I 1995 regisserte Richard Linklater «Before Sunrise», et romantisk drama om amerikanske Jesse (Ethan Hawke) og franske Céline (Julie Delpy) som møtes tilfeldig på et tog i Wien. De finner tonen, rusler rundt og blir kjent mens de prater og prater. Og det er det.

Dette er definitivt ikke en film hvor det skjer så mye, men likevel er det en drømmeaktig opplevelse som er ulik det meste annet av kjærlighetsfilmer. Linklater (og Kim Krizan, som skrev manuset med ham) driver frem gnistrende dialog, og det skader heller ikke at kjemien mellom Hawke og Delpy er perfekt.

I 2004 kom oppfølgeren, Oscar-nominerte «Before Sunset», hvor de to igjen møtes og må finne ut av hvor godt de egentlig liker hverandre. De to turtelduene er i Paris, og alt foregår i sanntid – 90 minutter med konsentrert prateprat. Kjemien er der fortsatt.

Nå, åtte år senere, er filmene omsider blitt utvidet til en trilogi. Deadline melder at «Before Midnight» nettopp er ferdig innspilt. Dette til tross for at Delpy for bare en måned siden påsto at den ikke ville spilles inn før til neste år. Lurendreierier!

Denne gangen foregår handlingen i Hellas, hvor innspillingen har foregått i det stille i Messenia. Hvordan det går med paret denne gangen (er de sammen? blir det krøll og krasshet?) er uvisst, men de ser i hvert fall ut til å ha blitt litt eldre (men ikke veldig):

Samtidig jobber Hawke og Linklater med et annet langtidsprosjekt. Som Hawke fortalte IndieWire i sommer:

– Vi har jobbet med en film vi kaller «The 12-Year Project», som vil få en ordnetlig tittel en dag. Vi lager én kortfilm i året som følger livet til en liten gutt fra førsteklasse til tolvteklasse. Filmen er en serie vignetter. Jeg spiller faren hans; bare små øyeblikk fra barndommen og sånt. Det filmen egentlig handler om er tid.

Som om ikke det er nok tidsablegøyer skal Hawke også spille en tidsreisende agent i Spierig-brødrenes («Daybreakers») neste film, «Predestination».

Når det gjelder «Before Midnight» dukker den opp i 2013. Dermed er det ni år mellom hver film.