Den 14. mars kunne Dagens Næringsliv fastslå over to sider at «bunnen har gått ut av dvd-markedet».

De viste til tall «som er offentliggjort på nettstedet Release.no», tall som kan fortelle at verdien av omsatt kjøpefilm fra distributør til butikk ifjor var på 597,1 millioner kroner.

Dette tilsvarer en nedgang på 23 prosent fra 2011, og hele 50,7 prosent fra omsetningstoppen på 1,2 milliarder kroner i 2007.

Tallene har vært kjent for videobransjen fortløpende, og har sikkert voldt lett hodebry hos en og annen der. Det har det sikkert også at tallene nå er ute i offentligheten, ettersom de ifølge Videomagasinet har vært holdt bransjeinterne helt siden 2009.

DN-artikkelen omtales ifølge bransjeorganet som «oppslaget videobransjen minst av alt ønsket seg i en periode med mye fokus på videobutikker som legger ned».

– Å frigi disse tallene som viser salg fra distributør til butikker gir ikke et riktig bilde av markedet. Det er uheldig å legge ut slike tall, sa NVF-leder Willy Johansen da det først ble kjent at Release.no hadde sluppet tallene – visstnok ved en feil, ettersom de raskt ble trukket.

At de nå er ute til mer allmenn beskuelse i Dagens Næringsliv, gjorde ifølge Johansen at «folk ble irriterte» i bransjen.

I DN-artikkelen tegnes det ikke et spesielt positivt bilde av utviklingen for det fysiske diskformatet, blant annet av Video Nova-gründer Pål Granlund.

Han sitter igjen med en spesialbutikk på Majorstua i Oslo, samtidig som den ene videosjappa etter den andre forsvinner landet rundt. Fra rundt 2000 spesialvideobutikker på 80-tallet, gjenstår i dag bare rundt 70. Og færre skal det bli:

– Jeg tror 80 prosent av dem vil forsvinne i år. Men også den delen av bransjen som lever av andre produkter og har dvd som bigeskjeft vil merke det, sier Granlund til DN.

Han mener at bransjen må skylde seg selv, som ikke godt nok har tatt høyde for utviklingen de siste årene:

– Du blir ikke fyllesjuk av deg selv, men fordi du drakk igår. Og Netflix og HBO kommer ikke hit uten at de har distributørene som leverer til seg.

LES OGSÅ: Fem grunner til at det ikke er så trist at streaming tar over for fysiske videosjapper