Gandalf:«You will have a tale or two to tell when you come back».
Bilbo: «Can you promise that I will come back?»
Gandalf: «No… And if you do, you will not be the same».
Millioner av morgentrøtte fans foran PC-en verden over: “Yay!!!”

Wow, endelig er den her! Peter Jacksons førjulsgave til alle som liker film: den aller første traileren til «The Hobbit: An Unexpected Journey».

Her går vi tilbake seksti år før hendelsene i «Ringenes herre», mens en ung Bilbo Baggins narres ut på skattejakt av trollmannen Gandalf – sammen med De tretten dvergene. Det føles som om vi har ventet på denne todelte filmen i en lang evighet; siden prosjektet stadig har blitt forskjøvet på grunn av søksmål, økonomisk kluss, konflikter og byråkratisk tullball. Guillermo del Toro fikk jobben som regissør tilbake i 2008, men forlot prosjektet to år senere på grunn av alle utsettelsene.

Noen måneder senere tok heldigvis Peter Jackson over oppgaven. Så alt ordet seg til slutt, selv om Jackson var nødt til å utsette premieren på den første filmen et helt år, siden innspillingen fortsetter frem til mars 2012. Vel, skal jeg ta en vill gjetning tror jeg «The Hobbit» er verdt å vente på.

Dette ser til stor del ut til å være gjenforening med gamle venner fra «Ringenes herre»-trilogien. Gandalf (Ian McKellen), Galadriel (Cate Blanchett) og Gollum (Andy Serkis) er selvsagt på plass igjen – i tillegg til «The Office»-kjenningen Martin Freeman, som en ung Bilbo Baggins.

Vi ser ikke noe til den onde trollmannen Saruman i traileren, men i følge intervebben er den snart 90 år gamle Christopher Lee også med i «The Hobbit», etter å ha spilt inn scenene sine separat på Pinewood-studioet utenfor London. Også fraværende er Legolas (Orlando Bloom), Elrond (Hugo Weaving), Beorn (svenske Mikael Persbrandt) og dragen Smaug – men sistnevnte er trolig ikke ferdig animert ennå, og viser seg uansett neppe før i film nummer to.

Den avsluttende delen «The Hobbit: There and Back Again» kommer først til julen 2013, og det er jo en lang evighet til!

«Bilbo Baggins, I’m looking for someone to share in an adventure»

 Til å være en tidlig «teaser» har traileren en solid spilletid, så vi får sjansen til å danne oss et bra inntrykk av hva vi har i vente av «The Hobbit: An Unexpected Journey».

Det ser ut til at historien fortelles i en flashback-struktur, som introduseres av vår gamle venn Frodo (Elija Wood) og en aldrende Bilbo (Ian Holm), før filmen hopper tilbake til begynnelsen. For å være helt ærlig virker Freemans Bilbo som en betydelig mer sjarmerende hovedperson enn Frodo, og tonen er betydelig lystigere.

Kanskje i overkant lystig, skal vi tro noen av de raske klippene med de gjøglete dvergene. På en annen side hadde jo også de første «Ringenes herre»-filmene mye humor oppi alt mørket, og den mer lettbente tonen er jo helt i tråd med Tolkien-boken – selv om dette heldigvis ikke blir en ren barnefilm. Dvergenes stemningsfulle «Over the Misty Mountains Cold»-sang (Nei, ikke Led Zeppelin-versjonen) er dessuten passende melankolsk og illevarslende, så «The Hobbit» vil nok også ha sine dystre øyeblikk.

Peter Jackson holder seg ekstremt nært den visuelle stilen fra «Ringenes herre», så til de grader at flere klipp kunne ha kommet rett fra de første filmene. Helikoptertagninger av gjengen på vandring gjennom New Zealands vakre natur. En gråskjeggete Gandalf som patter tankefullt på pipen sin. Frodo utenfor huset til Bilbo i Hobbiton.

Alt sånt kunne ha vært outtakes fra den første trilogien – selv om hele sulamitten angivelig er filmet i 3D med 48 bilder i sekundet. Jeg mistenker at Guillermo del Toro ville ha hatt en litt annen tilnærming, som skilte seg betydelig mer fra den visuelle stilen i «Ringenes herre»-trilogien, men det inngir unektelig en nostalgisk godfølelse å se at alt er som før. Skuespillerne har blitt ti år eldre siden sist, men bortsett fra at Sir Ian McKellen har fått noen fler rynker (til tross for at Gandalf egentlig skal være seksti år yngre), er det som om tiden har stått helt stille i Tolkiens univers.

Og det er jo vanvittig koselig til å være tilbake i The Shire.

«I cannot guarantee his safety. Nor will I be responsible for his fate».

Så hva avslører traileren, sånn ellers? Vel, mesteparten av scenene ser ut til å komme fra begynnelsen av «An Unexpected Journey», før Bilbo drar ut på eventyr for å gjenvinne kongedømmet Erebor sammen med dvergene.

Skal vi se: Ori, Oin, Balin, Dvalin, Nori, Dori, øh.. Dvoli, Dido, Dildo…?  Sannelig mange dverger å holde rede på her, ja. Selv Snøhvit ville nok ha slitt skikkelig med å skille dem alle fra hverandre.

Men uansett. Bortsett fra dem får vi et glimt av Gandalf på vei inn i Dol Goldur. Det ser forresten ut som om Gandalf og Galadriel er i ferd med å kline med hverandre i et annet klipp her, men jeg mistenker at det muligens er en mistolkning. Vi får se hvor mye Peter Jackson har bearbeidet historien. Ikke mye, tipper jeg.

Traileren viser dessuten et millisekund av de slemme trollene som prøver å spise dvergene (og som vi senere ser forsteinet i den første «Ringens herre»-filmen), samt Bilbo som blir grabbet at det jeg mistenker er Orker. Deretter Bilbo som ser på splintene av Narsil-sverdet, og senere oppdager… ringen, selvfølgelig. Som tidligere nevn: yay!

Vi må vente nesten et helt år til vi får se første filmen, og det føles forferdelig lenge etter å ha sett denne traileren. Personlig hadde jeg foretrukket at «The Hobbit» kommer på kino nå til jul, og jeg har sendt en ilter e-post til Peter Jackson for å forklare situasjonen til ham. Så det burde ordne seg sporenstreks, selv om han ennå ikke har svart på henvendelsen. Hvis filmen mot formodning allikevel ikke kommer på kino andre juledag – vel, da går sikkert ventetiden raskere enn vi tror. Jeg synes faktisk ikke det var så lenge siden den første «Ringenes herre»-filmen hadde verdenspremiere, men det var jo tross alt ti år siden nå.

Så tiden løper fort, og den løper ifra oss. Det eneste som kan forhindre oss å troppe opp på premieren et år fra nå er de lumpne Maya-indianernes dommedagsprofetier. Og jeg vet sannelig ikke hva som hadde vært mest tragisk: verdens ende eller tanken på å gå glipp av «The Hobbit».

Og ja, jeg er smertelig klar over akkurat hvor nerdete det høres ut!