock – der bibliotekaren Goldie Hawn vikler seg inn i en kålete konspirasjon sammen med politidetektiven Chevy Chase (i sin første filmhovedrolle).

Komplett med bilstunts, en meningsløs McGuffin og grov dvergmishandling. Tvillingbroren til erkebiskopen Thornbury planlegger å snikmyrde paven under et statsbesøk i USA – og hyrer inn en albino-leiemorder til å skyte hans hellighet under en operaforestilling av «The Mikado» i San Francisco, dirigert av Dudley Moore.

Fun fact: filmens amerikanske TV-premiere måtte avlyses i siste liten, siden den korresponderte med attentatet på pave Johannes Paul II. Her er klimakset i «Foul Play» i sin helhet, så spoilers ahoy:

«THE POPE MUST DIE» (1991)

Paven er død, og skurker i Vatikanet konspirerer for å gi jobben til den naive landsbypresten Giuseppe (Robbie Coltrane) – som blir så populær og egenrådig at de bestemmer seg for å drepe ham.

Dette er en overraskende krass komedie, som gjøgler med den katolske kirkes nære bånd til mafiaen og konspirasjonsteoriene rundt det antatte drapet på John Paul I. Skrevet og regissert av britiske Peter Richardson, en satiriker som ellers er best kjent for komiserien «The Comic Strip Presents».

Filmen var basert på manuset til en TV-serie, som ble avlyst av britiske Channel 4 etter en massiv hatkampanje fra katolske pressgrupper. Filmen skapte som forventet store kontroverser, men med tanke på problemene Paven har rotet seg bort i de siste årene føles den dog veldig uskyldig.

TV-stasjoner og aviser i USA nektet å reklamere for filmen, mens tittelen ble ansett som så støtende i enkelte land at den ble forandret til «The Pope Must Diet». Men å antyde at paven har vektproblemer er jo også en smule ufint.

«AMEN.» (2002)

Et sterkt drama som tar for seg båndet mellom den katolske kirke og nazistene under andre verdenskrig, inspirert av virkelige hendelser og basert på det kontroversielle teaterstykket av Rolf Hochhuth.

SS-kjemikeren Kurt Gerstein oppdager til sin forferdelse at nazistene benytter seg av Zyklon B-gass for å utrydde jøder, og slår seg sammen med den idealistiske jesuittpresten Riccardo Fontana for å bringe sannheten til den katolske ledelsen – men ingen i Vatikanet bryr seg nevneverdig om konsentrasjonsleirene.

Fontana tar saken opp til høyeste hold: selveste pave Pius XII, men hans hellighet velger å tie i hjel jødeutryddelsen for å holde seg på godfot med nazistene. Nok en politisk brannfakkel fra den greske regissøren Costa-Gavras, som var offer for iltre angrep fra katolske pressgrupper.

Fun fact: Vatikanet nektet filmteamet å ta i bruk noen av deres bygninger under innspillingen, så de måtte dra helt til Bukarest for å finne en passende innspillingsplass for scenene som utspiller seg i Vatikanet.

«THE GOOD POPE» (2003)

Han har kvalt Roger Rabbit, var en av de syv små dverger, spilte mot katten Garfield og portretterte Nintendo-maskoten Mario. Han var dessuten historiens mest folkekjære pave i denne obskure, italienske TV-filmen. Bob Hoskins er sannelig en allsidig mann!

«The Good Pope» er knapt sett utenfor hjemlandet, og Hoskins er dubbet på italiensk med variabel synkronisering – noe som ikke forhindret at han fikk bra kritikker for rollen som Johannes XXIII. Allment ansett som den dyktigste paven i moderne tid, og tilsynelatende et oppriktig godt menneske som innførte banebrytende reformer og en tolerant linje enkelte av hans arvtagere senere har snudd ryggen til.

Johannes risikerte livet for å redde jøder under andre verdenskrig, og virker såpass sympatisk at jeg ikke engang har hjerte til å gjøgle med ham her. Virker som en fin fyr. Her holder pave Bob Hoskins den første en tale på italiensk for en gruppe fanger, i en rekonstruksjon av Johannes XXIII besøk i Regina Coeli-fengselet:

«BATTLE POPE» (2008)

Før tegneserieskaperen Robert Kirkman skapte vanvittig populære «The Walking Dead» kom han opp med «Battle Pope».

En eksentrisk og lettere blasfemisk tegneserie, der den alkoholiserte rundbrenneren Pave Oswald Leopold II må redde menneskeheten og erkeengelen Mikael – mens jorden blir invadert av demonisk utyske etter opprykkelsen.

Han gjenoppstår som den katolske kampmaskinen «Battle Pope», og får god hjelp av sin skøyeraktige «sidekick» Jesus Kristus. Tegneserien ble senere gjenfortalt som en langt mer gjøglete og tannløs tegnefilmserie for kabelkanalen Spike TV.

Den ble ikke en like stor suksess som «The Walking Dead», og nedlagt etter åtte episoder – men det er temmelig imponerende at noe sånt som dette overhode ble laget!

«WE HAVE A POPE» (2011)

Vel, denne føles sannelig dagsaktuell. Den italienske komikeren Nanni Moretti gir oss en veldig sympatisk og godmodig komedie om hvor hardt det kan være å bli utnevnt til ny pave.

Etter at forgjengeren død blir kardinal Melville valg som den neste i paverekken, men han er så plaget av angstanfall og depresjoner at han ikke engang klarer å ta turen ut på balkongen for å vinke til folket. Noe må gjøres, så kardinalkollegiet tilkaller psykoanalytikeren professor Brezzi (spilt av regissør Nanni Moretti).

Denne ateistens krevende oppgave er å få paven på rett kjøl igjen, men Melville benytter isteden sjansen til å rømme fra Vatikanet. «We Have a Pope» er trolig den mest empatiske, humaniserende filmen om paven på denne lista, og nevner ikke brysomme skandaler eller kontroversielle temaer med et ord. Det forhindret naturligvis ikke at enkelte talsmenn fra Vatikanet manet til full boikott av filmen.

«MEA MAXIMA CULPA: SILENCE IN THE HOUSE OF GOD» (2012)

Denne HBO-dokumentaren tar for seg det sjokkerende store antallet pedofile prester i den katolske kirken, og hvordan Paven har gjort sitt ytterste for å beskytte dem. Enkelte onde tunger hevder at Joseph «Ratzo» Ratzingers plutselige avgang kan ha en sammenheng med opprullingen av disse avskyelige pedofiliskandalene. Han satt tross alt som leder for utvalget som hadde ansvaret for etterforskningen av det seksuelle misbruket i kirken.

«Mea Maxima Culpa» er langt fra noe skandaløst frontalangrep på den katolske kirke: dokumentaren er regissert av den høyt respekterte Oscar-vinneren Alex Gibney, og følger fire døve menn som har kjempet for å bli hørt i over førti år.

De var blant to hundre barn på en katolsk døveskole, som ble rutinemessig voldtatt av en pedofil prest. Gjerningsmannen ble aldri straffet for ugjerningene sine, takket være handlingene til de to siste pavene. Bare toppen av isberget. Rystende saker:

Nei, vi kan ikke avslutte pavekalaset med noe så til de grader deprimerende, så her er et utvalg gjøglete bonus-paver: Ja, de fleste er juksepaver:

«EUROTRIP» (2004)

«THE PINK PANTHER 2» (2009)

«NAKED GUN 33 1/3: THE FINAL INSULT» (1994)

«VISDOMSORD FRA BILL HICKS»

«THE POPE OF DOPE»