Fy pøkern som jeg liker «Bourne»-trilogien. Nylig så jeg alle tre filmene på rappen i en tacoinfusert og svært nerdete ramme, og da slo det meg (nok en gang) at de er blant de få på lista over filmer jeg kan se igjen og igjen uten å bli lei.

Kanskje ikke rart, derfor, at jeg ser fram til den kommende «The Bourne Legacy» med skrekkblandet fryd. Som du kanskje har fått med deg er Matt Damon (og dermed også Jason Bourne) helt ute av dansen denne gang, inn stepper i stedet hardhausen Jeremy Renner som superagenten Aaron Cross.

Ikke bare er Damon fraværende denne gangen, også på regissørfronten er Paul Greengrass (som regisserte de to siste Bourne-filmene) opptatt på annet hold. Inn stepper i stedet Tony Gilroy, som skrev manus på de tre første filmene, slik han også har gjort på «Legacy».

I et ferskt intervju med MTV forteller Gilroy at vi i «Legacy» kan forvente oss en helt annen struktur og stil enn hva vi ble vant til (og elsket) i de første tre – som i stor grad handlet om Bournes forsøk på å nøste opp i hva pokker som egentlig foregår rundt ham.

– Det er veldig mye som er annerledes. Gud, ja, og det er av mange forskjellige grunner. En av dem er at alle i verden allerede har lurt oss. Det er gjort til døde nå. Vi ser det på TV tre netter i uka, hos Bond og alle andre. Det verste vi kunne gjort nå, var å blindt følge en sjablongoppskrift på den visuelle og fortellermessige stilen, sier Gilroy, og fortsetter:

– Jeremy Renners figur har det motsatt av hukommelsestap. Han vet nøyaktig hvor han kommer fra. Han vet akkurat hva som står på spill om han ikke fullfører den reisen han har lagt ut på.

I den første teaseren fra filmen (som du kan se nederst i saken) får vi helt i starten se at Cross blir innlemmet i Outcome, beskrevet som «Threadstone, bare uten ustabiliteten».

– Hendelsene i de tre første filmene er svært tilstedeværende, men det gås ikke så mye inn på dem. Det som skjer i «Ultimatum» er egentlig gnisten som blåser opp dørene for denne filmen, fordi Jason Bourne-historien har eksplodert inn i offentligheten. Det å ikke kunne skjule virksomheten videre skaper store problemer for denne mye større konspirasjonen. «Ultimatum» spiller litt i bakgrunnen i starten av filmen, sier Gilroy.

Vel, greit, han har overbevist oss. Dette blir stort!

«Legacy» har norsk premiere 10. august. I filmen får vi også møte Rachel Weisz som Stepanie Snyder, en av filmens hovedroller; Edward Norton som en tilsynelatende kjip Byer; Joan Allen vender tilbake som Pamela Landy – det samme gjør også David Strathairn som Noah Vosen og Albert Finney som Threadstone-mesterhjerne Dr. Albert Hirsch.