Tv-serieelsker: Gleder du deg til mandag? Da skal dragene på nytt fly og hodene rulle i «Game of Thrones».

Samtidig er det en stor bonusgrunn til å markere mandagen på tv-kalenderen – HBO har nemlig også premiere på den nye komiserien «Silicon Valley».

Vi har sett de tre første episodene, og førsteinntrykket er overveldende positivt – dette er en velskrevet komiserie med minneverdige karakterer og et stort hjerte. Amerikanske aviser som har anmeldt serien så langt har også vært svært begeistrede.

«Silicon Valley» er, som navnet antyder, en komiserie fra det ekstremt nerdete teknologimiljøet i San Francisco Bay Area, der alle – selv butikkmedarbeidere og leger – har ideer til programvare som skal gjøre dem steinrike.

Silicon Valley er det siste Klondike, der det fremdeles er mulighet til å gå fra å være blakk til å bli multimillionær over natta. Og det er de største nerdene som har de beste sjansene.

Hovedkarakterene (alle mannlige) er en gjeng utviklere, og én av dem (Richard, spilt av Thomas Middleditch) lager en algoritme som får storselskapet Hooli – en åpenbar Google-parodi – til å friste med millionene.

middle

Søte og nervøse Richard, som trolig har mer enn et snev av Aspergers syndrom, velger imidlertid å takke nei til Hooli for å utvikle prosjektet videre sammen med kompisene og en eksentrisk investor.

Dataknatrerne, som bor i kollektiv sammen, har imidlertid ingen klar plan for hvordan de selv skal kunne ta produktet ut i markedet og bli rike.

Serieskaper Mike Judge («Office Space») jobbet selv i Silicon Valley på 80-tallet, men som seer trenger man ingen forhåndskunnskaper for å skjønne komikken. Radbrekkingen av forfengelige og steinrike IT-milliardærer og bedrevitende geeks er fryktelig presis, men det er også mye kjærlighet her – særlig i framstillingen av hovedkarakter Richard.

HBO har jo forsøkt mange komedier de siste årene, men til tross for fortjent kritikerros til serier som «Bored to Death», «Eastbound and Down» og «Flight of the Conchords» nådde disse aldri ut til et veldig bredt publikum. «Silicon Valley» har nok mulighet til å treffe langt flere.

I tone likner den bittelitt på «Entourage», men nærmeste slektning er nok likevel kultserien «Party Down», som også portretterer en litt miserabel gjeng som strever med å oppnå suksess i et miljø de egentlig misliker (Martin Starr, kjent for mange nordmenn gjennom «Død snø 2», spiller forresten i dem begge).

Skuespillerne består i stor grad av fjes som nok er ukjente for mange, selv om vi tror særlig TJ Miller (standupkomiker som også hadde en rolle i «Cloverfield») kommer til å øke fanbasen sin betraktelig etter rollen som den pågående og slaskete husverten Erlich.

tj-miller-silicon-valley

Christopher Evan Welch, som spiller den snåle investoren, døde forresten mens serien ble innspilt i desember i fjor.

«Silicon Valley» får norgespremiere på C More og HBO Nordic førstkommende mandag.