Netflix

Se «Quicksand» (serie, 2019).

Dette er den første svenske originalserien på Netflix – regissert av norske Per-Olav Sørensen («Halvbroren», «Nobel»), med manus av en av «Broen»-skribentene, basert på romansuksessen «Størst av alt» av Malin Persson Giolito.

Det betyr imidlertid ikke at man må være skandi-patriotisk anlagt for å ha utbytte av serien, etter den første episoden å dømme (selv om en viss toleranse for «nordic noir»-troper kan være greit å ha med seg). Vi ble hvertfall sugd inn i universet umiddelbart, og allerede de første ti minuttene tenner en kraftig nysgjerrighet på hovedpersonen og hva som skal rulles opp av hennes forhistorie.

Maja Nordberg (spitl av stortalentet Hanna Ardéhn fra «30 grader i februar») tilhører den svenske overklassen og går på en prestisjefylt Stockholm-skole som rammes av et skyteangrep (som vi slipper å se mer enn resultatet av, men det er gruoppvekkende nok, altså).

Den første plot-twisten kommer så kjapt (og er så velkjent) at vi tar sjansen på å spoile den: Maja er ikke (bare) offer, men mistenkt for å være gjerningsperson. Så kommer flashbackene til hennes forelskelse med den mystiske Sebastian, som vil vise seg å være en sentral person for å forstå hvordan Maja endte opp som anklaget for et massemord.

Vil du heller se…

Naturbilder? «Our Planet» (serie, 2019). David Attenborough om klimaendringene og hva de betyr for dyreliv verden over.

En usentimental kjærlighetsfilm? «God’s Own Country» (film, 2017). Styggvakkert om tungt liv på landet – og kjærligheten som ankommer fra uventet hold. Perle!

Biografisk film? «Jackie» (film, 2016). Natalie Portman som Jackie Kennedy i de første dagene etter ektemannens død.

HBO Nordic

Se «Killing Eve» (serie, 2018-19).

Ny sesong av krimperlen som bergtok så mange i fjor, med sin katt-og-mus-lek mellom den sympatiske etterforskeren Eve (spilt av Sandra Oh fra «Grey’s Anatomy») og den søte og dødelig effektive, men – la oss være ærlige – hakkende gale leiemorderen Villanelle (spilt av Jodie Comer).

Det går som kjent tretten krimserier på dusinet, men en slik blanding av spenning og overrumplende humor er sjelden vare og sikret «Killing Eve» en plass på mang en kritikers årets-beste-liste.

Det er byttet manusforfatter siden den gang, men det merker vi lite til i den nye sesongen, som starter – bokstavelig talt – rett etter at vi forlot Eve og Villanelle på slutten av sesongfinalen i fjor. Handlingen skrider deretter fram mer som en sesong 1 del 2, enn en ny sesong.

Men det er ingen dum ting, når det fascinerende forholdet mellom de to hovedpersonene utbroderes videre og leder til nye plott-tråder som driver deg videre. Nye episoder ukentlig framover!

Vil du heller se…

Komedie? «Veep» (serie 2012-19). Siste sesong av forrykende komedie fra amerikansk topp-politikk.

Blodsugere? «What We Do in the Shadows» (serie, 2019). «The Office» møtte «True Blood» i kultfilm. Så ble ideen utvidet til serie. Heeelt lættis.

Riking-drama? «Billions» (serie 2016-19). Kast deg over fjerde sesong av maktkampen mellom en risikokapitalforvalter og hans nemesis i finanstilsynet.

Viaplay

Se «Wisting» (serie, 2019).

Vestfold noir! Dette er storsatsinga basert på Jørn Lier Horsts krimbøker, spilt inn på location i Larvik-traktene med såvel Sven Nordin som Mads Ousdal og Carrie Anne Moss («The Matrix») i casten, og selvsagt klar akkurat i tide til palmehelga.

Det første som slår oss er at dette er kompetent som fy, med balanserte doser karakterutvikling og intrige-drev, jæskla flott foto, samt en framdrift som kanskje føles litt baktung de første par episodene, men ettertrykkelig får opp dampen etterhvert.

Kulturkræsjen mellom det lokale Larvik-politiet og de stramme FBI-folka som ankommer når det viser seg at et par usedvanlig gruoppvekkende drap kan ha kopling til en amerikaner som burde vært bak lås og slå for årtier siden, byr dessuten på et par genuine humre-øyeblikk.

