VGs Jon Selås er en garvet anmelder, som vel har sett det meste både av Hollywood-vold og mer høyverdig blodsutgytelse i europeisk og asiastisk arthousefilm. Men nå har altså den teologiutdannede veteranen fått nok.

Noe kuriøst går imidlertid dette ut over den norske filmen «Arme Riddere», basert på en historie av Jo Nesbø, med kinopremiere i morgen. Selås nekter rett og slett å kaste terning fordi filmen er for voldelig – eller som han selv skriver i sin ikke-anmeldelse: «Ettersom det er anmelderiets grunnstruktur at anmelderen bruker seg selv og sitt sanseapparat i møte med en film, må jeg bare melde pass denne gangen».

Filmen – som har fått 15-årsgrense av Statens Filmtilsyn (hvilket vil si at 12-åringer kan se den sammen med foresatte) – handler om en gjeng småkjeltringer på grensa mot Sverige, som vinner en større tippegevinst og sliter med å dele den uten blodige konsekvenser.

Selås vedgår at filmen er godt håndverk.

– Men for meg vokser klumpen i brystet: Jeg blir ikke kvitt bildene. Nedslaktingen vekker assosiasjoner jeg ikke burde fått og antydninger som ikke burde vært der, skriver Selås.

VG-anmelderen kommer helt sikkert til å få mye pepper for teksten – på den annen side er det vel kanskje beundringsverdig å stå opp for et slikt standpunkt når du garantert vil bli anklaget for å ha moralsk panikk.

Om man tror at Selås’ harme kun har med alder å gjøre, tar man imidlertid feil. Per Haddal (69) kaster nemlig en femmer i dagens Aftenposten.  Også Dagens Næringsliv følger opp med å gi filmen gjennomgående god kritikk, mens Dagbladet kaster treer.

Bonus: Blar du opp på side 48 i dagens VG, ser du at nevnte Selås i hvert fall ikke har problemer med å skrive om sex. Puh!

 

OPPDATERING: VGs menn har laget journalistikk på anmeldelsen selv også. Virker noe oppblåst og selvhøytidelig når avisa trekker fram Utøya og 22. juli, men les og døm selv.