At sommeren er tida for å lokke horder av mennesker inn i kinosaler er så lite intuitivt at det tok filmbransjen trekvart århundre å oppdage det.

Men da Steven Spielbergs «Jaws» flimret over amerikanske lerreter i juni 1975 og slo alle besøksrekorder, begynte det å demre for lanseringsavdelingene i de store filmstudioene.

Snart viste det seg at mai, juni, juli og august er aldeles strålende måneder å lansere de største og mest påkosta publikumsfrieriene – hvertfall i USA.

Derfor er det da komediene og actioneventyrene kommer – filmer med konsepter som enkelt kan formidles ved hjelp av en tagline og en fargerik plakat.

Og i dag er storfilm-sommeren en like selvsagt del av kinoenes årshjul som kvalitetsfilmhøsten og nyåret som dumpingplass for alt rukkelet som ikke kunne reddes. I de 43 åra som er gått siden den skjebnesvangre haisommeren er sommer-blockbusteren nærmest blitt en egen sjanger, som transcenderer vanlige grenseoppganger mellom skrekk, komedie og action.

Men hvilket år hadde de beste sommerfilmene? Hvilken årgang underholdningsfilmer skinner aller sterkest?

Det var spørsmålet på agendaen da Filter-redaksjonen låste seg inne i en kjellerstue med furupanel på veggene, bilderørs-tv og høye stabler med VHS-kassetter.

OK, det foregikk kanskje ikke helt slik, men på en eller annen måte sitter vi her med en kåring av det vi mener er de mest minneverdige sommerfilm-somrene. Den presenterer vi dryppvis gjennom juli, slik at du ikke glemmer oss helt mens vi ellers nyter en mer eller mindre velfortjent ferie.

Et par disclaimere må til. Vi har gitt opp å rangere somrene vi mener var de beste, så rekkefølgen de kommer i er tilfeldig. Vi har også sett oss nødt til å være relativt pragmatiske når det gjelder definisjonen av «sommerfilm».

Når man går fenomenet etter i sømmene, viser det seg for eksempel at mange av de mest ikoniske sommerfilmene aldri gikk på kino i Norge på sommeren i det hele tatt. 

Årsaken til det er naturligvis at vi lenge var regnet for et populærkulturelt y-land og vaket et sted mellom Brunei og Bhutan på prioriteringslista når de fysiske filmrullene i den før-digitale verden skulle sendes ut på verdensturnè. Resultatet var at filmene som gikk på kino i USA i juni og juli gjerne havnet hos oss en gang langt utpå høsten.

Viktigst for denne kåringa er derfor at de aktuelle filmene ble vist i Statene i tidsrommet mai-august det aktuelle året. Og ellers at de tilhører den type skamløs underholdningsfilm som vi forbinder med den varmeste årstiden. Den første filmsommeren presenterer vi i morgen!