Vi ante at vi kunne ha med en ålreit film å gjøre da vi nylig omtalte den kommende norske filmen «Mer eller mindre mann» og samtidig viste fram den første (pinligmorsomme) snutten fra filmen.

I disse dager har filmen vært vist på den anerkjente filmfestivalen Karlovy Vary i Tsjekkia – og jaggu stakk den ikke av med prisen for beste film (og 25.000 dollar) i kveld! Ikke nok med det: Samtidig ble også hovedrolleinnehaver Henrik Rafaelsen tildelt prisen for beste mannlige skuespiller.

– Etter en fantastisk mottakelse hos publikum her i Karlovy Vary, er det utrolig gøy å motta både juryens hovedpris til beste film og prisen for beste mannlige skuespiller. Filmen er et karakterportrett, og derfor synes jeg det er veldig moro at Henrik fikk prisen for sin rolletolkning, sier regissør og manusforfatter Martin Lund i en pressemelding.

– Å få ha en verdenspremiere på en festival som Karlovy Vary har vært en veldig fin opplevelse. At vi i tillegg vinner to priser er mye mer enn vi hva vi hadde drømt om. Jeg håper dette vil gjøre at mange oppdager hvilken fin film Martin har laget og mange flere ser hvilken fantastisk skuespiller Henrik er. Nå blir det fest!, sier filmens produsent Ruben Thorkildsen videre i pressemeldingen.

Komedien, som skal ha norsk premiere 14. september, har fått god mottakelse av internasjonal presse etter visningene under festivalen – blant annet har Hollywood Reporter og Cineuropa skrevet varmt om den. Allerede er det vist stor interesse for filmen fra andre filmfestivaler og internasjonale kjøpere.

Filmen tar for seg utfordringene som oppstår i livet til Henrik (35) når kjæresten Tone blir gravid. Fra å ha et lite alvorpreget og tøysete syn på livet – enten det er sammen med dama eller de festglade kompisene – snus alt på hodet når han endelig innser at han kanskje må bli litt mer voksen.

Om «Mer eller mindre mann» sier juryen:

A film that captures with intelligence, insight and humor one man’s difficult journey on the road to growing up.

Og om Henrik Rafaelsens innsats sier de følgende:

An actor whose performance combines perfect comic timing with the revelation of a deeply troubled soul.

Tidligere har de norske regissørene Joachim Trier og Bård Breien vunnet priser for best regi på Karlovy Vary med henholdsvis i «Reprise» i 2006 og «Kunsten å tenke negativt» i 2007.

ALL GRUNN TIL Å FEIRE: Produsent Ruben Thorkildsen, hovedrolleinnehaver Henrik Rafaelsen og regissør og manusforfatter Martin Lund. Foto: Ape&Bjørn AS