Så er det enkelte klisjeer her som er til å ergre seg grønn av – Wistings familieproblemer, for eksempel, er rimelig hyllevare. At alle ofrene i serien er blonde, unge kvinner lyser heller ikke av idè-overskudd. Til syvende og sist er det likevel Nordins bunnsolide innsats i hovedrollen og det norske landskapets fotogenitet som redder det inn igjen.

Vil du heller se…

En svimlende dokumentar? «Free Solo» (2017). Oscar-belønnet film om mannen som klatret opp en 900 meter loddrett fjellvegg uten sikring.

Blålysserie? «9-1-1» (serie fra 2018). Serien der du aldri vet hvilke idiotiske situasjoner figurene utsettes for.

Superhelter? Se «Ant-Man and the Wasp» (film fra 2018). Lettbeint popcornunderholdning og hovedrolleinnehavere med god kjemi.

NRK TV

Se «Nedgravde hemmeligheter» (miniserie, 2018).

Det begynner å bli en tradisjon-i-tradisjonen at statskanalen byr på en miniserie med cold case-teamet Cassie (Nicola Walker) og Sunny (Sanjeev Bhaskar) i påsken. Fint, det. Makan til likandes etterforsker-duo skal du lete lenge etter.

Dette er tredje høytid med «Unforgotten»-serien de to fronter. Den utmerker seg ved å være en relativt klisjè-fri, sosialt bevisst krim – så saktegående at det nesten grenser til slow-tv, og en fin kontrast til ellers anmasende whodunnit-serier. 

Denne gangen starter det med at veiarbeidere finner et nedgravd menneskeskjelett med en beinskinne som avslører at det dreier seg om offeret for et drap som har vært uløst i 18 år. Igjen sirkles det inn fire mulige gjerningsmenn – alle med sine hemmeligheter og tilsynelatende uten koplinger til hverandre.

Men det er selve forbrytelsens grusomhet, og konsekvensene den har fått for de etterlatte, som gjør inntrykk.

Vil du heller se…

En varm dramaserie? «Sommerfugl» (miniserie, 2018). Om 11-åringen Max, som føler seg født i feil kropp, og om hvordan hennes familie må forholde seg til det at hun vil leve som jenta Maxine.

Svensk sosialdrama? «Meg eier ingen» (film fra 2016). Om å vokse opp i arbeidsrklassen, med en dedikert, men alkoholisert pappa. Mikael Persbrandt på sitt beste.

En historie fra virkeligheten? «Gladbeck» (miniserie, 2018). Dramatisering av den fryktelige gisselsituasjonen i Tyskland i 1988.

TV 2

Se «The ABC Murders» (miniserie, 2018).

Agatha Christie-fortellinger får kanskje ikke blodet til å bruse i 2019 – men her er en ny vri på Hercules Poirot. I selveste John Malkovich’ skikkelse er mesterdetektiven blitt en ganske annen skikkelse enn den du kjenner fra de endeløse tv-seriene med David Suchet: En aldrende, inneslutta, humørløs og bister jævel.

Også selve historien er uærbødig og kraftig revidert i forhold til det litterære forelegget; tilpasset et publikum oppfostret på mørkere og mer brutal underholdning enn det jeg antar var gjengs da «The ABC Murders» første gang kom i bokform i 1936. Selv om den fortsatt er satt til 30-tallet, med fascismens oppblomstring som bakteppe.

Her mottar Poirot maskinskrevne drapstrusler i posten fra en ukjent avsender, men lykkes ikke å få politiet til å ta dem alvorlig (Harry Potter-stjerna Rupert Grint gjør en overbevisende jobb som den arrogante Inspector Crome). Dermed må han motvillig løse mysteriet på egenhånd.

Vil du heller se…

Superhelter? Se «Wonder Woman» (film 2017). Filmen som reddet DCs filmunivers etter «Batman v Superman»-fadesen, med sjarm, humor, action og girl power.

Skrekk? «The Autopsy of Jane Doe» (film fra 2016). Uhyggelig effektivt kammerspill fra obduksjonsrommet.

Historisk drama? «All the Money in the World» (film, 2017). Sterk film om den såkalte Getty-affæren – både karakterstudie, thriller og krimgåte i ett.