Å hevde at piratkopiering alene må ta skylden for tilbakegangen i filmbransjen de siste årene blir for enkelt. Flere mener at en synkende kvalitet og originalitet på filmene som kommer er et mye større problem, i en bransje hvor det har blitt altfor vanlig å lene seg for mye på store, allerede etablerte merkevarer, i håp om å generere den nødvendige buzzen.

Skjermbilde 2015-10-29 kl. 17.40.05

Når Hollywood nå tyr til innspilling av hele to (!) filmer om verdens desidert mest solgte brettspill, sier det mer om denne idétørken, enn om manuskriptenes genialitet, uten at jeg har lest noen av dem. Men la meg heller legge fra den kritiske røsten et lite øyeblikk og heller se litt på de to prosjektene.

La oss begynne med den første – som er basert på amerikanske Mary Pilons bok: The Monopolists. Boken forteller den ukjente historien om opphavet til Monopol-spillet, og handler om skaperen Elizabeth Magie som opprinnelig så for seg at spillet skulle være en artig satire på grådighet og kyniske eiendomsmoguler. Men etter at hun solgte rettighetene til Parker Brothers på midten av 30-tallet, ble satiren borte, og spillet promoterte nå istedenfor grådighet som noe gøy for hele familien!

Skjermbilde 2015-10-29 kl. 17.40.36

Denne filmen blir produsert av det amerikanske studioet Big Beach Films og har allerede lokket til seg produsenten av indieperlen «Little Miss Sunshine», i tillegg til presidenten i Writers Guild of America, Howard A. Rodman, som skal skrive filmen. Jeg skal ærlig innrømme at dette prosjektet ikke høres så altfor ille ut, og har definitivt potensialet til å ende opp som en interessant origin-story. Den andre filmen er det derimot litt vanskeligere å forstå seg på.

Skjermbilde 2015-10-29 kl. 17.46.11
Hasbro, som eier produsenten av Monopol, har de siste syv årene prøvd å få igjennom en film basert på selve gameplayet i Monopol – spillet om eiendommer og rikdom. Filmstudioet Lionsgate annonserte i juli i år at de hadde fått med seg Andrew Nichol (Truman Show) til å skrive og at produksjonen nå var i gang.

Hvem som skal regissere er enda ikke klart, men på et tidspunkt var faktisk Ridley Scott (The Martian, Alien, Prometheus) knyttet til prosjektet, tilbake da Universal var klare for å produsere den. De kvittet seg etter hvert med Scott, ettersom de hadde noen uenigheter hvorvidt det var greit å promotere grådighet på film. Når har som sagt Lionsgate tatt over, og de har selv uttalt at de ikke er redde for å kritisere kynisk kapitalisme, så lenge de tjener masse penger på filmen selv.

Filmen blir beskrevet som en film for hele familien. Et hjertevarmende eventyr om en gutt som tar sjanser og kjøper eiendom i et forsøk på å oppnå lykke og rikdom. Han blir dratt med på en morsom, eventyrfull reise, i en historie som handler om det å skape sin egen lykke, om å tjene sine egne penger, og selvfølgelig unngå fengsel i prosessen.

Vi vet ikke så mye mer om denne foreløpig, men jeg tenkte jeg kunne presentere noen forslag til castingen av filmen. Store navn til å dra inn pengene, samtidig som de alle innehar evnen til å presentere den gode historien som tydeligvis må ligge der – i en vanlig utgave av det populære brettspillet Monopol:

zac og dama jackoghelena jadenogmann

Nei, men det kan jo plutselig bli bra dette da fokens???
Eller er det på tide å rykke frem til start og begynne på nye ideer???

La oss ikke glemme hva som skjedde forrige gang et populært brettspill skulle bli en helaftens spillefilm…