Verdensrommet, kjent fra filmer som «Gravity» og «Space Jam», har kunnet merke seg en markant oppsving i interessen for sitt gjøren og laden den siste tida.

Det er nemlig ikke bare som åsted for actionfylte kinofilmer (og avsluttende ord i superbra tv-serier) at den sorte stjernehimmelen og dens ymse innhold fenger.

Førstkommende søndag har har den nye utgaven av astrofysikeren Carl Sagans vitenskapsklassiker «Cosmos» premiere på National Geographic Channel, etter at den først ble vist sist søndag i USA.

Til tross for at det å vise en dokumentarserie i beste sendetid regnes som risikabelt fikk ifølge Variety hele 8.5 millioner amerikanere med seg «Cosmos: A Spacetime Odyssey» med Sagans arvtager, astronomen Neil deGrasse Tyson.

Det hjalp kanskje at den har imponerende visuelle effekter som tidvis får den til å føles som en av J.J. Abrams’ «Star Trek»-filmer og en introduksjon av president Barack Obama.

Carl Sagans opprinnelige serie om universet, livets opprinnelse og vår generelle eksistens kom i 1980 og ble sett av over 500 millioner mennesker i 60 land, noe som gjorde Sagan anerkjent som en av tidenes viktigste vitenskapsformidlere.

Gjennom 13 episoder tok han seere med på en uimotståelig reise gjennom planter og solsystemer i et romskip, krydret med banebrytende spesialeffekter, tonsatt av Vangelis og med sitater som dette:

– Om du ønsker å bake en eplepai fra bunnen må du først oppfinne universet.

Sagan døde i 1996, og den nye versjonen av serien hans er delvis skrevet og produsert av enka Ann Druyan, som også var med på å skrive den opprinnelige serien.

Mer oppsiktsvekkende er kanskje den andre produsenten: «Family Guy»-skaper Seth McFarlane, mer kjent for rølpete humor og evige popkulturelle referanser enn opplysningsfjernsyn.

Imidlertid er han også brennende opptatt av vitenskap, og i forrige uke fortalte McFarlane LA Times om motivasjonen bak at han skaffet støtte og finansiering til en oppdatert versjon av Sagans folkeopplysning. Blant annet ønsker han å gjenskape entusiasmen som pleide å prege folks oppfatning av verdensrommet.

– Romprogrammet har forvitret i så stor grad at det er deprimerende. Vi er en art av oppdagere. Hvorfor har vi sluttet?

McFarlane håper å kunne gjøre vitenskap generelt kult igjen med serien, som en motvekt til f.eks. alternativbransjen.

– Vi har sett søppelvitenskap få større plass og sjarlataner som ber oss om å ikke vaksinere barna våre. For guds skyld, ikke lytt til Jenny McCarthy. Hun er ikke lege.

McFarlane, som selv er ateist, er også kritisk til skoler i USA som stiller spørsmål ved evolusjonsteorien.

– Jeg trodde vi hadde løst denne evolusjonsgreia for flere år siden, men da tok jeg vel feil, det må visst fortsatt forklares. Det er flere områder hvor kunnskapsløshet rundt vitenskap stikker frem det stygge hodet sitt.

Enkelte mistenker at det også rammet «Cosmos» selv under premieren. I første episode kommer programleder deGrasse Tyson med en hentydning til evolusjonen.

– Vi er nykommere til kosmos. For tre og en halv million år siden levnet forfedrene våre disse sporene, sier programlederen.

– Vi reiste oss og tok avskjed med dem. Idet vi sto på to ben var ikke øynene våre lenger rettet mot bakken. Nå sto vi fritt til å titte opp og undres.

Da KOKH-TV, en FOX-affiliert tv-kanal i Oklahoma City, viste tv-serien ble imidlertid dette kuttet. Ifølge Huffington Post klippet de i stedet inn en 15-sekunders egenreklame for lokalnyheter.

I en tweet unnskyldte imidlertid kanalen hendelsen:

– En lokal nyhetspromo ble vist over en porsjon av «Cosmos». Dette var en operatørfeil, og vi beklager det.

Samtidig har også serien selv fått litt kritikk, blant annet fra Hank Campbell i The Federalist, som lister opp fire feil i første episode: At Venus ble forårsaket av global oppvarming, at multiverset er vitenskap, at det er lyd i verdensrommet deGrasse Tyson svusjer rundt i og at Giordano Bruno var viktigere enn Kepler og Galileo.

– Spiller det noen rolle, spør Campbell.

– Er ikke vitenskap, som pizza, fortsatt ganske bra selv om den er dårlig, på samme måte som firmaer føler at all PR er god PR? Nei, feilaktig vitenskap er feilaktig vitenskap, og Sagan ønsket å høre legitim kritikk akkurat som Tyson gjør nå.

Foruten denne kritikken ser responsen jevnt over ut til å være god for den nye serien, som lik forgjengeren vil strekke seg over 13 episoder. For eksempel skriver Alok Jha i The Guardian:

Sagans ånd er vevet inn i hvert minutt av det nye programmet, ikke minst i det visuelle og skrivestilen. Tyson ruller og smaker på hvert ord i Druyans blomstrende manus som om de var Shakespearske sonetter. Han gir monologer om universets natur mens han vandrer på toppen av klipper og gjennom usannsynlig lyse, mykfokuserte, hypervirkelige skoger og brosteinsbelagte italienske gater.

«Cosmos» er ikke den eneste sjansen til å reise utenfor jordas atmosfære denne helga. I natt vises nemlig «Live From Space», også den på National Geographic.

For alle nyfrelste (og allerede frelste) burde en totimers livesending fra romstasjonen ISSNational Geographic kunne være vel verdt en sen oppstandelse. Det er jo lørdag i morra uansett.