For en trist dag: Først kom nyheten om at Tor Milde, som kanskje var best kjent for sitt bidrag til musikkjournalistikken i Norge, men som også var en aktiv og dyktig filmskribent, har gått bort.

Og nå har vi nettopp hørt på radio at også Jon Bing har forlatt oss, bare 69 år gammel.

Jon Bing er kanskje mest kjent for sitt virke som jurist og forfatter, men vi syns det er på sin plass å minne om at han også stod bak et par viktige bidrag til norsk tv-historie.

Aller mest kjent er kanskje science fiction-serien «Blindpassasjer» (1978), av Bing husket som det morsomste han gjorde sammen med sin faste makker Tor Åge Bringsværd.

– Grunnen til at jeg husker den så godt, er at den ble spilt inn en sommer på Marienlyst, jeg tror det var i 1978. Vi hadde ferie, og møtte opp daglig for å følge innspillingen. Det var fantastisk moro. En oppfølger ble bestilt, men aldri laget, fortalte Bing til Dagbladet i 2005.

Miniserien i tre deler var regissert av Stein-Roger Bull, som blant annet møtte mannen som utviklet spesialeffektene for «Star Wars» da han skulle forberede seg på å lage gode effekter med et lite budsjett.

I tillegg fikk Bull – og skuespillere som Henny Moan og Bjørn Floberg – låne NRKs eneste datamaskin.

– I en uke fikk vi bruke en data som fylte et helt rom. Jeg vil anslå at den hadde like stor kapasitet som en mobiltelefon har i dag, fortalte regissøren da jeg intervjuet ham om dvd-nyutgivelsen i 2007.

«Blindpassasjer» handler om fem mennesker i en fjern framtid som er på tur med et romskip. Etter hvert oppdager de at én i besetningen er drept.

Den drepte er erstattet av en biomat – en slags robot – som er en perfekt kopi av mennesket den har har tatt livet av. Tittelen Bing og Bringsværd opprinnelig ønsket seg på serien var også veldig 70-tallsaktige «Hvem av oss er den drepte?» (men vi minner altså om at denne ble laget før «Alien»).

«Blindpassasjer» kan ses i sin helhet via NRKs nett-tv.

To år før science fiction-serien, i 1976, skrev Bing og Bringsværd «Helmer og Sigurdson: Nitimemordet» i tre deler for NRK.

Nitimemordet_DVD_2D_no

Alf Nordvang og Anders Hatlo spilte hovedkarakterene, som etterforsker drapet på banksjef Hugo Oswald (han blir drept for åpen mikrofon mens han deltar i «Nitimen»). Serien er et kjært minne for mange som husker den, og det ble opprettet en egen Facebook-gruppe for folk som vil ha «Helmer og Sigurdson» reutgitt av NRK.

«Nitimemordet» kom da også omsider på dvd i 2012. Den andre Helmer og Sigurdson-filmen de to skrev, «Septembermordet» (1981), har imidlertid ikke funnet veien til fysisk format.

I 1982 var Jon Bing og Tor Åge Bringsværd tilbake i science fiction-land, da med miniserien «Ta den ring», der Ivo Caprino stod for spesialeffektene.

tadenring

Denne er også på NRKs nett-tv.

I tillegg skrev Bing og Bringsværd tv-filmen «Nattmagasinet» (1970) sammen, som var en adapsjon av John Colliers novelle «Evening Primrose».