Den første Video Nova-butikken dukket opp i 1979, og siden den gang bare vokste det – i mange år, før det begynte å gå nedover.

I rekken av videobutikker og -kjeder som må snu stengt-skiltet i døra på permanent basis, er turen nemlig kommet til den landskjente videokjeden.

Overfor Videomagasinet kan kjedens gründer Pål Granlund bekrefte at det i går ble avsagt kjennelse om konkursåpning for Video Nova AS i Nedre Romerike tingrett.

Butikkene i kjeden ble i 1998 overført fra Granlund til hans fire barn, mens han selv beholdt Video Nova-butikken på Majorstua (avbildet øverst). Denne butikken blir ikke rammet av konkursen, og kan takket være god omsetning fortsatt drive som før.

– Jeg tar det som en voksen mann. Jeg vet at ting ikke vokser i himmelen. Det er bare diamanter som varer evig. Det er ikke hyggelig selvsagt, men jeg mister ikke nattesøvnen av dette
, sier Granlund til Videomagasinet.

Daglig leder og styreleder (samt sønn til Pål), Petter Granlund, kjempet til det siste for å unngå konkurs – selv om han lenge fryktet at 2013 ville bli skjebneåret for Video Nova. Flere av kjedens avdelinger er de siste årene lagt ned, og nå forsvinner altså ytterligere tolv.

– Jeg har forsøkt å redde firmaet. Vi har store følelser for familiebedriften vår og ville ikke kapitulere uten kamp. Vi forsøkte inntil det siste å finne en slags løsning for videre drift. Men med den svikten i omsetning vi har hatt og fremtidsutsiktene, falt jeg ned på at vi måtte gi oss, sier han til Videomagasinet.

Tidligere i år kunne vi også se en annen institusjon blant videosjappene gå dukken da Bislett Video ga opp driften. Med det kraftige fallet i omsetningen av fysisk film er det lite lystne dager for tilhengere av butikkulturen.

Fra rundt 2000 spesialvideobutikker på 80-tallet, gjenstår i dag mindre enn 70 – og færre skal det bli, kunne Pål Granlund fortelle tidligere i år:

– Jeg tror 80 prosent av dem vil forsvinne i år. Men også den delen av bransjen som lever av andre produkter og har dvd som bigeskjeft vil merke det, sa Granlund til DN den gang – før skjebnen altså innhentet hans egen bedrift.

Les forøvrig Hasse Hopes gravskrift over videobutikkene – og hvofor det ifølge ham egentlig ikke er trist at streaming tar over for fysiske videosjapper.